kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Mart 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Hukukçular ne diyor?

Barış ERDOĞAN
Prof. Süheyl Donay (İstanbul Üniversitesi) : AİHM'nin verdiği karar üzerine Anayasa Mahkemesi de yeniden yargılanmanın koşullarının gerçekleşip gerçekleşmediğine karar verebilir. AİHM'den gelen dosyayı başlangıçta reddetmiyor. Yeniden mahkeme yapılması şartlarının oluşmadığını söylüyor. Buna bizim mahkeme karar verir. Daha önce de böyle ret kararı almıştır.

Prof. Yılmaz Aliefendioğlu: AİHM'nin kararı uygulanmalıydı. Anayasa'nın 90'ncı maddesinde yapılan değişiklikte, iç hukuk ile uluslararası sözleşme hükümlerinin çatışması halinde uluslararası sözleşmelerin uygulanacağı açıktır. Bazen mahkemeler, iç hukuk hükümlerini uygulamaya öncelik veriyorlar. Anayasa Mahkemesi'nin bu karara itibar etmesi gerekirdi.

Prof. Mümtaz Soysal: AİHM, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ihlal edilip edilmediğine karar verir ve burada bırakır. TBKP davasında da sözleşmenin ihlal edildiğini belirlemiş ve tazminata mahkûm etmişti. Bunun gereğini yapıp yapmamak da Anayasa Mahkemesi'ne kalmıştır. Mahkeme de, "iç hukuktaki kurallara göre bu karar maddi bir olgu değil" demiş.