kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Ocak 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Independent: Türkiye türban yasağı konusunda bölündü

Yeni Haber
Yabancı medya, Türkiye'deki türban tartışmalara artan bir ilgi gösteriyor. İngiliz The İndependent gazetesi, "Türkiye türban yasağı kararı konusunda bölündü" yorumunu yaparken "Küçük bir renkli materiyel karesi, Türkiye'nin siyasi sahnesinin merkezine yeniden girdi" ifadesini kullandı.

The İndependent gazetesi, "Türkiye türban yasağı kararı konusunda bölündü" başlıklı haberinde "Hükümet tartışmalı türban yasağına son vermeye hazırlanırken küçük bir renkli materiyel karesi, Türkiye'nin siyasi sahnesinin merkezine yeniden girdi" yorumunu yaptı.

"AKP YASAĞI KALDIRMASI İÇİN YOĞUN BASKI ALTINDA"

İstanbul kaynaklı Nicholas Birch imzalı haberinde gazete şunları yazdı:
"Kökleri siyasi İslam'da olan iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP), ilk iktidara geldiği 2002'dan beri yasağı kaldırması için muhafazakar destekçilerinin yoğun bir baskı altında. Ve şimdi bu konuda sağ milliyetçi bir parti ile bir anlaşmaya vardı."

"BİR AZINLIK İÇİN TÜRBAN CAHİLLİK VE GERİLİK SİMGESİ"

İki partinin anayasayı değiştirmek için yeterli oyu bulunduğunu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de girişimi desteklemesine kesin gözüyle bakıldığını kaydeden gazete, buna karşın "Sesli bir azınlık için türban, Batılı yaşam tarzına doğrudan bir meydan okuma, cahillik ve gerilik simgesidir" diye yazdı.

Türban yasağının kaldırılmasından yana olanların "tüm vatandaşların aynı hakları olmalı" yolundaki görüşlerine dikkat çeken The İndependent, yasağı destekçilerin görüşlerini aktarırken de Yargıtay eski Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nun planlanan anayasa değişikliğinin "dini diktatörlüğe doğru eğilimin bir parçası" olduğu yönündeki görüşüne de yer verdi.

Gazete, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ise, partisinin laik gelenekleri aşındırmayı amaçladığı iddialarını reddettiğini de belirtti.

AA