kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Ocak 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Karbonmonoksit ölçüm cihazına üfleyen çalışanların akciğerlerindeki zehirli gaz oranları belirlendi.

Sigarayı bırakmazlarsa işlerinden olacaklar

Erkan DOĞAN / SABAH
İzmir Atatürk Eğitim Hastanesi, sigara içen personel çalıştırmamak için işçilere karbonmonoksit testi yaptı. Şubattaki 2. testi geçemeyenler işten çıkarılacak..
YENİ yasal düzenlemelerle sigara tiryakilerine ciddi sınırlamalar getirilirken, İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi oldukça ilginç bir uygulamaya imza attı. Sigara içip içmediklerini belirlemek için 450 temizlik işçisine karbonmonoksit testi yaptıran hastane yönetimi, tiryaki işçilere "Sigara içenlerle çalışmayacağız. Şubat ayındaki ikinci teste kadar karar verin" dedi. Test sonucunda 140 işçinin düzenli sigara kullandığı belirlendi. Hastane yönetimi, sigara içen işçilerin sigarayı bırakmasını sağlamayı amaçladıklarını belirterek, "Sigara yüzünden mola veriyorlar. Bu da iş kaybına neden oluyor. Sigara içenler iş barışını bozuyor" dedi.

ÖNCE EĞİTİM, SONRA TEST
İzmir Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde iki ayrı taşeron firmada görev yapan 450 temizlik ve danışma görevlisine, hastane yönetimi önce sigaranın zararları konusunda eğitim verdi. İşçiler, 22 Aralık-1 Ocak tarihleri arasında hastanenin zemin katındaki bir odada karbonmonoksit testinden geçirildi. Testler neticesinde test sonucu 10'un üzerinde çıkan 140 işçinin sigara bağımlısı olduğu tespit edilirken, hastane yöneticileri bağımlı işçilere, "Biz sigara içen kişilerle çalışmak istemiyoruz" dedi. İşçilere Şubat ayında ikinci bir test yapılacağı hatırlatılarak, "Oranlar yüksek çıkarsa, işinizden olursunuz" mesajı verildi. Kardiyoloji Servisi'nde danışma görevlisi olarak çalışan İbrahim Ergun (32) ise cihaza üflemeyi reddetti. Hastane bahçesinde ve bir kez de hastane içinde sigara içerken yakalanan Ergun, geçtiğimiz ay sonu işten çıkartıldı. Ergun, "Biz çalışırken sigara içmiyoruz. Bize bu testi uygulayan hastane yöneticilerine, 'Aynı testi doktor ve hemşirelere niye uygulamıyorsunuz?' diye sorduk. Bize, 'Biz şirket işçilerinden sorumluyuz, doktorlardan değil' açıklamasında bulundular" diye tepki gösterdi.