kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Mart 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Hassaten Lokma (Mevlevi pilavı)

Mevlevi Somadı'ndan...

06.01.2008
Mevlevi Somadı'nda yemeğe önce ağzınıza bir miktar tuz atarak başlıyorsunuz. Ardından gül şerbeti ile açılışı yapıyorsunuz. Tutmaç çorbası, Selçuklu döneminden beri Konya'da yapılagelen, içinde et, un gibi malzemeler olan bir çorba. Göremez, bir çeşit tandır ekmeği. Şiş kebabı, yumuşacık kuzu etinden yapılıyor ve Hz. Mevlana'nın da tercih ettiği gibi yanında tere ile servis ediliyor. Gül yapraklı marul salatasının güllerini yiyebiliyorsunuz! Mevlevi pilavında et dahil yok yok; biraz iç pilavı andırıyor. Arada sirkencübin içerek o ana kadar yedikleriniz hazmediyorsunuz. Ancak bu şerbeti lıkır lıkır içebilmek için damağınız farklı lezzetlere oldukça açık olmalı. Pekmezli havuç yemeği de bu sofradaki oldukça şaşırtıcı tatlar arasında... Hz. Mevlana, "Her ne pekmezle kaynatılırsa, pekmez tadı alır," dermiş. Su böreğine eşlik eden çok lezzetli yoğurt, güveçte servis ediliyor ve üzerine çöreotu serpiliyor. Badem helvası ise Hz. Mevlana'nın en sevdiği yiyecek.