kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Şubat 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Dolarda tırmanış, borsada düşüş

Yeni Haber
Global kredi kaygılarının canlanması ve dünya ekonomisinin beklentilerin üzerinde yavaşlayacağı endişeleriyle türbanın üniversitelerde serbest bırakılmasını öngören anayasa değişikliğinin TBMM'de kabulünün getirdiği gerginlikle birleşince lira, dolar ve euro karşısında değer kaybederken, faiz de Cuma gününe göre yükseldi.

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Ulusal 100 Endeksi, ikinci seansta 11,81 puan azalarak 41.342,84 puandan kapandı.Hisse senetleri ikinci seansta ortalama yüzde 0,03 değer kaybetti.İlk seanstaki 603,21 puanlık düşüş dikkate alındığında, Borsa endeksi günün tamamında 615,02 puan geriledi.Hisse senetlerinin günlük ortalama değer kaybı yüzde 1,47 oldu.

Merkez Bankası kapanış kurlarına göre lira dolar ve euro karşısında sırasıyla yüzde 1.99 ve yüzde 2.46 değer kaybetti. Merkez Bankası gösterge dolar kurunu 1.2224/1.2283 YTL, euro kurunu 1.7791/1.7877 YTL, pariteyi ise 1.4554 olarak açıkladı. Bu kurlara göre liranın yıl başından bu yana dolar karşısındaki kaybı yüzde 5.16, euro karşısındaki ise yüzde 4.11 oldu. Bankalararası piyasanın spot kapanışında en iyi dolar alış ve satış kotasyonları 1.2220/30 YTL oldu.
Dolar kotasyonları yarın valörlü işlemlerde 1704 itibariyle 1.2290/1.2315 YTL seviyesindeydi.

Hafta sonunda yapılan G7 toplantısında ABD ekonomisine ilişkin yapılan değerlendirmelerin faiz indirimlerinin devam edeceği ve vergi indirimlerinin sürmesi gerektiği yönünde olduğunu hatırlatan bir bankacı, bugün Japonya'da piyasalar tatilken, likit olmayan piyasalarda oynaklığın yükseldiğini belirtti.

Aynı bankacı, "Euro, stop-loss satışlarının devreye girmesi ve ABD'de faiz indirimlerinin süreceği beklentisi ile hafif toparlandı. Emtia fiyatlarındaki artışlar sürerken, Uzakdoğu'da borsaların da negatif yönde açılması ile Türkiye ve diğer gelişmekte olan ülkelerde para birimleri değer kaybetti. İç piyasadaki anayasa değişikliğine ilişkin gerginlik de yabancı yatırımcıları etkiliyor. BDDK verilerine göre yabancıların YTL tahvil pozisyonları 31 Ocak-04 Şubat haftasında 318 milyon YTL azaldı. Lirada 1.25 seviyesi teknik ve psikolojik direnç olarak gözükmektedir. Macaristan ve Güney Afrika paralarına geçen hafta belli bir satış geldi. Bu YTL'ye gelen satıştan epey daha güçlüydü" dedi.

Bankalar arası piyasada gösterge kıymet olan 7 Ekim 2009 vadeli kağıtta bileşik faiz ilk işlemde yüzde 16.84 olurken, spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 16.92 oldu, valörlüde yüzde 16.85 seviyesindeydi.

Yabancı bir bankanın tahvil/bono yöneticisi de bugün Türkiye'nin diğer gelişmekte olan piyasalara göre daha kötü bir performans gösterdiğini belirterek, "Sebebi tamamen yurtdışı, yabancı bankalar sürekli YTL ile ilgili olumsuz raporlar yazıyor ve cari açığı yüksek olan ülkelerden çıkın tavsiyesi yapıyorlar. Geçen haftadan beri ciddi yabancı çıkışı görüyoruz, bizdeki çıkış da tüm dünyada risk azaltmanın bir parçası" dedi ve ekledi:
"Faizin ne olacağını tahmin etmek güç, uzun zamandan beri ilk kez bonolar pozitif fonlamaya geçtiler. Ama YTL değer kaybetmeye devam ederse faiz indirim beklentileri iyice azalacağı hatta piyasa faiz yükselir mi diye düşünmeye başlayacağı için yüzde 17.5 bileşiklere kadar gidebiliriz."

Hazine yarın 5 yıl vadeli 26 Eylül 2012 itfalı sabit kuponlu tahvili yeniden ihraç edecek. Hazine'nin Çarşamba günü 122 milyon YTL'si kamulara olmak üzere 1.89 milyar YTL'lik iç borç geri ödemesi bulunuyor.

Bu hafta ayrıca Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun Perşembe günü açıklayacağı faiz kararı bekleniyor. Reuters anketine göre PPK'nın gecelik borçlanma faizini 25 baz puan düşürmesi bekleniyor. Öte yandan ABD'de Çarşamba açıklanacak perakende satışlar verisi bu haftanın yakından izlenen verisi olacak.

REUTERS, AA