Mehmet Akif Ersoy Kültür Parkı, İstiklal Marşı'nın kabulünün 87. yıldönümünde açıldı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, törende yaptığı konuşmada, İstiklal Marşı'nın "Vatanın kolay kazanılmadığını" anlattığını belirterek, "Görevimiz bu ülkeyi Atatürk'ün koyduğu hedeflerdin ötesine taşıyabilmek" dedi.
Mehmet Akif Ersoy Kültür Parkı ve Mehmet Akif Ersoy'un büstü, İstiklal Marşı'nın kabulünün 87. yıldönümünde açıldı. Açılışa TBMM Başkanı Köksal Toptan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Devlet Bakanı Mustafa Sait Yazıcıoğlu, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay katıldı.
GÜL: "ŞAİRİN DERGAHI YIKIK DÖKÜK EVLER İÇİNDE KAYBOLMUŞTU"
Açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İstiklal Marşı'nın kabul edilişinin yıldönümünde Mehmet Akif Ersoy'un evinin önünde olmaktan çok mutlu olduğunu belirterek, "Çok mutluyum. Şundan dolayı, daha önce buranın halini bilenler bilir daha önce Mehmet Akif'in dostları, bir avuç dostları burada bu toplantıları yaparlardı. Yaparken buralar yıkık dökük binalar ile dolu karmaşık, şairin dergahı onların içinde kaybolmuş, onların içinde bir avuç insan ve büyük şairimiz, milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy'u bu şekilde anardı" dedi. Mehmet Akif Ersoy'un evinini ve restorasyonu ve parkının açılışının önem taşıdığını söyleyen Gül, Mehmet Akif Ersoy ile beraber Kurtuluş Savaşı'nın tüm gazi ve şehitlerini de andıklarını söyledi.
"BU VATAN KOLAY KAZANILMADI"
Cumhurbaşkanı Gül, herkesin İstiklal Marşı'nı içten ve anlayarak okuması gerektiğini ifade ederek, "İstiklal Marşı'nı hep söylüyoruz ama söylemeden sadece anlayarak okursak o zaman göreceğiz ki, bu vatan bize kolay emanet edilmedi. Bu vatan kolay kazanılmadı. Bu vatanı bize emanet edenler ne büyük sakıntılar çektiler, ne büyük fedakarlıklar yaptılar, ne kadar şehit ve gaziler verdik. Bunu bir kez daha anlayacağız ve ondan sonra da bu günkü görevimizi hatırlayacağız. Bugünkü görevimiz bu ülkeyi daha mamur yapmak, bu ülkeyi çok daha güçlü yapmaktır. Bu ülkenin bütün insanlarını çok daha zengin yapmak, bu ülkeyi çok daha hızlı bir şekilde kalkındırmak, Atatürk'ün koyduğu hedeflerdin ötesine taşıyabilmek" dedi.
GÜL: "BU DERGAH HEPSİNİN KATKISI İLE ORTAYA ÇIKTI"
Gül, sorumluluklarını hatırlayarak geleceği emanet edilen Türkiye'yi yukarıya taşıyacaklarını söyleyerek, Mehmet Akif Ersoy'un evinin restorasyonu ve parkının yapımına katkıda bulunanlara teşekkür etti.
TOPTAN: "MEHMET AKİF ERSOY BÜYÜK İNSANDI"
TBMM Başkanı Köksal Toptan, İstiklal Marşı'nın yazıldığı dönemde TBMM'den top seslerinin duyulduğunu hatırlattı. Toptan, İstiklal Marşı ile cephede savaşan insanların daha yüksek moralle bağımsızlık ateşini yaktığını söyleyerek, "Mehmet Akif Ersoy, her milletin kolay kolay sahip olamayacağı büyük bir değerdi. Sadece İstiklal Marşı'nı yazıp Türk milletine hediye eden şair değildi. Onun ötesinde Çanakkale savaşını. Büyük mücadeleyi destanlaştıran en güzel şekilde anlatan büyük insandı" dedi.
TOPTAN: "TÜRK GENÇLİĞİNE İNANIYORUM"
Türk gençliğinin Türkiye'yi daha yukarılara taşıyacağına inandığını söyleyen Toptan şunları söyledi:
"Çok daha yukarılara çıkacak ve dalgalanacaktır. Dünya durdukça dalgalanacaktır. Türkiye Cumhuriyeti çağdaş uygarlık düzeyinin üzerine çıkma yarışında bu çocuklarımız, gençlerimizle bizi zaferden zafere ulaştıracaklardır. Buna yürekten inanıyorum, gençliğimize böylesine inanıyorum. Sözlerimi Mehmet Akif Ersoy'un sözü ile bitirmek istiyorum. Cenab-ı Allah bu millete bir daha istiklal Marşı yazdırmasın".
