kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Şubat 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Rusya Ukrayna'ya gaz resti çekti Türkiye panikledi

Olcay AYDİLEK ANKARA
Rusya, 1.5 milyar dolarlık alacağını istediği Ukrayna'ya "Salıya kadar öde yoksa gaz kesilir" dedi, Türkiye ikinci kez alarma geçti..
Rusya, ekimden bu yana birikmiş yaklaşık 1.5 milyar dolar alacağını gerekçe göstererek Ukrayna'ya "Salıya kadar öde yoksa gazı keserim" resti çekti. İran kriziyle boğuşan BOTAŞ, Ukrayna-Rusya çekişmesinin ardından alarma geçti. Gazprom, Ukrayna vanalarının kapatılacağını belirterek, bu durumun Türkiye ve Yunanistan'ı etkilemeyeceği yönünde güvence vermeye çalıştı. Enerji Bakanlığı yetkilileri, İran'ın vanaları kapatmasının ardından talebe yetişmek için Rusya'dan Batı Hattı'ndan ve Mavi Akım'dan gelen gaz miktarının artırıldığını, Batı Hattı'ndan gelen gazın miktarında azalma olması durumunda sıkıntı yaşanabileceği uyarısında bulundu.

İSTANBUL'U BESLİYOR
Yetkililer, Rusya'nın Batı Hattı'ndan günlük 41 milyon metreküp yerine 45 milyon metreküp; Mavi Akım'dan 36 milyon metreküp yerine 41 milyon metreküp gaz verdiğini kaydetti. Batı Hattı'nın BOTAŞ için son derece önemli olduğuna dikkat çeken yetkililer, "Batı Hattı, tüketimin en yoğun olduğu İstanbul'u besleyen kritik bir hat. Bu hattan gelecek gazın miktarının azalması durumunda büyük güçlük yaşanacağı ortada" değerlendirmesini yaptı. Türkiye'de, kış mevsiminde sanayi, elektrik ve konutlarda günlük 140 milyon metreküp gaz kullanılıyor. Konutlarda tüketim günlük 45-50 milyon metreküpe çıkıyor ve yarısı İstanbul'da tüketiliyor. Rusya ile Ukrayna arasındaki tartışma yeni bir enerji krizine dönüşmek üzere. Gazprom'dan dün yapılan açıklamada Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yuşçenko'dan devreye girmesi istendi. Resmi ziyaret için yarın Rusya'ya gidecek olan Yuşçenko'nun sorunu ilgililerle görüşmesi bekleniyor.