kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Şubat 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
İstediğiniz her yaşta anne olmanız mümkün olmasa bile, yumurta dondurma yöntemi birçok kadına anneliği tatma şansı veriyor.

Sakla yumurtanı, gelir zamanı

İlknur Akman
Kendinizi anne olmaya henüz hazır hissetmiyor ya da "Doğru erkekle karşılaşmadım," diyorsanız, fazla geç olmadan yumurtalarınızı dondurabilirsiniz. Bir süredir Türkiye'de de uygulanan işlemle ilgili merak edilenleri, Dr. Melih Gündüz ve Dr. Cem Demirel cevaplandırdı..
İLİŞKİLİ HABERLER
Sakla yumurtanı, gelir zamanı
1)Yumurta saklama işlemi yasal olarak yapılabiliyor mu Türkiye'de?
Bu konuda bir yasa yok. Bu konuyu düzenleyen ÜYTEM yönetmeliği var. Bu yönetmelikte tıbbi zorunluluk hallerinde insan üreme hücreleri olan yumurtaların ve sperm hücrelerinin dondurulup saklanabileceği belirtiliyor. Fakat bu 'tıbbi zorunluluklar' neler, altı boş. Onun için mesela meme kanseri olan, çocuğu olmayan ve hatta evli olmayan bir kadın göreceği kemoterapi nedeniyle yumurtalıklarının fonksiyonunu yitirebilir ve hiç çocuğu olmayabilir. Böyle bir kadının kemoterapi tedavisinden önce yumurtaları etkilenmeden toplanıp dondurularak saklanabilir ve böylece üretkenliği korunmuş olur. Bu tıbbi bir zorunluluktur. 40 yaşına yaklaşan ama henüz evlenmemiş bir kadın da ileride gebe kalma şanısını yitirmemek için yumurtalarını dondurup saklatabilir. Bize göre de bu bir tıbbi zorunluluktur ama tartışılabilir. Peki bu duruma yönetmeliğimiz izin veriyor mu? Bu sınırlar muallak ve yoruma açık... Ama sonuç olarak biz dondurarak yumurta saklıyoruz.

2)Nasıl bir işlem bu?
Kadının yumurtalıkları ilaçla uyarılıp yumurtalarının sayısı artırılıyor. Çoğaltılan yumurtalar belli bir boyuta geldiğinde vajinal ultrasonografi eşliğinde ve anestezi altında toplanarak 'Vitrifikasyon' adı verilen yöntemle dondurulup saklanıyor. İkinci yöntem ise; kadına hiç ilaç vermeden yumurtaları olgunlaşmamış halde aynı yöntemle toplanarak veya laboratuvarda olgunlaştırıldıktan sonra vitrifikasyon yöntemi ile dondurulup saklanması.

3)Yumurtalarını saklatmak isteyen bir kadının en fazla kaç yaşında olması gerekiyor?
Kabul edilmiş bir sınır olmamakla birlikte, 41-42 yaşından sonra yapmak çok olumlu sonuç vermeyecektir. O yüzden bu yaşları geçmemiş olması en sağlıklısı.

4)Yumurtalar ne kadar süre saklanabiliyor?
En uzun ne kadar sağlıklı şekilde saklanabildiği konusunda elimizde kesin bir veri yok ama en azından dört-beş yıl sağlıklı bir şekilde saklanabileceği düşünülüyor.

5)Peki saklanan yumurtalarla gebe kalmak istediğinde sonuçlar ne kadar başarılı oluyor?
Dünyada da yeni sayılabilecek bir uygulama olan yumurta dondurma işlemi ve çözünmesinin ardından gerçekleşen gebeliklerin sayısı, yüz güldürücü sonuçlar vermeye başladı. Vitrifikasyon yöntemi ile dondurulup çözünen yumurtaların yüzde 80'inin canlı kaldığı görülüyor. Daha sonra mikroenjeksiyon yöntemi ile döllenen yumurtaların gebelikle sonuçlanma oranı ise yüzde 30 ve bu da çok başarılı bir rakam.