BAKAN GÜNAY: "AKİF İNANMIŞ İNSANDI"
Kültür ve Turizm Bakanı Günay yaptığı açılış konuşmasında, Mehmet Akif Ersoy'un şairliğinin yanı sıra vatanseverliğine ve "inanmış insan" olduğuna vurgu yaptı.
Günay, Mehmet Akif Ersoy'un 1920'li yılların soğuk Ankara'sında, sırtında kış şartlarına uygun paltosu olmamasına rağmen o gün için Ankara'da bir ev alınabilecek bir para ödülü konulmuşken, bu para ödülünü kabul etmemek kaydıyla İstiklal Marşı'nı yazmayı kabul ettiğini hatırlattı. Günay, "Bu yüzden Mehmet Akif sadece bir büyük şair değildir. Bir büyük insandır, bir mücessem ahlak örneğidir. Akif'in şairliğini örnek aldığımız kadar çocuklarımıza Akif'in insan tarafını, ahlak tarafını, bu sonsuz ve kıyaslanmaz vatanseverliğini anlatmak gibi bir borcumuz var. Akif'in bu insan tarafını 'ya hamiyetsiz olsaydım ya param olsaydı' mısralarıyla en güzel biçimde ifadesini buluyor. Paranın hayra vesile olması gerektiğini, bir imkansızlık karşısında, bir güçlük karşısında param olsaydı ve yardım edebilseydim bulgusunu, Akif başkasının katiyen içselleştiremediği bir anlayış içinde bir büyük ahlakın örneği bize taşıyor" dedi.
"AKİF'İN İNANÇLARI ÇAĞA UYGUNDU"
Nazım Hikmet'in de "Kurtuluş Savaşı Destanı"nda Mehmet Akif Ersoy'dan "Akif, inanmış insan, bir büyük şair" diye bahsettiğini hatırlatan Günay şöyle konuştu:
"Çünkü bilenler bilmeyenler, hangi sıfatları kendine mesleki kariyerlerinde taşımış olurlarsa olsunlar, bilmedikleri için cahil sıfatını da hak edenler, Akif'e inanılmaz biçimde bühtan ediyorlar. Akif inanmış bir insandı, Akif samimi bir Müslümandı ama Akif bir mürteci kesinlikle değildi. Akif'in inançları akla uygundu, çağa uygundu, geriye dönük değildi, ileriye dönüktü. Akif İslam dünyasının tanıdığı en büyük reformculardandı. Akif bir toplumcuydu. Akif kendi mütevazı çapı içinde söylüyorum bir müsteripti. Akif'in 'Asrın idrakine söyletmeyiz İslamı' mısraları da hangi çerçeveden inançlarımıza, İslam'a, geleceğimize baktığı noktasında önemli bir ipucunu vermektedir.Bu yüzden Akif'e karşı bazı bilmeyenlerin yapmış olduğu saygısızlığın da gerçeği yansıtmadığını söylemek istiyorum."
"AKİF IRKÇI DEĞİLDİ"
Ertuğrul Günay, İstiklal Marşı'nda geçen "ırk" sözcüğünün, zaman zaman iç kafiye olsun diye kullanılıldığını, katiyen kavimiyetçiliği, herhangi bir ayrımcılığı, herhangi bir kavmin başkasına üstünlüğünü ifade etmediğinin altını çizdi.
Günay, Akif bir büyük vatanseverdi, hiçbir biçimde insanların herhangi bir ayrımından yana değildi. Hem insansanız hem İslamsanız hiçbir ayrıma tabi tutulmadan o bir büyük dünyanın, bir büyük kardeşliğin içinde yer alabilirsiniz. O yüzden İstiklal Marşı'nda zaman zaman iç kafiye olsun diye geçen ırk sözcüğü katiyen kavimiyetçiliği, herhangi bir ayrımcılığı, herhangi bir kavmin başkasına üstünlüğünü ifade etmez. Akif tümüyle milleti, insanı bir gören bir büyük birlik anlayışının önemli temsilcilerinden bir tanesiydi" dedi.
(ANKA)
Yayın tarihi: 12 Mart 2008, Çarşamba
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/03/12//haber,AB74361E824243FFB272B5E03BA346A8.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.