Önceki hafta ABD'nin en büyük bankaları tarihi zararlar açıkladı. Açıklanan ekonomik verilerle tarihi banka zararları çakışınca ABD ekonomisinin resesyona girmekte olduğu kanaati iyice yaygınlaştı. Finansal piyasalar da resesyonu fiyatlamaya başladı.
Geçen hafta hem veri hem de bilanço açıklama yönünden sakin bir haftaydı. Ancak
finansal piyasalarda büyük fırtınalar koptu, yüksek oynaklıklar yaşandı. İlk iki gün her kıtadaki piyasalarda tarihi düşüşler yaşandı. İlk gün tatil olan ABD piyasaları ikinci gün açılış öncesinde, iki günlük keskin borsa düşüşlerini de yansıtması beklenirken, ani ve yüksek oranlı bir faiz indirimiyle karşılaştı.
-
17 Ağustos tekrarlar mı?- ABD piyasalarının bu şok faiz düşüşünün de etkisiyle tutunması diğer piyasalar için baz oldu. Haftanın ikinci yarısında piyasalar hızlı bir toparlanma eğilimine girdi. Tıpkı 17 Ağustos'da Fed faiz indiriminin ardından piyasaların dönmesinde olduğu gibi. O dönüşle küresel piyasalar iki aylık pozitif bir eğilim içine girmiş ve ekim ortasında çoğu borsa tarihi en yüksek değerlerine varmıştı. Ardından başlayan ve 1.5 ay kadar süren kötüleşme sürecini aralıkta yeni bir iyileşme ve yeni yılda ise keskin bir düşüş eğilimi izledi.
Şimdi Fed'in normal faiz toplantısından bir hafta önce, beklenenin en üst sınırında faiz indirmesiyle başlayan
toparlanma süreci acaba ne kadar devam eder? 17 Ağustos'ta başlayan ve iki aya yaklaşan dönemi tekrarlar mıyız?
-
Toparlanma nedeniBunun yanıtını vermek için öncelikle geçen haftaya ve tarihi oynaklığa geri dönelim. Olaylar yaşandıktan sonra sis perdesi bir ölçüde aralanıyor. Ciddi bir düşüş haftasından sonra önemli bir bilançonun gelmeyeceği, gelenin de olumlu çıktığı bir haftada küresel piyasaları sarsan gelişmenin Fransız bankası
Societe Generale'de yaşanan tarihin en büyük dolandırıcılığı olduğu anlaşılıyor. Türev piyasalarda alınan pozisyonla banka 4.9 milyar euro veya 7.1 milyar dolar zarar etmiş. Olay 19 Ocak'ta yani cumartasi günü banka içinde resmileşmiş. Dedikoduları dahi fiyatlayan
piyasalar muhtemelen geçen pazartesi bu nedenle büyük sarsıntı yaşadı, ertesi günü de. Piyasalarda ortaya çıkan felaket tablosuna göre Fed'in tarihi bir faiz düşüşüne gittiği varsayılıyor. Ardından Fransız bankası durumu 24 Ocak'ta açıklayınca kötü olay beklentisi bitti. Fed'in bu olayı bilmeden ama bu olayın yarattığı sonuca göre faiz indirdiğini dikkate alan veya bunun spekülasyonunu yapan piyasalar haftanın ikinci yarısında iyileşti.
ABD'de zarara düşen tahvil sigortacılarının kurtarılmasının gündeme gelmesi de piyasalardaki toparlanmaya önemli bir desktek verdi. -
Büyüme ve faiz kararı- Durum bu hafta daha bir netleşecek. Çünkü Fed'in normal faiz kararı 30 Ocak Çarşamba günü açıklanacak.
Eğer geçen haftaki kararını Fransız bankasının durumunu bilmeden aldıysa faiz indiriminde kısa vadede aşırıya kaçmış olduğunu kabul ederek herhangi bir indirime gitmeyebilir, ya da indirimi çeyrek puanla sınırlı tutabilir.
Halbuki piyasalar kendisinden yarım puana varan bir indirim daha bekliyor.
Bu indirimi, aynı gün açıklanacak 2007 yılının son çeyrek ABD büyümesinin beklenenin altında ya da eksi çıkması kolaylaştırabilir. Son çeyrekte büyümenin eksi gelmesi halinde yılın ilk çeyreğinde de ABD ekonomisinin daralacağı tahminleri ağırlık kazanabilir. O zaman resesyon beklentilerinin satılmayan kısmı da realize olmaya başlayabilir. Yani
çarşamba günü açıklanacak büyüme kötüyse imdada Fed'in faiz indirimi yetişebilir. İyiyse belki de faiz indirim kararı gelmez, yeni indirim daha kötü günler için saklı tutulabilir.
Bugünkü Tüm Yazıları
Piyasalarda iyileşmenin devamı gelir mi?
Yayın tarihi: 28 Ocak 2008, Pazartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/01/28//yildirim.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.