kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Ocak 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Kar alarmı

Yeni Haber
İLİŞKİLİ HABERLER
Kar alarmı
Yağışlar Doğu Karadeniz ve Akdeniz kıyıları ile Güneydoğu Anadolu'nun batısında yağmur, yağış alan diğer kesimlerde ise kar şeklinde olacak. Rüzgar yurdun batı kesimlerinde kuzeydoğu yönlerden poyraz, yurdun güney ve doğu kesimlerinde ise güneybatı yönlerden lodos şeklinde, saatte 60-80 km hızla fırtına şeklinde esecek.

ÇIĞ TEHLİKESİNE DİKKAT

Kar yağışının Marmara, Kuzey Ege ve Batı Karadeniz'de poyraz fırtınası ile birlikte etkili olması bekleniyor. Güney ve doğu bölgelerde ise kuvvetli lodos ile birlikte beklenen etkili yağışların Doğu Anadolu bölgesinde çığ riski oluşturacağı tahmin ediliyor.

Yağışlı hava Salı ve Çarşamba günleri, yurdun kuzey, iç ve doğu kesimlerinde etkisini sürdürecek. Hava sıcaklığı bugün yurdun kuzey ve batı kesimlerinde 1-3 derece artarken, yarın yurdun batı kesimlerinde poyraz fırtınası ile birlikte hissedilir derecede (6-8 derece) olmak üzere azalacak.

Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, vatandaşları poyraz fırtınası ve kuvvetli lodos ile etkili yağışların oluşturacağı, çığ riski, soba zehirlenmeleri ve su baskınları gibi olumsuz şartlara karşı tedbirli davranmaları konusunda da uyardı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul'da beklenen kar yağışına ilişkin, ''Vatandaşlarımıza, mümkün mertebe dışarı çıkmamalarını, çıktıklarında da toplu taşıma araçlarını kullanmalarını öneriyoruz'' dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi'nde (AKOM) yarın sabah saatlerinde beklenen kar yağışına ilişkin basın mensuplarına bilgi veren Topbaş, geçmişten aldıkları deneyim ve tecrübelerle araç ve gereçlerini yeteri kadar artırdıklarını söyledi.

Şehir genelinde 255 noktada ekiplerinin konuşlandığını belirten Topbaş, çalışmaları, AKOM'dan da takip ettiklerini kaydetti.Topbaş, şu anda 3 bin 658 personel ve bin 38 müdahale aracıyla, yaşanabilecek olumsuzluklara karşı tedbir aldıklarını dile getirerek, diğer taraftan 149 adet traktörle de köylere hizmet vereceklerini bildirdi.

Kadir Topbaş, ''Vatandaşlarımıza, mümkün mertebe dışarı çıkmamalarını, çıktıklarında da toplu taşıma araçlarını kullanmalarını öneriyoruz. Geçen yıllarda bunu yaşadık ve olumlu netice aldık. İstanbullular'ın da
bu olaya destek vermesi gerekmektedir. Çünkü, mesai saati bitiminde koşullar biraz daha ağırlaşabilir. Şartlar daha sıkıntılı olabilir'' diye konuştu.

Şehir genelinde 25 ayrı noktaya buzlanmayı ölçen sensörler yerleştirdiklerini de anlatan Topbaş, ''İnşallah barajlarımızı dolduracağız. Yoğun bir kar yağışı gelmesini bekliyoruz'' dedi.Topbaş, yaşamı fazla etkilemeyen, İstanbullular'ın da sıkıntı duymayacağı bir kış yaşanması temennisinde bulundu.

