kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Ocak 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Güncel Haberler
Geriİleri
Prodi hükümetini, altı senatör yıktı
01:26
İtalya'da Romano Prodi liderliğindeki merkez sol hükümetin Senato'dan güvenoyu alamayıp düşmesinde, muhalefetten gelen hayır oylarının dışında, koalisyon ortağı konumundaki altı senatörün oyları kilit rol oynadı.

Merkez solun, kendi aralarındaki görüş ayrılıkları nedeniyle, Senato'daki oylamada 6 fire vermesi, hükümetin güven oyu alamamasını da beraberinde getirdi.

Oylama öncesinde dengeli bir durumun gözlendiği Senato'da, hayır oylarının baskın çıkması merkez solun verdiği fireler nedeniyle gerçekleşti.

Oylama, Prodi'nin Senato'da hükümete güven oyu vermeme eğilimindeki 6 senatörü ikna çabalarının başarılı olmadığını da gösterdi.

Koalisyondan çekilerek Prodi'yi güvenoyu tazelemek zorunda bırakan Avrupacı Demokratlar Birliği'ne (ADB) mensup 3 senatörden 2'si, Prodi'ye oylama sırasında destek vermedi. ABD lideri Clemente Mastella ve Tommaso Barbato, güven oylamasında hayır oyu kullandı. ADB'li senatörlerden Nuccio Cusimano ise Prodi'ye evet oyu verdiği için Barbato'nun hakaretlerine ve tartaklanmasına maruz kaldı.

Prodi'nin koalisyon ortağı liberal demokratlardan Lamberto Dini de hayır oyu kullandı. Liberal demokratlardan Giuseppe Scalera, çekimser oy kullandı. Ancak Senato'da çekimserlik de karşıt görüş gibi değerlendirilden, bu oy da hükümetin düşmesine katkı sağladı.

Merkez sol bünyesinde Demokrat Parti'nin kuruluşu sırasında Zeytin Ağacı Birliği'nden ayrıldığını ilan eden Senatör Domenico Fisichella ve koalisyonun ebedi muhalifi konumundaki Senatör Franco Turigliatto da hayır oyu kullandı.

Bu koşullarda Prodi'yi, yaşam boyu senatörlerin verdiği destek kurtaramadı.

Merkez solun verdiği fireler, muhalefetten gelen hayır oylarıyla birleşince, Prodi liderliğindeki koalisyon, güven oylamasını 161'e karşı 156 oyla kaybetti.

Güven oylaması sonrasında siyasiler arasında yapılan tartışmalarda, hükümetin düşmesinde kilit rol oynayan altı senatör, merkez sol tarafından ''hain'' şeklinde nitelendirilirken, merkez sağ tarafından 'kahraman'' olarak değerlendirildi.