"Kar barajlara olumlu yansıdı"
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, barajlarda 272 milyon metreküp su bulunduğunu belirterek, ''Bu takriben 5-6 aylık bir su anlamına gelmekte. Cidden bir sıkıntıdayız. Bu devam ediyor. Şu anda gelecek yaz adına çok rahat değiliz. Tasarrufun devam etmesi lazım'' dedi.
Topbaş, Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Eckart Cuntz'un ziyaretinin ardından basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.
Bir gazetecinin, ''karla mücadele çalışmalarına ilişkin'' sorusu üzerine Topbaş, iki gün içinde İstanbul'da etkin olan kar yağışının, 2004'de yağan kar ölçeğinde olduğunu söyledi. Topbaş, 2004'te yaşanan sıkıntıların bugün yaşanmadığını ifade ederek, ''Bizim sorumluluk alanımızda olan bütün ana arterlerdeki mücadelemizde çok başarılı olduk. İstanbullular bir sıkıntı yaşamadılar. Ciddi bir ekip kurduk, araç ve gereçlerimiz mükemmel düzeye getirildi'' diye konuştu.
Topbaş, Büyükşehir Belediyesi'ne katılan 145 köyde de mücadelede başarılı olduklarını belirterek, sözlerine şöyle devam etti: ''Buralarda özellikle karla mücadele için hazırlattığımız aparatlar, traktörlere takılarak devreye girdi. Orada da mücadeleler yapıldı. Silivri, Çatalca ve Şile belediye başkanları ile görüştüm, çok memnun olduklarını ve köylerde sıkıntı olmadığını ifade ettiler. Bir kaç köyde aniden bastıran kısa süreli yoğun tipiden dolayı sıkıntı yaşanır gibi oldu, ama geçmişte o köyler 2 hafta erişilemez hale gelmişken çok kısa sürede açılarak bir sıkıntı yaşanmadı.''
KAR BARAJLARA OLUMLU YANSIDI
Kadir Topbaş, kar yağışının barajlara olumlu yansıdığını dile getirerek, şu bilgileri verdi: ''Çok şükür havzalarda çok iyi bir kar yağışı aldık. Ölçümlere göre yüzde 32'leri bulan bir baraj yükseltisi var. Kar eridikten sonra bir de yağmur gelirse, onu da minnetle bekliyoruz, yüzde 37'lere çıkmayı tahmin ediyoruz. O rakamlara yaklaşabiliriz. Ama geçen yılın oranının yüzde 50'ler olduğunu düşünürsek yine açık var. Ama önümüzde süreç var. Yine tasarrufu hep öneriyoruz. Barajlarda 272 milyon metre küp su var, bu takriben 5-6 aylık bir su anlamına gelmekte. Tabii ki hiç yağış olmazsa anlamında, ama daha da ihtiyacımız var.''
Topbaş, Kasım-Şubat döneminde karla mücadeleye yaklaşık 25 milyon YTL harcandığını de belirterek, ''Bu sadece ekipman değil, çalışan insanlar, atılan malzeme, solüsyon ve tuz gibi malzemelerin getirdiği maliyet'' dedi.
İstanbul'u Türkiye'nin iktisadi başkenti olarak nitelendiren Topbaş, şunları kaydetti: ''İstanbul'da bir gün hayatın durması, etkilenmesi, bu rakamın çok çok üzerinde sıkıntılar yaşatır. Maalesef cumartesi ve pazar günü büyük tırların ortaya çıkardığı kazalar nedeniyle TEM otoyolunda ciddi sıkıntılar yaşandı. Bu şunu gösteriyor, İstanbul'a 3. bir boğaz köprüsü gerekli. Ağır vasıtalar yüzde 4 nispetinde de olsa İstanbul'daki karışık düzende kent içindeki seyrinin, Fatih Sultan Mehmet köprüsündeki hareketliliğin, ciddi trafiği etkilediğini görüyoruz. İstanbul'un trafikten bir saatlik etkinlenmesi, yarım gün trafiğe kapalı kalması, ekonomik hayatı da çok önemli etkilediğini görmekteyiz. Köprüden, takriben günde 25 bin civarında ağır vasıta ve kamyon geçişi var. Bunların bir başka noktaya aktarılması İstanbul'u ve İstanbullu'yu rahatlatacaktır. Buna inanıyorum.''
Topbaş, İstanbul'da doğalgazda bir problem olmadığını, Türkiye genelinde havaların aniden soğuması nedeniyle doğalgaz kullanımındaki artışın basıncı düşürdüğünü, ancak bunun da giderildiğini bildirdi. Elektrik kesildiğinde yaşanan bir takım olumsuzluklar olduğuna işaret eden Topbaş, ''Elektrikler kesildiğinde mutlaka şalterlerin, doğal azın kapatılması gerekmektedir. Bunu özellikle istirham ediyorum. Bu ön tedbir önemlidir'' dedi.
