İnternet yoksullara ulaşacak
OECD İnternet Raporu'nda kimi gelişmekte olan ülkelerde kablosuz ağ bağlantılarının kablolu bağlantıları geçmekte olduğu belirtildi. İnternetin gelecek yeni müşterilerinin yoksul milyarlar olacağı bildirilen raporda, kablosuz ağın yaygınlaşacağı ifade edildi. Raporda "İnternet ortamının tüm paydaşları, küresel bir güvenlik kültürünün inşa edilmesi için sınırlar ötesi işbirliğine gitmelidir" denildi.
OECD tarafından hazırlanan "İnternete Erişimde Gelişmeler İçin Küresel Fırsatlar" başlıklı rapor açıklandı. 68 sayfalık raporda, "İnternet gelişmekte olan dünyaya ne gibi yararlar sağlayacak, internet erişimini ucuzlatacak yeni yatırımlar çekmek için nasıl bir rekabetçi piyasa yaratılabilir, birkaç milyar kullanıcı daha eklenmesi interneti nasıl etkiler" gibi soruların yanıtları arandı.
YENİ İNTERNET KULLANICILARI REŞOLAR, MEMOLAR
Rapora göre, dünya nüfusunun yüzde 80'i şu anda internetten yararlanamıyor. Raporda, "Yeni milyarlarca internet kullanıcısının çoğu gelişmekte olan ülkelerden olacak, internete kablosuz ağlar üzerinden bağlanılacak. Kimi gelişmekte olan ülkelerde kablosuz ağ abonelerinin sayısı şimdiden sabit ağlara bağlı abonelerin sayısını geçti. Bu artış bazı ülkelerde yüzde 20'den fazla" denildi.
Gelecekteki "yeni" internet kullanıcılarının, internetin ilk kullanıcılarından farklı özellikler gösterecekleri ve "yoksul" bölgelerden gelecekleri kaydedilen raporda, "Örneğin, şu anda kablosuz ağlara üye olan kullanıcıların çoğunluğu, günde 2 dolardan az gelire sahip kullanıcılardır" bilgisi yer aldı.
İnternet altyapısında liberalleşmenin sabit ve kablosuz erişim ağlarının gelişmesinde, internete erişimi olanaklı ve ucuz kılma adına anahtar işlev gördüğüne değinilen raporda, rekabetçi piyasaya sahip olan gelişmekte olan ülkelerin bilişimde inovasyon artışı sağladıkları belirtildi.
TEKEL İNTERNETTE ZARARLI
Düşük gelirliler arasında internete erişim artarken istihdam, mikro girişimcilik ve sosyal kalkınma olanaklarında da artış görüldüğüne değinilen raporda, "70'ten fazla ülkede henüz uluslar arası çıkış hizmetlerinde tekel vardır. Bu tekeller uluslar arası kapasiteye erişim için fiyatları, maliyetlerin çok üzerinde yüksek tutmakta ve iş dünyasıyla nihai kullanıcıların internete uygun fiyatla erişimlerinde azalmaya neden olmaktadırlar" denildi.
Raporda, geçen nisan ayı itibarıyla 92 ülkenin internet altyapısında, "servis sağlayıcıların kendi yurt dışı hatlarını kendilerinin kurmaları" olarak tanımlanan "Internet Exchange Point IXP" uygulaması bulunmadığı belirtildi. OECD raporunda, milyarlarca yeni kullanıcının, internetten elde edecekleri yararın artırılması ve iletişim piyasalarının geliştirilmesi için ülkelerin uygulayabilecekleri "internet siyaseti tavsiyeleri" de şöyle sayıldı:
"-Milyarlarca yeni internet kullanıcısı bir yük oluşturmaktan çok bir ticari fırsat anlamına gelmektedir, ülkeler politika yaklaşımlarında bu gerçeği gözetmeliler.
-İletişim piyasaları reformları konusunda oldukça büyük deneyim kazanılmıştır. Bu deneyimlerin içinde rekabetin başlaması, hizmet ve politika belirlemenin birbirinden ayrılması ve bağımsız bir düzenleme mekanizmasının kurulması bulunmaktadır.
-İnternet erişiminde kolaylık ve ucuzluk genel ekonomik ve sosyal fayda sağlamaktadır. Tekel karakteri gösteren ve internet erişiminin yavaş arttığı piyasalarda, düşük gelirli kullanıcılar için internet kullanımı sürdürülebilir değildir.
-İletişim piyasalarının özel sektöre açılması talebe karşılık verilmesini sağlarken kıt kamu kaynaklarının sağlık, eğitim gibi yüksek öncelikli alanlarda kalkınma için kullanılmasını beraberinde getirir.
-İletişim hizmetleri için yüksek fiyatlar genellikle, denizaltı kablosu ya da uluslar arası çıkış gibi varolan altyapının kullanımında tekel gücü ifa edebilen bir ya da birden fazla oyuncuların bulunduğu yerde ortaya çıkmakta ya da daha masrafsız alt yapı yatırımlarını engellemektedir. Hükümetler sadece ülkelerindeki kullanıcılar için daha rekabetçi bir piyasayı sağlamayı değil, ülkelerinden uluslar arası hizmetlerin verilmesini ve bu hizmetleri ülkelerine almayı mümkün olduğu kadar geniş biçimde hedeflemelidirler."
İNTERNETİN TÜM PAYDAŞLARI KÜRESEL İNTERNET GÜVENLİĞİ GELİŞTİRMELİ
Raporda bir ülkedeki herhangi bir internet uygulamasının, başka bir ülkedeki ağın istikrar ve güvenliğini etkileyebileceği belirtilirken "Bu çerçevede internette güvenlik kültürünün gelişmesi tüm dünyadaki kullanıcıların yararına olacaktır, güvenli internet ortamının sürdürülebilir olması için harcama gerekmektedir, bu özellikle gelecek milyarlarca yeni internet kullanıcısının karşı karşıya kalacağı bir zorluk olacaktır" denildi.
OECD raporunda, "İnternet ortamının tüm paydaşları, küresel bir güvenlik kültürünün inşa edilmesi için sınırlar ötesi işbirliğine gitmelidir" denildi.
ANKA
Yayın tarihi: 25 Şubat 2008, Pazartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/02/25//haber,CEBFAD18F133446DBE0EE0811B3C3EAE.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.