kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Şubat 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Cep telefonları yakında garaj kapısını da açabilecek

29.01.2008
Günlük hayatın olmazsa olmazları arasında yer alan cep telefonlarıyla, bir süre sonra garaj kapısını açmak da mümkün olacak.

İnternette sörf yapmaktan, radyo dinlemeye, fotoğraf çekip, sohbet etmeye kadar birçok hizmette kullanılan cep telefonlarının maharetleri arasına gün geçmiyor ki bir yenisi daha eklenmesin.

Cep telefonu teknolojileriyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Teleses Yönetim Kurulu Başkanı Recep Uzelli, cep telefonunda üçüncü nesil teknolojisi olarak nitelendirilen 3G ile ilgili de bilgiler verdi.

3G teknolojinin cep telefonlarını bir internet cihazına dönüştürdüğünü ve saniyede 2 Megabayt hızla internet bağlantısı sağladığını anlatan Uzelli, bu yolla hızlı internetin sağlayacağı tüm olanaklardan cep telefonları aracılığıyla yararlanma imkanı doğacağını söyledi.

Masaüstü bilgisayarları internete bağlıyken neler yapılabiliyorsa, 3G teknolojisi ile bunun daha hızlısı ve çok daha ilgincini cep telefonları aracılığı ile yapabileceğini anlatan Uzelli, büyük bir devrim olarak görülen bu sürecin herkesin hayatına birçok değişiklik getireceğini söyledi. Uzelli şöyle dedi:

''Çünkü internet artık cebe girecek. Bunların en temeli ise görüntülü görüşme, interaktif oyun, dijital cep televizyonu gibi artık 3G ile ilgili internette bir arama yaptığınızda karşınıza çıkacak olan popüler uygulamalar. Sınırsız bir uygulama imkânına sahip olduğumuz bu yeni teknolojiyle, insan yaratıcılığının sınırlarını zorlayan birkaç örnekten söz edebiliriz. Bu yeni dönemde benim kişisel olarak ilgimi çeken, çok popüler olacağını düşündüğüm, konum tabanlı uygulamalar. Dünyada 2010 yılı itibari ile 1 milyar adet GPS'li telefon olacak. Örneğin kullanıcının konumuna bağlı olarak geliştirilen reklâm, sohbet, arkadaşlık uygulamaları.''

CEP TELEFONLARI, OTOPARK KUMANDASI GİBİ KULLANILACAK


Cep telefonlarının önümüzdeki 10 yıl içinde göstereceği teknolojik gelişmelere de değinen Uzelli, bunlardan ilkinin cep telefonlarının kredi kartı gibi kullanılması olduğunu söyledi.

Güney Kore ve Japonya'da şimdiden insanların kredi kartı yerine artık cep telefonlarını kullandıklarını anlatan Uzelli, diğer taraftan, cep telefonlarına yüklenecek programlarla trene binilip, OGS'den geçileceğini, sinema biletinin parasını cep telefonu ile ödemenin mümkün olacağını bildirdi. Uzelli, ''Ya da cep telefonunuzla garaj kapınızı açıp veya şirket çalışanlarınızın mesailerini takip edebileceksiniz'' dedi.

Cep telefonunun otopark kumandası olarak kullanılmasıyla artık çantada kumanda arama devrinin sona ereceğini anlatan Uzelli, patronların, personelin yaptığı mesaiyi hem mekan hem zaman açısından rahatlıkla takip edebileceklerini anlattı. Böylece iş yerinde kimin, ne zaman, ne yaptığını, işe kaçta gelip kaçta çıktığını da izlemenin mümkün olacağına vurgu yapan Uzelli şunları söyledi:

YEREL RADYOLAR, DÜNYANIN HER YERİNDEN DİNLENEBİLECEK

''2011 yılı itibari ile Facebook benzeri sosyal network sitelerine cep telefonu üzerinde 175 milyon kişinin abone olması bekleniyor. Diğer taraftan televizyon anlayışımız kökten değişecek. Televizyon kişisel bir alet haline gelecek. Yine gelecekte SDR olarak tanımlanan yeni radyo servisleri tamamen internet üzerinden cep cihazlarımıza ulaşacak. Dolaysıyla radyoların yerelliği ortadan kalkacak. Kayseri'den bir yerel radyo da tüm dünyaya yayın yapabilecek.

Kamera artık hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelecek. Yapılan araştırmalara göre 2010 yılına kadar 1 milyar kameralı telefon satılacak. Görüntü ve internetin birleştiği uygulamalar ve yeni iş modelleri kullanıcıların ilgisini çekecek. Yine cep telefonundan 2010 yılı itibariyle 32 Milyar dolarlık şarkı indirilecek.''

3G cihazların çıkmasıyla birlikte, içerik, uygulama ve mobil reklâm pazarının da çok gelişeceğine işaret eden Uzelli, devamla şöyle dedi:

''Juniper Research'in araştırmasına göre 2006 yılı sonu itibari ile 17 Milyar dolar olan mobil eğlence pazarı, 2011 yılında 77 milyar dolara ulaşacak. Sadece mobil oyun pazarı 3,1 Milyar dolardan 11,9 Milyar Dolara ulaşacak. Dolayısıyla içerik sağlayıcılar ve uygulama geliştiriciler bu pazarın gelişmesinde çok önemli bir rol oynayacak. Diğer taraftan operatörlerin ücretlendirme yöntemleri de insanların ilgilerinin ölçüsü olacaktır. Eğer ücretlendirme aylık limitsiz olarak uygun fiyatlar ile ücretlendirilirse, daha yaygın olarak insanlar kullanacak.''

Uzelli, internetin artık insanların yaşamının çok önemli bir parçası haline geldiğini belirterek, Dünyada ve Türkiye'de internet ve bilgisayar kullanıcı sayısının artmasında 3G'nin çok önemli bir itici güç olacağını anlattı.

TÜİK'in yaptığı bir araştırmaya göre, Türkiye'de her bin kişiden 222'sinin internet kullandığını ifade eden Uzelli, bu rakamın Fransa'da 430, Japonya'da 668, İzlanda'da ise 869 olduğunu söyledi.

Türkiye'de internet kullanım oranlarının Avrupanın gerisinde olmasına rağmen, yine de umut verici olduğunu belirten Uzelli, ''Geçen yıl içerisinde Turkcell'in kazandığı ihalenin iptal edilmesi şüphesiz sektörde büyük bir belirsizlik yaratmıştır. Bugün 180 Milyon olan Dünyadaki abone sayısının 2010 yılı itibari ile 650 milyona çıkması beklenirken, Türkiye'de hala 3G ihalesinin yapılmamış olması ve belirsizliğini koruması, oldukça sıkıntılı bir durum'' dedi.

DÜNYADA 2,5 MİLYAR CEP TELEFONU ABONESİ VAR

Bugün dünya üzerindeki 218 ülkede 700 tane servis sağlayıcı şirketin, GSM teknolojisine dayalı altyapısı ile hizmet verdiğini anlatan Uzelli, cep telefonu kullanıcılarının GSM dışında başka sistemler de kullandıklarını söyledi.

Dünya üzerinde yaklaşık 2,5 Milyar olarak hesaplanan cep telefonu abonelerinin yüzde 85'inin GSM abonelerinden oluştuğunu belirten Uzelli, 3G'de ise durumun biraz daha farklı olduğunu, 70 ülkede, 160 operatörün 3G altyapısını kurarak toplam 180 Milyon 3G abonesine hizmet verdiğini bildirdi.

(AA)