Doğumundan birkaç ay sonra kızıma emzik verdik ve çok rahat ettik. Şimdi beş yaşına geldi ve hala meme emiyor. Bu sakıncalı bir durum mu?
Dilek Y./İzmir
Dilek Hanım, aslında meme o kadar kötü bir şey değil. Diş hekimi dostlar bana kızacaklar ama yapılan son çalışmalar, 12 aylık olana kadar meme emen bebeklerde ani ölüm riskinin, emmeyenlere göre belirgin derecede düşük olduğunu gözler önüne seriyor. Bir yaşına kadar bebeklerde çok seyrek de olsa, sebebi bilinmeyen yatak ölümleri görülür. Onu sert yatakta sırt üstü yatırmak, nefes almasını engellemeyecek şekilde üstünü örtmek alınabilecek başlıca önlemlerdir. Ancak meme emmek de es geçilmemesi gereken bir yöntemdir. Bebeğin uykusunda meme emmesinin, onun henüz tam gelişmemiş olan nefes alma refleksini uyardığı ve dilinin geriye düşmesini engellediği düşünülmektedir.
Huzursuzluğu giderir
Bebekler beslenmelerinin anahtarı olan emme refleksi ile doğarlar. Hatta bazıları, daha doğar doğmaz parmaklarını emmeye başlar. Eğer bebeğiniz beslenme süreleri arasında emmek istiyorsa ona damak yapısına uygun bir meme verebilirsiniz. Bu onu rahatlatacak ve huzursuzluklarını dindirecektir. Eğer bebeğinize emzik vermeye karar verirseniz, aşağıdaki konularda dikkatli olmakta fayda vardır:
Bunlara dikkat edin!
* Anne memesini emmeyi tam öğrenmeden, ona sakın emzik vermeye başlamayın.
* Karnı aç olan bir çocuğa, sussun diye emzik vermeyin.
* Emziği ilk aldığınızda beş dakika kaynar suda sterilize edin. Daha sonra gerektiğinde sabun ve sıcak su ile yıkayıp temizleyin.
* Bebeğe eski, yırtık veya çatlak bir meme vermeyin. Sağlam bile olsa bir memeyi iki aydan fazla kullanmayın.
* Dişlere zarar vereceği için memeyi şeker ya da bala batırıp bebeğe emdirmeyin.
* Memenin kordonunu, dolanıp boğulmalara sebep olabileceğinden onun boynuna asmayın.
* Konuşma yaşına gelmiş çocuğunuzun gün boyunca ağzında meme ile dolaşmasına izin vermeyin. Bu onun düzgün konuşmasına engel olacaktır. Ayrıca memenin 12 aylıktan itibaren bırakılmasında fayda olduğunu unutmayın.
* * *
Sağlıkla ilgili sorularınızı SMS (cep telefonu mesajı) yoluyla 4122-ETU'ya iletebilir ya da saglik@sabah.com.tr mail adresine yazabilirsiniz. Ailenizin doktoru sizin için yanıtlayacak.
Yayın tarihi: 21 Şubat 2008, Perşembe
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/02/21/gny/eeroglu.html
Tüm hakları saklıdır.