Menopoz dönemine hazırlıklı girmek elinizde!
Dr. Ece Hattat
12.02.2008
Ben menopoza girmek üzere olan bir kadınım. Kilo almaktan ve sağlık sorunları yaşamaktan çekiniyorum. Herhangi bir önlem alabilir miyim? Semra D./Ankara
Düzensiz periyotlar, sıcak basmaları, üşüme, terleme, uykusuzluk, yorgunluk, libido azalması, sinirlilik gibi sorunlar yaşıyorsanız bunların aslında aylık periyotlar ve üreme yeteneğinizin sonlandığını gösteren doğal bir süreç olduğunu bilmelisiniz. Menopozun yol açtığı sorunlar bunlarla sınırlı değil. Bu dönemde kemik-eklem problemleri, şişmanlık ya da cilt kuruluğu ile karşılaşabilir; kalp-damar hastalığına veya kansere yakalanma risklerinizde artışa tanık olabilirsiniz. Bu nedenle işe öncelikle bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına gözükerek başlayın. Doktorunuz menopozun yol açtığı şikayetleri geçirmenin en etkili yöntemlerinden biri olan, hormon yerine koyma tedavileri hakkında sizi bilgilendirecek ve size uygun bir tedavi planı oluşturacaktır.
ÖNLEMLERİNİZİ ALIN!
Menopoz hazırlıklarına düzenli pelvik ve meme muayeneleri ile PAP smear testi ve mamogram yaptırarak devam edebilirsiniz. Bu dönemde meme, rahim ağzı ve yumurtalık kanserinde artış olduğundan önlemlerinizi mümkün olduğunca erken almalısınız. Menopozda karşılaşacağınız diğer bir problem de kalp sorunlarıdır. Genetik mirasınızda kalp-damar hastalığı, inme, şeker hastalığı ve hipertansiyon varsa kan basıncınızı, kolesterol, homosistein, fibrinojen, trigliserid, kan şekeri ve ürik asit düzeylerinizi izlemelisiniz. Östrojen kaybıyla ilerleyen kemik erimesi yani osteoporozda el bileği, kalça ve omurgada kırıklar meydana gelebiliyor. Bu durumda kemik yoğunluğu testlerinden yararlanmalı, doktorunuzla uygun tedavi seçeneklerini tartışmalısınız. Menopozda eklem problemleri de sıklaşır. Eklem romatizmasında önerilen fizyoterapi ve ilaç tedavisi ile Glikozamin Sülfat, Kondroidin Sülfat, SAMe ve Kollajen Hidrozilatı gibi desteklerden yararlanabilirsiniz. Yaşlanmaya bağlı oluşan doğal metabolizma yavaşlaması menopozdaki hormon kaybı ile artar. Buna bir de bu yaşlarda sık görülen tiroid tembelliği, insülin direnci gibi hormonal problemler de eklendiğinde menopozda kilo artışı kaçınılmaz hale gelir. Özellikle karın çevresi yağlanmasının görüldüğü bu sürece girerken yeni bir beslenme ve aktivite planı oluşturmanız, gerekirse hekiminiz ve beslenme uzmanınızdan yardım almanız gerekiyor.
BESLENMENİZE DİKKAT!
Düşük yağlı, bol posalı, az kalorili yiyecekler ile kan şekerini kademeli yükselten tam tahıllar, yağlı tohumlar, kuru baklagiller, Omega-3, kalsiyum, D vitamini ve antioksidan zengini besinlerden faydalanmanız size iyi gelir. Doymuş yağ ve trans yağ alımınızı azaltmalı, alkol-sigara- kafein tüketiminizi sınırlamalısınız. Bu dönemde östrojen etkili bitkilerden de yararlanabilirsiniz. Soya sütü, proteini ve tofu bu fitoöstrojenler açısından oldukça zengindir. Ayrıca E vitamini, Black Cohosh, Dong Quai ve Chasteberry gibi destekleri de doktorunuzun önerisi ve kontrolüyle kullanabilirsiniz. Bu bitkiler sizi sıcak basması gibi şikayetlerden koruyacaktır. Kilonuzu kontrol etmek ve kemiklerinizi güçlendirmek için aerobik egzersizler kadar ağırlık çalışmaları da faydalıdır. En iyisi günlük 30-40 dakikalık yürüyüşlerdir. Eklem sorunlarınız varsa suda çalışmalar da yapabilirsiniz.
CİLDİNİZ YAŞLANACAK
Menopozda cildinizin yağ içeriğinin, parlaklığının, gerginliğinin azalacağını, kırışıklıklarınızda artış olacağını bilin. İlaç etkili kozmetiklerden faydalanarak, güneş koruma faktörlü kremleri yaz-kış sürerek ve yukarıdaki beslenme önerilerinden faydalanarak cilt yaşlanmasını yavaşlatabilirsiniz. Menopoza, bunun ömrünüzün üçte birinden fazlasını geçireceğiniz bir dönem olacağını unutmadan hazırlanın.
Yayın tarihi: 15 Şubat 2008, Cuma
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/02/15/gny/haber,AA2AAB174B164AA481F7848BFAD7CA47.html
Tüm hakları saklıdır.