kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Mart 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Heronlar yine gecikiyor

Yeni Haber
Türkiye, bir yandan Irak'ın kuzeyindeki bölücü terör örgütü kamplarına yönelik yeni sınır ötesi operasyon opsiyonu çerçevesinde hazırlıklarını sürdürürken, yurtiçindeki terörle mücadele çalışmalarına da hız verdi.

Bu çerçevede İsrail'den alımına karar verilen ve bahar aylarında teslimatı öngörülen Heron insansız hava araçlarındaki gecikme nedeniyle, 'acil' koduyla 3 sistem kiralanacak. Bu 3 sistemin Nisan ayı başında Türkiye'de olması bekleniyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri, her yıl baharla birlikte yükselişe geçen terörü önleme çalışmalarını sürdürüyor. Bu çerçevede, MALE olarak adlandırılan "Orta İrtifa, Uzun Havada Kalış" sınıfı İHA (İnsansız Hava Araçları) ihalesini ABD'nin Predator'larına karşı, İsrail devlet firması IAI' nın ürettiği Heron, 2005 yılında kazanmıştı. Toplam 183 milyon dolara mal olacak 10 adet platformun geçtiğimiz Ekim ayında teslimi öngörülüyordu. Ancak gecikme yaşanacağı ortaya çıkınca bir adet Heron insansız hava aracı İsrail'den kiralık olarak getirildi. Daha sonra yapılan görüşmelerde Heron'ların teslim tarihi bu yılın bahar başı olarak belirlendi.

ANKA'nın edindiği bilgiye göre, teslimatın Ağustos ayına sarkacağı ortaya çıkınca, yaklaşan baharla birlikte olası yükselişe geçmesi beklenen terörü önlemek için 3 sistemin daha 'acil' koduyla kiralanması görüşü benimsendi. 17 milyon dolara kiralanacak olan 3 sistemin Nisan ayı başında Türkiye'de olması bekleniyor.

İstihbarat amaçlı olarak kullanılacak İHA'lar (İnsansız Hava Araçları) terörle mücadele operasyonları öncesinde devreye sokularak, dağlık alanlarda fotoğraf ve görüntü çekecek. Böylece keşif faaliyetlerinde can kaybı yaşanmayacak ve uçakların çektiği görüntüler anında Batman'daki İHA birliğinde değerlendirmeye alınacak. Malatya'daki 2. Ordu Karargahı, Batman'dan gelen istihbarat değerlendirmesi ışığında bölgedeki ilgili birliğe operasyon komutu verecek. TSK, istihbaratı operasyona dönüştürme süresini daha da kısaltmak amacıyla, İHA'ların elde ettiği istihbaratın gerçek zamanlı olarak doğrudan Malatya'ya gönderilmesini sağlayacak teknoloji üzerinde de çalışıyor. Böylece, PKK'nın Türkiye sınırları içerisindeki hareketleri de son teknoloji ürünü sistemlerle takip edilecek ve operasyonlar yapılacak.

Heron insansız hava araçları aynı anda 6 hedefi izleyebiliyor. İstihbarat toplamasının yanı sıra, uçak, helikopter ve karadan ateşlenecek güdümlü füzeler için hedef aydınlatması yapabiliyor. 52 saat süreyle havada kalıp, 30 bin feet irtifada ve 350 kilometre menzilde görev yapabiliyor.

(ANKA)