kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Şubat 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

McCain açık ara önde

ABD başkanlığı ön seçimlerinde en kritik dönemeç dün aşıldı. Cumhuriyetçi McCain, açık ara önde... Rakipleri çekilmedi ama uzmanlara göre artık bağış da, oy da ona akacak..
J. McCain
Delege Sayısı 703

M. Romney
Delege Sayısı 260

Cumhuriyetçi Partinin Başkan Adayı Olmak İçin Gereken Delege Sayısı 1191

Tam 24 eyalette eş zamanlı olarak ön seçime giden Cumhuriyetçi Parti'de "Süper Salı" maratonunda ipi göğüsleyen açık farkla Arizona Senatörü John McCain oldu... McCain, 9 eyalette ön seçimi kazandı. Toplam 613 delege kazanarak Cumhuriyetçilerin başkan adayı olma ihtimalini neredeyse garantiledi. Vietnam gazisi siyasetçi, kazanılan eyalet sayısı, delege, toplam oy oranlarına bakıldığında rakiplerinin önünde yer aldı. En çok delege çıkaran kilit eyaletler Kaliforniya, New York ve Illinois'de kazandı.

ZAFER İLAN ETTİ
71 yaşındaki Senatör, Kaliforniya eyaletini kazanarak en yakın rakibi Mitt Romney'e büyük darbe indirdi. Seçim sonuçlarının açıklanmaya başlamasıyla seçmenlerine yaptığı "zafer" konuşmasında, "Bugün ülkedeki en büyük eyaletlerin bazılarını kazandık" diyerek başkan adaylığı sürecinin favorisi olduğunu bizzat ilan etti.

BÖLÜNMÜŞ OYLAR
Demokratlara göre daha "kalabalık" rakip kadrosu olan Cumhuriyetçilerde McCain birkaç ay öncesine kadar en geride olan isimdi. Son aylarda hem bağışlarını, hem de desteğini artırmayı başardı. 2000'de de ABD Başkanı George W. Bush karşısında adaylığını koyan McCain, yaşı nedeniyle eleştiriliyor. Ancak tutarlı politikaları ve açıklamaları avantajı. Tepkilere rağmen hâlâ Irak Savaşı'nı destelemesi; her farklı görüşe açık olması nedeniyle "ılımlı" olarak gösteriliyor. Ancak birçok konuda Cumhuriyetçilerin temel politikalarıyla çatışıyor. Bireysel silahlanma ve küresel ısınma konusunda Demokratlara daha yakın. Çok "dindar" olmaması nedeniyle muhafazakâr tabanın oylarını kaybetmesi bekleniyor.