''İETT VE DENİZ OTOBÜSLERİ EK SEFERLER GERÇEKLEŞTİRECEK''

Kar yağışı boyunca, İETT ve deniz otobüslerinin ek seferler gerçekleştireceğini ifade eden Topbaş, sürücülerden de mutlaka kar lastiği takmalarını ve diğer olumsuz koşullara hazırlıklı olmalarını istedi.
Topbaş, ''beklenen kar yağışının atılan yağmur bombasından kaynaklanıp kaynaklanmadığının'' sorulması üzerine ise şunları söyledi:''Bizim şu anda belli ölçümleri yapan uçağımız var. Teksas Üniversitesi
ve İstanbul Teknik Üniversitesi ile birlikte bilimsel bir çalışma yapıyoruz. Atmosferdeki sera gazını ve karbondioksit salınımından etkileşimi değerlendiren, diğer taraftan yağmur bulutlarını da etkilemeye çalışan bir çalışma. Beklenen kar yağışı, bu çalışmanın getirdiği bir olgu değil.''

Kadir Topbaş, ''yağmur bombasının, radyasyona neden olacağı'' yönündeki eleştirilerin hatırlatılması üzerine de benzer bilimsel çalışmaların dünyanın birçok ülkesinde yapıldığını söyledi.

Yaptıkları bu çalışma kapsamında, İstanbul'da sera gazı etkisini oluşturan nedenlerin boyutlarını tespit ettiklerini belirten Topbaş, söz konusu çalışmanın, çevre konusunda daha duyarlı olmak, gerektiğinde müdahale ve mücadele etmek için kendilerine birtakım veriler sağladığını anlattı.Topbaş, kar yağışına ilişkin kent genelindeki çalışmaların koordinasyonu amacıyla sabaha kadar AKOM'da bulunacağını da bildirdi.












ANKARA'DA KAR YAĞIŞI

Ankara'da sabah saatlerinde başlayan kar yağışı tüm şehirde etkili oldu. Başkent'i tamamen beyaza bürüyen kar nedeniyle bazı sürücüler trafikte ilerlemekte zorlanırken, bazı araçlar da yolda kaldı. Etkili olan kar yağışı nedeniyle Büyükşehir Belediyesi'ne ait araçlar da yol açma ve tuzlama çalışması yaptı.

Başkent'te sabaha karşı başlayan ve etkili olan kar yağışı tüm şehri beyaza bürüdü. Kar yağışı nedeniyle bazı sürücülerin trafikte ilerlemekte zorlandığı görüldü. Yolda kalan vatandaşlar çareyi otomobillerini iterek çıkarmakta buldu. Bazı vatandaşlar ise araçlarını kenara çekip araçlarına zincir taktı. Bir askeri aracın ise patinaj çekerek ilerlemeye çalıştığı gözlendi.

Sabah saatlerinde işlerine giden vatandaşlar kar yağışının başlamasıyla otobüs duraklarına sığındı. Bazı vatandaşlar da şemsiyelerinin altına sığınarak, işe gitmek için servis bekledi. Kar yağışını nedeniyle yolda kaldıklarını söyleyen vatandaşlar, zincir takarak yollarına devam etemeye çalışacaklarını belirtti.

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nce yapılan son meteorolojik değerlendirmelere göre, Ankara'da sabah erken saatlerde başlayan kar yağışının bugün saat 14.00'e kadar etkili olarak aralıklarla devam etmesi bekleniyor.

Yetkililer, sürücülerin akşam saatlerinde dikkatli olmalarını, araçlarını kış şartlarına uygun hale getirmeden trafiğe çıkartmamalarını
istedi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ise Ankara genelinde 62 unimog, 15 elle tuzlama ekibi ve 5 greyder ile kar ve buzlanmaya karşı çalışmaların sürdürüldüğünü belirttiler. Fen İşleri ekiplerinin, şehir içi ulaşımın aksamaması için 24 saat boyunca 3 vardiyalı olarak görev yaptığı, gerektiğinde ekip sayısının artırılacağı bildirildi.200 personelin karla mücadele için çalıştığını, ana arterlerin tuzlandığını bildiren yetkililer, ulaşımda sıkıntı yaşanan ana arter bulunmadığını belirttiler. Ekiplerin karla mücadele kapsamında kentin yüksek kesimlerinde ağırlıklı çalıştığını bildiren yetkililer, ayrıca, hastane önleri ve yaya trafiğinin yoğun olduğu kesimlerde de ekiplerin kaldırım temizleme çalışmalarına başladıkları kaydedildi.

