"Bundan sonra ürüne destek vereceğiz"
İLİŞKİLİ HABERLER
"Bundan sonra ürüne destek vereceğiz"
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Yapısal Dönüşümün Yönetimi kapsamında da tarımsal desteklerin arttırılacağını belirterek, ''Doğrudan Gelir Desteğini (DGD) kaldırıyoruz. Bundan sonra ürüne destek vereceğiz, araziye değil'' dedi.
Erdoğan, 60. Hükümet Programının Eylem Planını açıkladığı basın toplantısında dış politika alanındaki hedeflere de değindi.
60. Hükümet Programı Eylem Planı kapsamında ilgili bakanlıkların icra edeceği toplam 145 faaliyet ve ödevin bulunduğunu kaydeden Erdoğan, bu faaliyetlerin 10 ana başlık altında toplandığını söyledi.
Erdoğan, şöyle konuştu:
''Demokrasi ve hukuk devleti başlığı altında 8, ekonomi başlığı altında 13, sosyal yapının güçlendirilmesi başlığı altında 32, istihdam başlığı altında 8, yapısal dönüşümün yönetimi 18, vatandaş ve sonuç odaklı yönetim başlığı altında 5, yaşam kalitesinin geliştirilmesi altında 17, kültür ve sanat başlığı altında 2, enerji ve rekabet gücünün yükseltilmesi altında 34, diş politika ve savunma başlığı altında 8 olmak üzere 145 adet faaliyet ve ödev var. Bu 145 faaliyet ve ödev 23 bakanlık bünyesinde 42 ayrı kamu kuruluşu sorumluluğu altında ve ilgili tüm diğer kuruluş ve kesimlerle işbirliği yapılarak gerçekleştirilecektir.
En fazla faaliyet yürütmekle sorumlu ilk üç bakanlığımız, 16 faaliyetten sorumlu Milli Eğitim Bakanlığı, 13'er faaliyetten sorumlu Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'dır.
Bazı başlıkların içerdiği hedefleri de kısaca sizlerle paylaşmak istiyorum.
Demokrasi ve hukuk devleti kapsamında yeni bir anayasa hazırlanması, temel hak ve özgürlüklerin güçlendirilmesi, sivil toplumun güçlendirilmesi ve etkili bir kamuoyu denetiminin sağlanması, adalet ve yargı hizmetlerinin güçlendirilmesi, ekonomi alanında mali disiplin sürdürülecek, kamu harcamalarında etkinlik arttırılacaktır.
Yapısal reformlara devam edilmesi hayati önem arz etmektedir. Vergi mevzuatı daha da basitleştirilecektir. Yeni Gelir Vergisi Kanunu yasalaştırılacak, işlem vergileri düşürülecektir. Özelleştirme uygulamalarının sürdürülmesine devam edilecektir. Kayıt dışılığın önlenmesi konusundaki mücadelemiz çok daha farklı bir şekilde farklı enstrümanlarla devam edecektir. Fiyat istikrarının sağlanması yine hedeflerimiz arasında yer almaktadır. Enflasyonla mücadeleden asla taviz verilmeyecektir. Dalgalı kur rejimi sürdürülecektir.''
SOSYAL YAPI
Sosyal yapının güçlendirilmesi amacıyla okullaşma oranının ve eğitimin kalitesinin arttırılmasının sağlanacağını anlatan Erdoğan, üniversite olmayan 9 ilde de üniversite kurulması için 2008 yılı içinde karar alacaklarını ifade etti.
Mesleki ve teknik eğitimin etkinleştirileceğini belirten Erdoğan, vergi mevzuatını basitleştirileceğini, yüksek öğretim kurumlarının yeniden yapılandırılarak mali kaynaklarının çeşitlendirileceğini, aile hekimliği uygulamasının yaygınlaştırılacağını, Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın sürdürüleceğini, genel sağlık sisteminin uygulanacağını, aile kurumunun, kadın, çocuk ve özürlülerin desteklenerek güçlendirileceğini, sosyal güvenlik ve sosyal yardım hizmetlerinin etkinleştirilmesinin sağlanacağını bildirdi.
İstihdam piyasasına yönelik olarak bürokratik formalitelerin basitleştirileceğini, zorunlu istihdam yükümlülüklerinin azaltılacağını ve aktif işgücü programlarının destekleneceğini belirten Erdoğan, Yapısal Dönüşümün Yönetimi kapsamında da tarımsal desteklerin arttırılarak yaygınlaştırılacağını, KOBİ'ler, esnaf ve sanatkarların desteklenmeye devam edileceğini ifade etti.
