Muhabirimiz Erhan Öztürk'ün (solda) incelediği laboratuvarlarda uzmanlar 24 saat çalışıyor.
İşkenceye karşı 'beyaz gömlekli dedektifler'
En karmaşık cinayetleri aydınlatan Adli Tıp Kurumu uzmanları, şimdi de AB'ye uyum süreci kapsamında AİHM'de Türkiye'yi mahkum eden işkenceye savaş açtı..
Türkiye'de 2007 yılında 600 bin adli olay meydana gelirken bunların 72 bininin İstanbul'da olduğu belirlendi. Hizmet verdiği 51 ilden 7'sinde grup başkanlığı bulunan Adli Tıp Kurumu'nun verilerine göre ülke genelinde olan olayların yüzde 13'ü İstanbul'da yaşandı. Adli Tıp Kurumu Başkanı Dr. Keramettin Kurt, İstanbul'da günde ortalama 14 otopsinin yapıldığını ve günde 24 saat hizmet verildiğini belirtti. Türkiye'deki işkence raporlarına yönelik tartışmaları da bitirecek çalışmalar yaptıklarını dile getiren Kurt, işkence teşhisinde yeni geliştirilen yöntemler sayesinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) giden işkence dosyası sayısının azaldığını ifade etti.
KAPALI ZARF UYGULAMASI
Kurt, en önemli problemlerden biri olan raporların standartlaştırılarak kapalı zarfla savcıya ulaştırılmasını sağladıklarını belirtti. Muayene odalarına polis ya da jandarma girmemesi için de tedbir aldıklarını anlatan Kurt, kapalı zarf uygulaması ile polis veya jandarmanın muayenenin ayrıntılarından haberdar olmasını engellediklerini kaydetti. Kurt, çalışmaların ardından Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) giden işkence dosyalarının azaldığını kaydetti. Daha önce işkence gören birçok vatandaşın eğitimsiz doktorların elinden çıkan raporlar nedeniyle mağdur olduğunu vurgulayan Kurt, "İnsanlara işkence gördükleri halde, sağlam raporu verilmiş. Artık, işkence artık tam anlamıyla tespit ediyoruz" dedi.
İSTANBUL PROTOKOLÜ
Bilimsel metotlarla en karmaşık cinayetleri bile aydınlatan 'beyaz gömlekli dedektifler', AB'ye uyum süreci kapsamında işkenceye adeta savaş açtı. Adli Tıp Kurumu Türkiye'nin, AİHM en çok işkence nedeniyle tazminata mahkum olması üzerine harekete geçti. 1999 yılında Türk bilim adamlarının öncülüğünde oluşturulan ve BM tarafından resmi statü kazandırılan 'İstanbul Protokolü'nün uygulanması için çalışmaları yapılarak işkence mağdurlarına uygulanacak uluslararası 'Adli Rapor' kriterlerini kapsayan 'İstanbul Protokolü'ne resmi işlerlik kazandırıldı. Adli Tıp Kurumu, kamu hastanelerindeki 2 bin 500 doktor ve sağlık personeline eğitim verdi. Ayrıca eğitimin Türkiye geneline yayılması için her bölgede bir merkez oluşturulacak ve adli muayene yapacak doktorlar, 'işkence teşhisi' eğitiminden geçirdi.
Yayın tarihi: 23 Ocak 2008, Çarşamba
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/01/23//haber,6C18BF1C8C4B477B9609FB6B392046FA.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.