kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Mart 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Talat: Zaman kaybına hiç mahal yoktur

AA
Yeni Haber
KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Türkiye ile birlikte bir an önce Kıbrıs sorununun çözümünü istediklerini belirterek, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'dan müzakerelerin başlaması için inisiyatif almasını beklediklerini bildirdi.

Kıbrıs sorununun çok uzadığını ve zaman kaybına mahal olmadığını belirten Talat, 2008 yılı sonuna kadar çözümün hala mümkün olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la görüşmek için bu sabah gittiği Ankara'dan dönüşünde Ercan Havaalanı'nda basın toplantısı düzenleyen Talat, Kıbrıs Türk tarafı ve Türkiye'nin, Kıbrıs sorununun çözümü için üzerine düşen her türlü çabayı yapmaya hazır olduğunu, hazır olmaya devam edeceğini kaydetti.

Kıbrıs'ta bütünlüklü görüşmelerin BM Genel Sekreterinin inisiyatif almasıyla mümkün olduğunu ifade eden Talat, müzakerelerin başlamasının en güçlü ve en sağlam güven artırıcı önlem olacağını vurguladı.

Ankara ile aralarında görüş farklılığı olmadığını belirten Talat, bir soru üzerine, Ankara'daki değerlendirme toplantısında limanlar konusunun gündeme gelmediğini, Türkiye'nin o konudaki tutumunun belli olduğunu söyledi.

RUM SEÇİMLERİ VE YENİ DURUM

Kıbrıs Rum kesiminde yapılan seçimlerde, çözüm istemediği kesinleşen bir liderin yerine Kıbrıs sorununun çözümünü isteyen bir liderin seçildiğini ve yeni bir durum ortaya çıktığını, bunun da kendilerini umutlandırdığını kaydeden Talat, şunları söyledi:

"Bu yeni durum tabii ki umutlarımızı artırdı. Bunun için de doğaldır ki gerekli hazırlıkları yapmamız gerekiyordu. Gerekli hazırlıkları kendi içimizde yaptık, Türkiye'de bunun koordinasyonunu gerçekleştirdik bugün. Önümüzdeki döneme hazırlandık. Türkiye de, biz de Kıbrıs sorununun bir an önce çözüme kavuşturulmasını istiyoruz. Bir an önce bütünlüklü çözüm müzakerelerinin başlamasını istiyoruz. Zaman kaybına hiç mahal yoktur. 2008 yılı sonuna kadar çözüme ulaşmak hala mümkündür. Bunun için BM'nin ortaya koyacağı çabaya Türk tarafı olarak her türlü desteği vermeye hazırız."

Cumhurbaşkanı Talat, nisan başı öngörülen, BM'nin Kıbrıs'a yönelik araştırma ve değerlendirme ziyaretini, Kıbrıs sorununun çözümü müzakerelerinin başlangıcı haline getirebilmek için üzerlerine düşeni yapacaklarını söyledi.

HRİSTOFYAS'LA GÖRÜŞME

Cumhurbaşkanı Talat, bir soru üzerine, Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas ile 17-24 mart arasında görüşmeyi, BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Temsilcisi Michalle Möller aracılığıyla kendilerinin önerdiğini belirterek, o tarihten önce kendisinin İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) toplantısına katılacağını, Hristofyas'ın da Brüksel'de olacağını hatırlattı.

Önerilerinin kabul gördüğünü ifade eden Talat, birkaç gün içinde görüşme olmazsa belirtilen tarihler arasında görüşeceklerini söyledi.

Talat, bir soru üzerine, Ankara'nın, Hristofyas'ı kendilerinden dinlediğini, çünkü Hristofyas'ı tanıyanın kendileri olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Talat, güven artırıcı önlemler olup olmadığı sorusu üzerine de kendilerinin güven artırıcı önlemleri BM Genel Sekreterine sunduklarını, bunu görüşmeye hazır olduğunu belirtti. Talat, Kıbrıs'ta eksik olanın, güven artıcı önlemlerin olmayışı değil, Kıbrıs sorununu çözme isteksizliği olduğunu vurguladı.

Talat, en güçlü, en sağlam güven artırıcı önlemin, müzakerelerin başlaması olduğunun altını çizdi.