Gemi inşa sanayinin, yerli savunma sanayinin ve mahalli idarelerin hizmet kapasitesinin geliştirilmesinin sağlanacağını kaydeden Erdoğan, şunları söyledi:
''Doğrudan Gelir Desteğini (DGD) kaldırıyoruz. Bundan sonra ürüne destek vereceğiz. Araziye değil. Bakıyorsunuz devasa bir arazi var. Bu arazinin metrekaresine kalkıyoruz destek veriyoruz. Bunu haklı bir adım olarak görmüyoruz. Diyoruz ki, 'ürüne destek vereceğiz.' Ne kadar ürün o kadar destek ve bu şekilde bunun adımını atmış oluyoruz. 2007'ye ait bütün borçlarımızı hemen süratle ödeyeceğiz. 2008'den itibaren şu anda açıkladığım bu uygulamaya da geçeceğiz. Bunun çalışmaları yapılıyor. Bu adım atılarak uygulama başlayacak.''
GAP
GAP Bölgesinde 4-5 yılda buradaki tüm hedefleri tamamlayacak bir adımı atacaklarını ve bu konuda kararlı olduklarını anlatan Erdoğan, ''Rekabet gücünün arttırılması alanında teknoloji ve AR-GE geliştirme faaliyetlerinin etkin bir şekilde desteklenmesi, bilişim vadisi kurulması, posta ve telekomünikasyon hizmetlerinin geliştirilmesi, lojistik merkezlerinin oluşturulması, özel sektörün altyapı hizmetlerine katılımı sağlanacaktır'' dedi.
Başbakan Erdoğan, 15 bin kilometre duble yolun bitirileceğini de belirterek, ''Demiryolu sistemindeki yeniden yapılandırmaya devam edeceğiz. MARMARAY Projesi bu dönemde tamamlanacaktır. İnşallah fevkalade bir hal olmadığı sürece inşallah 2010'da MARMARAY'ı hizmete alacağız. Ankara-İstanbul, Ankara-Konya, Ankara-Sivas Hızlı Tren Projeleri bitirilecektir'' diye konuştu.
DİNAMİK POLİTİKA
Doğalgaz iletim şebekelerinin tamamlanması ve kullanımının yaygınlaştırılmasının sağlanacağını belirten Erdoğan, yatırım ortamının iyileştirileceğini, fikri hakların korunması konusundaki çalışmaların artarak devam edeceğini söyledi.
Dış politika ve savunma kapsamında Türkiye'nin küresel ve bölgesel etkinliğinin arttırılması için çalışılacağını, ''dinamik Kıbrıs politikası''nın sürdürülerek KKTC'nin desteklenmesinin aynı kararlılıkla, bir milli dava anlayışıyla devam edeceğini ifade etti.
Erdoğan, ''Filistin ve Lübnan'da istikrar çabalarının desteklenmesi, terörün dış kaynaklarının kesilmesi için alınan tedbirlerin kararlılıkla sürdürülmesi devam ediyor, devam edecektir. Kerkük meselesinin hakkaniyetli bir çözüme kavuşturulması ile ilgili diplomasi mücadelemiz devam ediyor'' dedi.
Eylem planının uygulama aracının her yıl yeniden hazırlanan ve Bakanlar Kurulu olarak yürürlüğe giren yıllık programlar olacağını belirten Başbakan Erdoğan, ''Eylem planımız, siyaset, bürokrasi ve ilgili kesimlerce takip edilecek kilometre taşlarının belirlendiği yol haritasıdır. Biz Hükümet olarak bugüne kadar ulaşamayacağımız hiçbir hedef koymadık. Belirlediğimiz hedeflere ulaşmak konusunda da azami gayret içinde olduk. Bizim programımız, geçmişte siyasete hakim olan, yapılamayacak vaatlerden oluşmamaktadır'' diye konuştu.
Konuşmasının sonunda basın mensuplarının 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü kutlayan Başbakan Erdoğan, sözlerini şöyle tamamladı:
''İşleyen bir demokrasi, açık ve şeffaf bir toplum için mutlaka çok sesli bir medya ortamına ihtiyaç var. Gerek yazılı, gerek görsel. Türkiye'de çoğulcu bir medya ortamının oluşmasında en büyük pay biliyorum ki siz habercilere aittir. Tekelci bir medyaya karşıyım. Çoğulcu olması takdire şayandı meslek ahlak anlayışları doğrultusunda sorumlu habercilik yapan bütün gazetecilerikutluyor, başarılarınızın devamını diliyorum.''
Erdoğan, daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.
İLİŞKİLİ HABERLER
"Bundan sonra ürüne destek vereceğiz"
Yayın tarihi: 10 Ocak 2008, Perşembe
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/01/10//haber,C803F4E45CFB46558F16A8F29EB33A80.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.