ERYILMAZ: ''TOPLUM TAŞIM ARAÇLARINI KULLANIN''

Çankaya Belediye Başkanı Muzaffer Eryılmaz ise vatandaşlardan mümkün olduğunca toplu taşım araçlarını kullanmalarını istedi ve sürücülere gerekli önlemleri almadan araçlarıyla yola çıkmamaları uyarısında bulundu.

Eryılmaz, yaptığı yazılı açıklamada, 500 kişilik personel ve 25 araçla yoğun bir şekilde karla mücadele çalışması yaptıklarını bildirdi.Sabahın ilk saatlerinde başlayan karın ardından Ankaralıları mağdur etmemek için çalışmalara başlandığını ifade eden Eryılmaz, ''Gece buz çözücü ve tuz atarak yolları açık tutmaya çalışan ekipler, sabahın ilk saatlerinde de yaya yolları, otobüs durakları gibi yoğun noktaları temizlediler.Eryılmaz, ayrıca Çankayalıların sorun ve taleplerini aktarmak için Çankaya İletişim Merkezi'nin 458 90 90, Telsiz Merkezi'nin 230 75 51
nolu telefonlarını arayabileceklerini kaydetti.

EMNİYET YETKİLİLERİNDEN VATANDAŞLARA UYARILAR

Emniyet yetkilileri de sürücüleri uyararak, mecbur kalmadıkça araçlarını kullanmamalarını ve toplu taşıma araçlarını tercih etmelerini istediler.Vatandaşların araçlarını kış şartlarına uygun hale getirmeden trafiğe çıkartmamaları gerektiğine de dikkati çeken yetkililer, araçlarda
mutlaka kar lastiği veya çivili lastik kullanılması, zincir, takoz ve çekme halatı bulundurulması gerektiğini belirttiler.Yetkililer ayrıca karlı havalarda öndeki araçla takip mesafesinin korunması, ani manevra ve frenden kaçınılması gerektiğini vurguladılar.

HAVA ULAŞIMINDA SORUN YOK

Devlet Hava Meydanları İşletmesi yetkilileri ise Esenboğa Havalimanında ulaşımda herhangi bir sorun yaşanmadığını belirterek, ekiplerin
aralıksız olarak kar temizleme çalışmasını sürdürdüklerini bildirdiler.

BİNGÖL, ELAZIĞ, TUNCELİ, HAKKARİ, ŞIRNAK

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nden yapılan meteorolojik ihbarda, lodosla birlikte etkili kar yağışının görüleceği Bingöl, Bitlis, Muş, Malatya, Elazığ, Tunceli, Hakkari ve Şırnak'ta özellikle çığ tehlikesine karşı vatandaşların önlem alması istendi.

Yurdun büyük bölümünde aralıklı devam eden yağışların, kuvvetli poyrazla birlikte başta İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Bursa, Yalova, Bilecik olmak üzere Marmara'nın doğusu, başta Konya, Karaman, Niğde, Kayseri ve Sivas olmak üzere İç Anadolu'nun güney ve doğusunda özellikle bugün öğleden sonra ve akşam saatlerinde etkisini arttırarak devam edeceği belirtilen ihbarda, trafikte yaşanabilecek olumsuz aksamalara karşı vatandaşların
tedbirli olmaları istendi.

Meteorolojik ihbarda ayrıca Mersin, Hatay ve Adana'da etkili sağanak ve gök gürültülü sağanak yağmur beklendiğinden su baskını gibi
yaşanabilecek olumsuz şartlara karşı ilgililerin ve vatandaşların tedbirli olmaları gerektiği kaydedildi.


AJANSLAR