YENİ İLÇELER
''İstanbul'a yeni ilçeler kurulmasıyla ilgili'' bir soru üzerine de Topbaş, şunları söyledi: ''Daha etkin bir yerel yönetim adına hükümetin aldığı bir karar var. Yerel yönetimlerde, özellikle nüfusu 2 binin altında olan belediyeler, kendi personeline dahi bedel ödeme imkanı olamayacak kadar dar gelirli olan belediyeler, belediye olmaktan çıkarıldı. Büyükşehirlerde beldelerin kaldırılması çalışması var. İstanbul da bunların başında gelen önemli büyük şehirlerden bir tanesi. İstanbul'da şu anda alt kademe belediyeler dahil 70 belediye var. Yeni düzenleme ile İstanbul'da Büyükşehir ile birlikte 40 belediye olacak. Daha etkin bir yönetim için beldeler birleştirilerek ilçe haline getiriliyor, yoğun olan iki ilçenin de iki ilçeye ayrışması söz konusu oldu.
İstanbul için daha hayırlı olacağına ve etkin hizmet olacağına inanıyorum. Çünkü belediyelere, kadroları, kaynak ve gelirleri itibariyle baktığınız zaman, hizmet vermede yetersiz kalabildiklerini, personel maaşına yetebilecek kadar kendilerine kaynak gelebildiğini ve hizmet veremediklerini görmekteyiz. Birçoğu zaten bizden kaynak alarak bu hizmetleri sürdürmekte. Bunun, İstanbul için önemli bir adım ve tarihi bir karar olduğunu düşünüyorum.''
ERDOĞAN'IN TALİMATI
Kadir Topbaş, bir başka soru üzerine, yeni ilçelerin sınırlarının belirlendiğini, bunun detaylarını verme yetkisine sahip olmadığını söyledi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, düzenlemeler yapılırken ilçe sınırlarına müdahale edilmemesi talimatı verdiğini vurgulayan Topbaş, ''Geçmişte bir gecede Gökkafes'in bulunduğu parsel Beyoğlu ilçesi hudutlarından Şişli Belediyesi hudutlarına aktarıldı. Fırsat bu fırsattır, tekrar geriye alalım mantığı güdülmedi. Böyle bir şey düşünülmedi. İlçelerin eski sınırlarında kalması öngörüldü. Başbakan Erdoğan, tamamen kent yönetimine en uygun hale getirilmesi talimatını verdi'' diye konuştu.
''Bazı akademisyenlerin 3. köprünün yapılacağı yerin İstanbul'un su havzalarını olumsuz etkileyeceği yönünde görüşleri bulunduğunun'' hatırlatılması üzerine Topbaş, Başbakan Erdoğan'ın İstanbul'da Büyükşehir Belediye Başkanlığı yaptığını anımsattı. Başbakan Erdoğan'ın, İstanbul'un su sıkıntısı olduğunu bildiğini, Türkiye genelinde de sularla ilgili özel çalışma yapılması talimatı verdiğini anlatan Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Bu kadar hassas olan Sayın Başbakan'ın su havzalarını olumsuz etkileyecek bir adımı attırması mümkün değil. Bu kadar hassasiyeti olan, ülkeyi yöneten sayın Başbakanımız, birileri istese bile İstanbullular'ın su havzalarını etkileyecek, olumsuz noktaya getirecek konuda karar vermez. Sayın Başbakanımızın hassas davranacağını biliyorum. Ona güveniyorum. Kesin ve net olarak söylüyorum. Başbakan Erdoğan ile İstanbul'un su konusundaki hassasiyetini hemen hemen her hafta görüştüğümüzde dile getirdiğimiz konulardan birisi. Başbakan'ın bu konudaki hassasiyetini biliyorum.''
''TASARRUF ÖNERİYORUZ''
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, bir gazetecinin, ''Bazı akademisyenler yağışın İstanbul'a yeterli olmayacağını ifade ediyor'' sözleri üzerine de şunları kaydetti: ''Geçen yıl bu sıralarda barajların doluluk oranı yüzde 50 idi. Geçen yıl Melen Çayı gelmemişti. Doluluk oranı yüzde 40'larda olsa, geçen yılın yüzde 50'lerinden daha iyi anlamına geliyor Melen Çayı'ndan dolayı. Tabii ki yine biz tasarruf öneriyoruz. Doğal kaynakların kullanımının alışkanlık haline getirilmesini istiyoruz. Tasarruf hayatımızın bir parçası haline gelmeli. Bol buldukça bolca harcayıp sıkıntıya düşmememiz lazım. Bu, kentte yaşayan insanlanın medeniyet ölçüsüdür, saygı duymasıdır. İstanbullular anonslarımıza dikkat ediyor, bilhassa çocuklar gerçekten büyüklerini uyarıyorlar.''
Muslukların tamir edilmesini, tazyikli gelen suların vanalarından kısılmasını, armatürlerin müdahale edilmesi kolay şekilde üretilmesini, 9-12 litrelik yerine daha tasarruflu rezervuarlar tasarlanmasını isteyen Topbaş, ''Cidden bir sıkıntıdayız. Bu devam ediyor. Şu anda gelecek yaz adına çok rahat değiliz. Bu tasarrufun devam etmesi lazım. 'Su kesmeyeceğiz' dedik, kesmedik ve kesmeyeceğiz de... Bize İstanbullar yardım ettiği müddetçe her elimizi attığımız zaman musluğumuzda suyu bulabiliriz'' dedi.
(AA)
Yayın tarihi: 19 Şubat 2008, Salı
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/02/19//haber,EDF5DCA8B5AF444895D299F628E5B555.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.