Artık her alışverişten sonra evde koyacak yer bulamadığınız eşyalar sorun olmaktan çıkıyor. Tüm bu fazlalıklardan kurtulacağınız deponun anahtarı da elinizin altında....
Hazır giyimde, ev tekstilinde, elektronikte "Onu da alın, bunu da alın! 10 taksitte, 18 taksitte ödeyin" pompalamasıyla gardıropları, yüklükleri, balkonları, özetle evin her yerini tıka basa dolduran tüketiciler yeni bir iş dalı yarattı: Evde yer kazanma sektörü!
Şimdi herkes, evdeki fazlalıklardan vazgeçmeden, onları sıkıntı yaratmadan nasıl depolamamız gerektiği üzerine fikir geliştiriyor. Madem alışveriş yapmak, ihtiyaç gidermenin ötesine geçti, o halde evin dört bir yanına dağılıp "Bunu da neden aldım ki" diye 'sinir' krizleri yaşatan fazlalıklar için çözümleri derlemek lazım. Pratik Depo bu amaçla kurulmuş bir hizmet servisi. Arıyorsunuz 444 33 76'yı, nereye koyacağınızı bilemediğiniz eşyalarınız için bir depo geliyor. Artık ne kadar fazlalığınız varsa, küçük, orta boy ya da büyük depolardan birini kiralıyorsunuz. Neler mi mesela? Sadece kışın kullandığınız kayak takımı, ya da yazın kullandığınız şişme bot ve kürekleri, sörf tahtası.
Pratikdepo'nun en küçüğüne iki çamaşır makinesi kadar eşya sığıyor ve 29 YTL+KDV (34 YTL) ödeniyor. Eşyalar yüklenip kapınızda kilitlenen deponun anahtarı size veriliyor ve depo sigortalanıyor. İhtiyacınız olduğunda deponun merkezine gidip eşyalarınızı alıyorsunuz ya da telefon edip evinize getirmelerini istiyorsunuz. Deponun orta boyu 75, büyük boyu ise 125 YTL. Pratik Depo'nu şu anda 225 müşterisi var, ayda ortalama 115 kişi de yeni müşteri oluyor. Müşteriler eşyalarının ortalama 3 ay dönemle saklanmasını istiyor. Ama 1 yıla kadar çıkanlar da var. Pratik Depo'dan sonra 2 ay önce yine ABD'de yaşayan bir girişimci tarafından da DepoTurk kuruldu. Bu şirket de aynı sistemle çalışıyor ancak başlangıç olarak şirketlere hizmet veriyor. DepoTurk sorumlusu Tarkan Üstündağ, saklanacak ürünleri için önce bir eksper gönderdiklerini ve değerini çıkardıktan sonra gerekiyorsa ek bir sigorta daha yapıldığını söylüyor. Depoturk'te en küçük ambalajın bedeli 50 YTL.
Son birkaç yılın tre ndi, ama bu yıl bir anda marka zenginliği yaşayan bir başka çözüm de vakumlu torbalar. Kazaklarınızı, kabanlarınızı torbaya dolduruyorsunuz, ağzını fermuarla kapatıp torbada açık bırakılan kapağa elektrik süpürgesinin hortumunu dayıyorsunuz. 30 saniyede torba incecik oluveriyor. Gardırobun üst gözünü tıka basa dolduran kazaklar, yaz boyunca gömlek kıvamında saklanıyor. Kışa girerken kapağı açıp kazaklarınıza kavuşuyorsunuz. İkili kutularda 18 YTL'ye, 10'lu paketi 40 YTL'ye satılan vakumlu torbaların pek çok boyutu mevcut. Bu torbalar şu anda ev gereçleri satan mağazalar, For You'lar, Carrefoursa'lar, kısacası aklınıza gelen her yerde var. "Yok ben arayamam" diyorsanız, girin www.vakumlutorba.com'a, istediğiniz boyu sipariş verin. Üstelik İstanbul içine 1 günde teslim. Sitenin sorumlusunun söylediğine göre şimdi tam da mevsimiymiş. Haftada 1520 bin paket sipariş alıyorlarmış.
Amerika'da Ferrari'yi bile depoluyorlar - ABD'de yıllardır uygulanan pratik depolama sisteminde aileler uzun süre kullanmayacakları eşyalarını göz önünde tutmamak için paketleyip ücret karşılığı şirketlere teslim ediyor.
-
ABD'de bu sektör çok canlı, hatta Ferrari'sini bile depolatanlar var. Şirketlerin binlerce konteynerdan oluşan filoları var. -
Depo 1: 2 metreküp hacme sahip, iki çamaşır makinesi ya da bir buzdolabı sığıyor. Aylık depolama bedeli 29 YTL+yüzde 18 KDV
-
Depo 2: 4 metreküp hacimli, dört çamaşır makinesi ya da 2 buzdolabı sığıyor. (75 YTL +KDV) -
Depo 3: 8 metreküp hacimli, ortalama 20 matrekarelik ev eşyası depolanabiliyor. (135 YTL+KDV)
Bugünkü Tüm Yazıları
Çılgın gibi satın aldık, saklamak için yeni bir sektör yarattık
Yayın tarihi: 23 Mart 2008, Pazar
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/03/23//haber,D61D196413DF41EC8FCC97CB53FD9394.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.