kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Ocak 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Gül: Terörle mücadelede ortak çalışma sürecek

Yeni Haber
İLİŞKİLİ HABERLER
Gül: Terörle mücadelede ortak çalışma sürecek
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, terörle mücadelede, Türkiye ile ABD'nin ortak çalışmasının sonuna kadar süreceğini söyledi. Gül, ABD Başkanı Bush ile görüşmesinde, özellikle PKK'ya karşı ortak çalışmaların sonuna kadar devam edeceğini bir kez daha tekrarladıklarını ve gözden geçirdiklerini belirtti.

Cumhurbaşkanı Gül, ABD Başkanı George Bush ile yediği öğle yemeğinin ardından basın toplantısı düzenledi.

Ziyaretinin amacının, iki müttefik arasındaki ilişkilerin pekiştirilmesi ve önümüzdeki yıllara taşınması olduğunu kaydeden Gül, görüşmelerin gayet faydalı geçtiğini ifade etti. Türk-ABD ilişkilerinin, geçmişi olan, denenmiş, sınanmış ilişkiler olduğunu dile getiren Gül, "İlişkilerimiz, herhangi iki ülkenin karşılıklı ilişkilerinin ötesindedir çünkü, her iki ülkenin çıkarları söz konusu olduğu gibi, bu ilişkilerin neticesi, bölgesel ve küresel anlamda da çok neticeler vermektedir. Bu açıdan, müttefikliğimize çok önem veriyoruz" diye konuştu.

"İLİŞKİLERİMİZİN ÖZÜNDE ORTAK DEĞERLER VAR"

Cumhurbaşkanı Gül, her iki ülkenin ortak anlayışları, ortak amaçları ve ortak vizyonları olduğunu söyledi. "Bu ilişkilerin özünde de ortak değerler vardır. Ortak değerler de, demokrasiye olan inanç, insan haklarına olan saygı ve serbest piyasa ekonomisinin güçlendirilmesidir" diyen Gül, iki ülkenin, bu değerleri paylaştığı için ilişkilerinin sağlam bir temeli olduğunu belirtti. Gül, "Bugün Başkan Bush ile yaptığımız görüşmelerde bu çerçeve içinde önce ikili ilişkilerimizi ele aldık. İkili ilişkilerimizin bütün bu şekilde devam ettiğini, stratejik ilişkilerimizin önemini karşılıklı teyit ettik. Bunun devam edeceğini açıkça bir kez daha tekrarladık" dedi.

Terörle mücadeledeki kararlığın bir kez daha karşılıklı olarak tekrarlandığını kaydeden Gül, "Özellikle PKK terör örgütüne karşı ortak çalışmaların sonuna kadar devam edeceğini bir kez daha tekrarladık ve gözden geçirdik" şeklinde konuştu.

"IRAK'IN İSTİKRARI İÇİN BERABER ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

Türkiye'nin Irak ile ilgili vizyonunun, Irak'ın birlik ve beraberliğinin korunması, tek bir Irak, ve Irak'taki istikrarın ve güvenliğin sağlanması olduğunun altını çizen Gül, şunları söyledi:

"Irak'taki istikrar ve güvenlik, her şeyden önce Türkiye'yi çok yakından ilgilendirmektedir. Kendisine de söylediğim gibi, orada bir ateş söz konusu olursa bu önce komşularını ısındırır, rahatsız eder. Dolayısıyla kendilerinden çok bizi daha çok ilgilendirir Irak'ın güvenliği, istikrarı ve oradaki bu sorun. Bu bütün Irak için geçerlidir. Irak'ın güneyi için de kuzeyi için de geçerlidir. O açıdan Irak'ın normalleşmesi, güvenliğinin korunması ve istikrarı için beraber çalışmaya devam edeceğiz. Tabi bu süre içinde ortaya çıkabilecek potansiyel tehlikeler, sıkıntılar nedir, bütün bunları da gözden geçirdik. Bu konularla ilgili neler düşündüğümüzü kendisine aktardık."

"AB İLE İLİŞKİLERİMİZDE ABD'NİN DESTEĞİNİ HER ZAMAN GÖRDÜK"

Türkiye'nin Avrupa Birliği ile ilişkilerde, ABD'nin desteğini her zaman gördüğünü ve bunu her zaman taktir ettiklerini dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, "Bu konuda her zaman doğrusu kendilerine teşekkür etmişizdir. Bu desteğin, müzakere süreci içinde devam edecek olması, önemlidir bizim için. Kendileri bu konuda da üstlerine düşeni yapacaklarını söylediler" dedi.

"TÜRK DEMOKRASİSİNİ TAKTİR ETTİ, ONUR DUYDUM"

Türkiye'deki demokrasinin gelişmesi, derinleşmesi ve güçlenmesinin sadece etrafındaki ülkeler tarafından değil, dünyanın çok uzak köşeleri tarafından da yakından takip edildiğini belirten Gül, "Bu konuda Türk demokrasisine taktirlerini, güvenlerini ve bu konudaki reform sürecinin çok büyük ibretle herkes tarafından takip edildiğini ifade etti Başkan. Bu bizim için doğrusu bir onur kaynağıdır tabi ki. Kendi halkımızın en üst demokratik standartlardan faydalanması, bizim birinci derecede görevimizdir. Bu bakımdan bu konudaki taktirler, bizi de çok memnun etmektedir" diye konuştu.

