kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Mart 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

"Antidepresanlar gayet güvenli"

Yeni Haber
Antidepresanların etkisinin bulunmadığına ilişkin iddialara Türkiye Psikiyatri Derneği karşı çıktı. Dernek depresyonun tedavisinde kullanılan antidepresanların yaklaşık 50 yıldır ruh sağlığı alanında hizmet veren hekimler tarafından güvenle kullanıldığını belirtti.


Türkiye Psikiyatri Derneği'nden yapılan yazılı açıklamada depresyonun, yaşam kalitesini bozan ve diğer fiziksel hastalıklarla olumsuz etkileşim gösteren önemli bir ruhsal hastalık olduğu belirtilerek "Dünya Sağlık Örgütü tahminlerine göre depresyon 2020 yılında yaşam kalitesini bozan ve yeti yitimine yol açan hastalıklar arasında birinci sırayı alacaktır" denildi. Depresyonun tedavisinde kullanılan antidepresanların yaklaşık 50 yıldır ruh sağlığı alanında hizmet veren hekimler tarafından güvenle kullanıldığının vurgulandığı açıklamada uzun yıllardır sürdürülen bilimsel çalışmalar ile bu ilaçların olumlu özelliklerinin geliştirildiği bildirildi.

Türkiye Psikiyatri Derneği açıklamasında gerek bağımsız kaynaklı çalışmalar gerekse ilaç endüstrisi destekli çalışmalarla antidepresan ilaçların etkinliğinin test edildiğini kaydetti. Bu çalışmaların bazılarının antidepresanların tedavi edici etkinliğini ortaya koyduğu belirtilirken bazılarının ise bu etkinliği yeterince kanıtlayamadığı ifade edildi. Öte yandan araştırma sonuçlarının çoğunlukla antidepresan ilaçların etkinliğini ortaya koyduğu bildirildi. Ruh sağlığı alanında hizmet veren hekimlerin antidepresan ilaçların doğru tanı konulan olgularda klinik olarak etkin ve yararlı olduğunun klinik deneyimleriyle açıkça gözlemledikleri de dile getirildi.


HASTALAR MEDYA YORUMLARINA DAYANARAK TEDAVİLERİNİ KESMEMELİ



Türkiye Psikiyatri Derneği, Son günlerde antidepresan ilaçların yalnızca ağır depresyonda etkili olduğunu bildiren yayınların medyada sansasyonel olarak ele alınmasının hastalarda kararsızlığa neden olduğunu belirtti. Çok sayıda bilimsel çalışma ve klinik uygulama deneyimlerinin antidepresan ilaçların etkinliğini açıkça ortaya koyduğunun vurgulandığı açıklamada "Bu nedenlerle hekimlerin gözetiminde antidepresan ilaçları kullanan hastalarımız, yalnızca medya yorumlarına dayanarak tedavilerini kesmemeli, ruh sağlığı uzmanlarına danışarak akılcı ve bilimsel yolu izlemelidirler" denildi.

(ANKA)