kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Ocak 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Hedeftekiler 'tavşan' tetikçi 'çiftçi'

Ferit ZENGİN/SABAH
Ergenekon örgütüne yönelik operasyonun adının 'Loca' olduğu ve büyük operasyondan 11 gün önce gözaltına alınan bir kişinin otomobilindeki belgeler ise 'şifreleri' ortaya çıkardı. Örgüt hedefteki kişileri, 'tavşan', tetikçileri ise 'çiftçi' olarak şifrelemiş. Gözaltına alınan 33 kişinin sorgusu ise sürüyor. Dün Diyarbakır'da 2 kişi daha gözaltına alındı. Operasyonun perde arkası da bir bir gün ışığına çıkmaya başladı. İstanbul Pendik'te 8 Ocak 2007 tarihinde 'ruhsatsız silah bulundurmak' suçundan gözaltına alınan Murat Çağlar'ın otomobilinde yapılan aramalar operasyon için düğmeye basılmasına neden oldu. Polisin tesadüfen durdurduğu Çağlar'ın üzerinde ruhsatsız bir tabanca bulundu. Bu suçtan işlem yapmaya hazırlanan polis, Çağlar'ın üzerinde ve 34 AD 4374 plakalı otomobilinde yaptığı aramada ise şaşırtıcı notlara ulaştı.

* TAKTİK VEREN NOTLAR
Bir üniversitenin logosunu taşıyan not kağıtlarında "Çiftçi: Tetik çeken, kelle alan", "Çöpçü: Silahşörlere lojistik destek sağlayan", "Tavşan: Operasyondaki hedef", "Bir tabancanın polis kontrolünde yakalanmaması için nasıl saklanması gerektiği", "Herhangi bir olay gerçekleştiğinde delil bırakmadan uzaklaşabilmek için yöntemler" yazdığı görüldü. Aynı not kağıtlarında ayrıca "Pantolonun ağ kısmı derin ve bol olacak, ayakkabı kaymamalı, ses çıkarmamalı, koşmaya müsait olmalı, ceket kabalarından aşağı uzun olur, dışarıya hafif bombe verilir, tabanca tamamen kaybolur" yazılı olduğu tespit edildi. Notlarda "Kuvayı Milliye alt birimi özel büro Erkut Ersoy, Ali Özoğlu Başkan yardımcısı, Avukat Alpaslan Aslan" yazdığı tutanağa geçirildi. Kendisini Kuvayi Milliye Derneği'nin üyesi olarak tanıtan Çağlar'ın üzerinden de 5 değişik telefon hattı için SIM kart, bank kartları, bazı dernek üyelerinin kimlik kartları, 3 ajanda, 23 CD, geçmiş tarihli borç senetlerinin yanı sıra 7 kroki bulundu.

* İKİNCİ KEZ GÖZALTI
Bunun üzerine devreye istihbarat, terör ve organize suçlarla mücadele şube müdürlükleri girdi. Yapılan gizli toplantıda operasyonun perdelenmesi için 'konunun fark edilmemiş' gibi davranılması karara bağlandı. Ve Çağlar'ın sorgusunun Organize Suçlarla Mücadele Şubesi'nde yapılması kararlaştırıldı. Poliste 7 sayfalık ifade veren Çağlar, otomobilinde bulunan notlar, belgeler ve dokümanlardan bilgisinin olmadığını öne sürdü. Üzerindeki cep telefonu hattını ise Kuvayı Milliye Derneği'nin başkan yardımcısının kendisine verdiğini ileri sürdü. Otomobili Kadıköy'de bir firmadan Kurban Bayramı'nın arife günü kiraladığı anlatan Çağlar, aracı, dernekte kaldığı süre içerisinde derneğin işleri için kullandığını söyledi. İflas ettiğini bir müddet balıkçılık yaptığını daha sonra da Antalya'da bir otele ortak olduğunu söyledi. Çağlar'ın bu süreçte avukatlığını ise Hukukçular Birliği Yönetim Kurulu üyesi Ahmet Ülger üstlendi. Çağlar, son operasyonda ikinci kez gözaltına alındı.