kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Mart 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Kara operasyonunu görüşme önerisi reddedildi

Yeni Haber
ürk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK), Kuzey Irak'taki PKK üslerine yönelik olarak gerçekleştirdiği askeri harekat konusunda CHP tarafından verilen genel görüşme önerisi TBMM genel kurulunun "kapalı" oturumunda reddedildi.

TBMM genel kurulunda 17 Ekim 2007 tarihinde yapılan görüşmelerin sonunda DTP'lilerin karşı oyları dışında grubu bulunan diğer tüm partilerin oylarıyla sınır ötesi askeri harekat konusunda hükümete yetki verilmişti.

Bu yetki çerçevesinde zaman zaman sınır ötesi hava harekatı yapılırken, 21 Şubat'ta kara harekatı ile Irak sınırı geçildi ve bu harekat sekiz gün sonra sona erdirildi. Harekatın sona ermesi üzerine, "ABD'nin isteğiyle harekat sona erdirildi" eleştirileri ve tartışması başlarken, genelkurmay ile muhalefet partileri CHP ve MHP arasında da söz düellosu yaşandı.

CHP, bütün bu olayların tüm yönleriyle açığa kavuşturulması amacıyla TBMM başkanlığına genel görüşme önerisi verdi. Bugün kapalı oturumda gerçekleşen genel görüşme öngörüşmesinde gruplar 20'şer dakika süreyle görüşlerini açıkladılar. Hükümet adına ise Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek konuştu. Önergenin gündeme alınması AKP'nin oylarıyla reddedildi.

CHP'nin genel görüşme önergesinde meclisçe hükümete verilen yetki metninde açıkça, "Türkiye'nin hedefinin PKK teröristlerinin Irak'ın Kuzeyindeki faaliyetlerine son vermek" olduğunun anlaşıldığı vurgulanarak şu görüşlere yer verildi:

"GATES'İN MÜDAHALESİ"

"...sınır ötesi operasyonun PKK'yı Kuzey Irak'tan tümüyle tasfiye etme amacının gerisinde kalan, kapsamı, zamanı ve hedefi sınırlı bir operasyon olarak gerçekleştiği görülmüştür. Operasyonun bitmesinden çok kısa bir süre önce Amerikan Savunma Bakanı Robert Gates'in bu operasyonun birkaç gün içinde sonuçlandırılması, aksi takdirde Amerika'nın askeri istihbaratı keseceği yolunda beyanlarda bulunduğu görülmüş ve Gates'in aynı görüşleri Ankara'da devlet yetkilileriyle yaptığı görüşmelerde tekrarladığı anlaşılmıştır. Gates' in Ankara' dan dönerken gazetecilere, operasyonu sona erdirme talebini dört kere tekrarladığını vurgulaması dikkat çekici olmuştur. Bu görüşmelerden birkaç saat sonra ABD Başkanı George W. Bush'un da aynı doğrultuda bir demeç vererek TSK'nın bir an önce Irak'tan çekilmesini istediği görülmüştür.

"Operasyonun Savunma Bakanı Gates'in ziyaretinden ve Başkan Bush'un beyanından birkaç saat sonra sona erdirilmesi kamuoyunda Amerika'nın etkisiyle bu yola gidildiği kuşkusunu uyandırmıştır. Türk Birliklerinin 29 Şubat 2008 günü geri çekilmeye başladıklarının önce Irak hükümet yetkilileri tarafından açıklanması ve saatlerce Türk hükümet yetkililerinin bu konuda sessiz kalması halkın kuşkularını arttırmıştır.

"Neticede, Kuzey Irak'a yönelik operasyonun PKK'nın tamamen tasfiyesini veya Türkiye'ye bir daha saldıramayacak derecede etkisiz kılınmasını sağlayacak bir hedefe yönelik olmadığı anlaşılmaktadır. TSK'nın çetin şartlarda ve çok sayıda şehit verme pahasına yüksek başarıyla gerçekleştirdiği bu operasyon maalesef hükümetin hedefi ve kapsamı kısıtlı tutması neticesinde Meclisten yetki alırken dile getirdiği amaçlara tümüyle ulaşılmasına imkan vermeden sonlandırılmıştır."

"NEDENLER GÖRÜŞÜLSÜN"

Genel görüşmeye ilişkin gerekçelerini bu şekilde sıralayan CHP, hükümetin Meclisten aldığı yetkiyi "...niçin sınırlı amaçlı bir operasyonu gerçekleştirmek için kullandığı, Türkiye'nin müttefiki Amerika'nın niçin PKK'nın Kuzey Irak'tan tasfiyesi amacına ulaşılmamışken operasyonun sona erdirilmesini talep ettiği, Irak Hükümetinin Türkiye'nin operasyonuna niçin karşı çıktığı, Gates'in Ankara'da operasyonun bir an önce sona erdirilmesi talebine devlet yetkililerinin ne cevap verdikleri" konularının TBMM'de kapsamlı olarak görüşülmesinin "bir zaruret" haline geldiği vurgulandı ve genel görüşme açılmasını istedi.

REUTERS