kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Şubat 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

'Ağır kış şartlarında harekât başarılıdır'

Bülent AYDEMİR - ANKARA
Hakkâri Çukurca'da konuşlanan Cobra ve Süper Cobralar gün boyunca operasyona katıldı. Karadan topçu ateşi de aralıksız sürdü Kuzey Irak'taki operasyona katılan askeri birlikler 72 saatte bir değiştiriliyor. Bu uygulama; donmaya uykusuzluğa ve yorgunluğa karşı yapılıyor..
Harekâtın 6'nci gününde öldürülen terörist sayısının 230'a ulaşması ve buna karşılık 24 şehidin verilmesi, harekâtın başarılı olup olmadığının sorgulanmasına yol açtı. Dünya standartlarında bu tür harekâtlarda 17 asker kaybına karşılık 1 teröristin etkisiz hale getirilmesi normal sayılırken, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) Stratejisti Dr. Nihat Ali Özcan, harekatın başarılı olduğunu ancak karşılaştırma yapmanın doğru olmadığını belirtti. Özcan SABAH'a şunları söyledi:

KAMUOYUNU ELDE TUTMAK
"İnsanların başarı algılaması genel olarak konvansiyonel bir mücadeledeki gibidir. İstatistikler ipucu verebilir ama her zaman tam bilgi sağlamaz. Bu tür operasyonlar zihinlerde olan bilgidir. 3 askerin ölümü de toplumu derinden etkileyebilir. Asimetrik mücadelenin parametreleri konvansiyonel çatışmadan, iki düzenli ordunun çatışmasından farklıdır. Burada önemli olan toplumun, kamuoyunun nasıl etkilendiğidir. Kamuoyunu elinizde tutuyorsanız bu başarıdır. Bunu sağlamanın yolu da terör örgütünün iradesini kırmak, onu sürekli baskı altında tutmaktır. Bunlardan biri, fazla sayıda terörist öldürmek olabilir."

"İLERDE KAYIPLAR AZALIR"
MGK Eski Genel Sekreteri Emekli Orgeneral Tuncer Kılınç da şunları söyledi: "Bu sonuç başarıdır. Ağır kış koşullarında harekat icra ediliyor. Harekatın başında bu zayiatı verirsiniz, ileri safhalarda böyle kayıp olmaz. İlk direnç noktasında sürpriz bir harekettir, karşınıza ne çıkar bilemezsiniz. Uzun menzilli silahlar var ellerinde. Şu anda 10'a karşı 1'dir. Bir harekat icra ediliyor bunun riskleri vardır, zayiatı vardır. Keşke hiç olmazsa diyoruz. Sonuçta bu kadar asker, ulusun güvenliğini sağlamak için var. Allah anne babalara sabır versin. Bir evlat nedir bilemezsiniz. Bu bir mücadeledir. Belki bu harekatla birçok gencimizin de hayatı kurtulacak."