AKP'li Fırat: Türban yasağı hukuki değil
AKP Genel Başkanvekili Dengir Mir Mehmet Fırat, türban konusunun 1982 anayasasının "vesayetçi" yapısının bir sonucu olduğunu belirterek, türban yasağının "hukuki" değil, "fiili" bir durum olduğunu söyledi.
Fırat, AKP'nin talebi üzerine hazırlanan anayasa taslağında da türban sorununun çözümü konusunda düzenleme bulunduğunu, ancak son günlerde MHP ile yapılan görüşmeler sonucunda varılan uzlaşmanın yasalaşması durumunda, bu düzenlemenin aynen alınarak yeni anayasa taslağına yerleştirileceğini belirtti.
Reuters'in sorularını yanıtlayan Fırat, parti olarak yeni bir anayasa üzerinde çalışmalar yaptıkları sırada MHP ile bir uzlaşmanın henüz ortada olmadığını hatırlatarak şunları söyledi:
"Benim mantığıma göre özgür demokratik bir anayasada böyle bir kısıtlama olmaz. Mevcut anayasaya, 1982 anayasasına göre de böyle bir yasağı hayata geçirmek mümkün değil çünkü anayasa eğitim özgürlüğünü temel hak olarak belirlenmiş. Aynı şekilde anayasanın giriş bölümü ve 13. maddesinde de özgürlüklerin ancak kanunla sınırlanabileceği hükmü getiriliyor.
"Eğer başörtüsü bir inanç özgürlüğünün sonucuysa ve başınızı inancınız gereği örtüyorsanız, bu bir özgürlük alanıdır ve bu özgürlük alanının sınırlanması da 82 anayasasına göre ancak kanunla mümkündür. Bugüne kadar Türk hukuk sisteminde, ne yasalarda, ne anayasada başörtüsünü yasaklayan bir düzenleme yoktur. Sadece Anayasa Mahkemesi'nin bir dava nedeniyle vermiş olduğu bir kararın gerekçesine isnat edilerek (türban yasağı) konmuştur. Mahkeme gerekçeleri kişileri bağlamaz, sadece hüküm fıkrası bağlar. Hiçbir mahkeme özgürlük alanını daraltamaz bu, yasamanın görev alanındadır. Siz bunu yaptığınızda yetki alanınızı genişleterek yasama alanına girmiş oluyorsunuz."
Başörtüsü yasağının hukuki değil, fiili bir durum olduğunu belirterek, "Fiili bir durum yaratılmıştır; 82 anayasasının vesayetçi yapısının sonucudur. Hukuk devletini esas alan kurum ve kuruluşların görev alanlarını belirleyen özgürlükçü ve demokrat bir anayasa yazıldığı takdirde bu yasakların hayata geçirilmesi mümkün değildir" diye konuştu.
Türban sorununu çözmek amacıyla yapılan bu düzenlemenin yeni sorun alanları yaratıp yaratmayacağı sorusuna ise Fırat, "Onu bilemem, onu zaman içinde göreceğiz" yanıtını verdi.
Yeni bir anayasa çalışması ortada iken türban konusunda bir anayasa değişikliği yapılmasının nedeni konusunda ise Fırat, "Biri (yeni anayasa) uzun sürecek bir süreç. Diğer yandan, ortada bir sorun varsa problemleri halletmek lazım... Toplumda gerginliğe neden olan bir sorun varsa, toplum o zamana kadar gergin yaşasın demenin de alemi yok. Eğer o mutabakatı sağlamışsanız, o maniyi aşarsınız, düzeltirsiniz... Eğer başörtüsü sorununu çözüyorsa bu, bunu da alırsınız oraya koyarsınız, zor bir durum değil. Mutlaka anayasanın tümünü beklemenin faydalı olacağı kanısında değilim" diye konuştu.
REUTERS
Yayın tarihi: 30 Ocak 2008, Çarşamba
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/01/30//haber,0CA34A1934604AC8AF7EC3256EDF42E9.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.