"GÖRÜŞMEDEN MUTLU AYRILDIM"

Gül, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin daha da gelişmesini arzuladıklarını ve Bush ile görüşmelerinde özellikle karşılıklı yatırımları konuştuklarını kaydetti.

Gül, şunları söyledi:

"Gayet iyi bir görüşme oldu. Bu görüşmeden doğrusu çok mutlu ayrıldım. Bu ziyaretin en önemli hedefi, aramızdaki müttefiklik ilişkilerini bir kez daha pekiştirmek, teyit etmek ve işbirliğimizi önümüzdeki yıllara taşımak. Bölgesel ve küresel konularda işbirliğimiz pekişti. Bu konuda iyi bir anlayış içinde olmaktan büyük bir memnuniyet duydum.

Bir kez daha ifade etmek isterim, önemli konulardan biri, Terörle mücadele için kkararlılığın devam etmesiydi. Basın toplantısında da bunu herkesin önünde da bunu bir kez daha ilan etmiş olduk."

''TEREDDÜTÜ YOK''

Gül, Başkan Bush ile yaptığı görüşmede, terör örgütüne yönelik işbirliği kararlılığını teyit ettiklerini belirterek, şöyle devam etti:

''Terör örgütüne karşı hava operasyonları yapıldı. Kararlılık devam ediyor. Başkan Bush da bu konuda hiçbir tereddüt görmedim. Bize güvendiğini gördüm. Hedefimizin sadece PKK olduğunu biliyor. Bu kararlılık sonuna kadar devam edecek.

Türkiye'nin; terörle mücadelede, askeri boyutun yanında kapsamlı çalışmalar yaptığını anlattım. Biz, bir tane daha şehit annesi çıkmasın, gazi ailesi olmasın diye uğraşıyoruz. Terör bağlamındaki konuşmamız, herhangi bir şekilde hesap verme şeklinde olmadı.''

Görüşmede hava harekatına değinilmediğini ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, bir gazetecinin ''ABD, işbirliği karşılığında Türkiye'den ne bekliyor?'' sorusunu, ''Bizden hiçbir beklentisi yok. Hiçbir şey istemiyor'' diye yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Gül, ABD'nin terör listesine aldığı örgüte karşı mücadelede büyük sorumluluğu olduğunu ve Türkiye'ye yönelik terör tehdidinin ABD'nin kontrolündeki Irak topraklarından geldiğine işaret etti.

KIBRIS SORUNU

Başkan Bush ile görüşmesinden Kıbrıs konusunun da ele alındığını bildiren Cumhurbaşkanı Gül, Türk tarafının 2004 yılındaki referandumda üzerine düşeni yaptığını söyledi. Bush'a çözüm sürecinin hareketlenmesi gerektiğini anlattığını aktaran Gül, ABD Başkanı'nın da BM sürecini desteklediğini ve BM zemininde çözüme inandığını kaydetti.

Referandumdan sonra KKTC'ye uygulanan ambargonun haksızlığına değindiğini dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, ''Irak'ta Saddam Hüseyin rejimine uygulanan ambargonun Kıbrıs Türkleri'ne uygulanamayacağı'' yönündeki görüşüne Bush'un da hak verdiğini belirtti.

Gül görüşmede, BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun ile bir araya geleceğini hatırlattığını ve ABD yönetiminin de çözüm sürecinin hareketlendirilmesi konusunda BM'yi teşvik etmesi gerektiğini ifade ettiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, ABD yönetiminin Türkiye'nin Orta Doğu'daki aktif politikalarını yakından izlediğini ve somut projeler ürettiğini müşahede ettiğini kaydetti.

ENERJİ KONUSU GENİŞ BİÇİMDE ELE ALINDI

Cumhurbaşkanı Gül, Bush ve Başkan Yardımcısı Dick Cheney ile görüşmelerinde geniş biçimde ele alınan konuların başında enerjinin geldiğini de belirtti.

Türkiye'nin, Türk Cumhuriyetleriyle yakın ilişkilerini anlattığını ifade eden Gül, ABD'nin Türkiye'nin enerji alanındaki konumunun öneminin farkında olduğunu vurguladı.

Türk-Amerikan ilişkilerinin geçmişten bugüne önemli düzeyde seyrettiğinin altını çizen Cumhurbaşkanı Gül, her iki ülkenin Soğuk Savaş döneminde komünizme karşı ''omuz omuza ilişki kurduğunu'' söyledi.

Gül, günümüz dünyasında da diktatörlük ve terörizm gibi yeni tehditler ortaya çıktığına dikkati çekerek, Türk-Amerikan ilişkilerinin daha önemli hal aldığını kaydetti.

AB ÜYELİĞİNE KATKI

ABD yönetiminin Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecine her zaman destek katkı sağladığını anlatan Cumhurbaşkanı Gül, bunun devamını beklediklerini belirtti.

Bu arada Beyaz Saray'daki temaslarda ikili ilişkilerin yanı sıra enerji konusu ele alınırken Türkiye'nin stratejik önemi üzerinde durulduğu öğrenildi.

Türk tarafı görüşmelerde Türkiye'nin sadece bir enerji koridoru olarak değil, enerji politikalarının merkezi olarak görülmesi gerektiğini Amerikan yönetimine ilettiği belirtildi. Bu konu görüşülürken, ABD Başkanı Bush'un Türkiye'nin AB üyeliğini ve enerji politikasını iç içe değerlendirerek, ''AB, Türkiye'nin öneminin nasıl farkında olamaz?'' dediği ifade edildi.