kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Mart 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Durgunluk ve kâr satışları emtiaları vurdu

Durgunluğun talebi etkileyeceği endişeleri ile emtia ve metal fiyatları hızla geriledi. Yatırımcıların paskalya tatili öncesi kâr satışına geçmesiyle altın üç günde yüzde 8 değer kaybederek son 25 yılın en büyük haftalık düşüşünü gerçekleştirdi. Petrol 100 doların altına indi..
Geçtiğimiz pazartesi günü petrol ve altın fiyatlarının rekor seviyelere yükselmesinin ardından başlayan düşüş emtia fiyatlarını aşağıya çekti. ABD ve dünya ekonomilerinin yavaşlaması ve likiditenin bol olduğu emtia piyasalarından çıkan hedge fonların yoğun işlemleri emtialarda keskin düşüşler yaşanmasına neden oldu. Altın fiyatları son üç günde yüzde 8 değer kaybederek, son 25 yılın en büyük haftalık düşüşüne imza attı. Hafta başında ABD Merkez Bankası'nın faiz indirimine gideceği beklentileri ile 1033 dolarla rekor kıran altın fiyatları dün de düşüşünü sürdürdü ve spot piyasada 918 dolara kadar geriledi. Altın vadeli işlemleri ise 904 dolara kadar geriledi. Geçtiğimiz yıl yüzde 39 değer kazanan altın böylece üç günde yüzde 8 düşerek, 1983 mart ayından beri en hızlı düşüşünü yaşadı. Bir benzer tabloda petrol fiyatlarında yaşandı. ABD ham petrol fiyatları durgunluk korkusu ile dün 100 doların da altına geriledi. Pazartesi günü 111.80 dolara kadar yükselerek tüm zamanların rekorunu kıran petrol fiyatları, son üç gündür yüze 6'ya yakın değer kaybederek, 99 dolara indi.

METALLER DE DÜŞÜŞTE Çin ve Hindistan ekonomilerinin büyümesine rağmen global talepte bir daralma yaşanacağı endişesi ile metal fiyatları da değer kaybetti. Kurşun haftabaşından beri yüzde 3.5 gerilerken, nikal yüzde 3.3, alüminyum yüzde 2.4 ve Bakır fiyatları da yüzde 1.8 geriledi. Piyasa analistleri son dönemlerde rekor seviyelere yükselen emtia piyasalarında kar satışlarının başladığını belirterek, paslakya tatili öncesi yatırımcıların dip seviyelere gerileyen borsa yatırımlarına ağırlık verdiklerini bildirdi.
Haberin fotoğrafları