kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Ocak 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Yorgunlukla nasıl başa çıkacaksınız?

Dr. Ece Hattat
Sabahları uyandığımda kendimi çok yorgun ve bitkin hissediyorum. Gün içinde de yorgunluğum devam ediyor. Sizce ne yapmam gerekli, vitamin desteği almalı mıyım? Tekrar eski enerjimi kazanmamı sağlayacak önerileriniz olabilir mi? Serkan E./ İzmir

Yorgunluk gelip geçici bir durum olabileceği gibi altta yatan pek çok hastalığın habercisi de olabiliyor. Vitamin ve mineral eksiklikleri, hipoglisemi gibi metabolik sorunlar, tiroit ve böbrek üstü yetmezliği gibi hormonal problemler, karaciğer, kalp ve böbrek sorunları, kansızlık hatta enfeksiyonlar yorgunluğa neden olabiliyor. Yorgunluğun nedenleri bunlarla da sınırlı değil. Stres yönetimindeki eksiklikler, uyku problemleri, depresyon ve motivasyon düşüklüğü de sizi yorgun düşürebiliyor. Ayrıca beslenme planındaki eksiklikler, aşırı alkol ve sigara tüketimi, aktivitesi az bir hayat sürmek yorgunluğa adeta davetiye çıkarıyor. Kış aylarında ise soğuk algınlığı ve grip sizi yorgun düşürebiliyor. Kısacası yorgunluk; fiziksel, psikolojik veya motivasyonel kaynaklı oluşabiliyor. Bu nedenle önce yorgunluğunuzun nedenini araştırmanız sonra da uygun çözümler bulmanız gerekiyor.

DESTEKLER FAYDALI MI?
Günümüzde yorgunluk için faydalı olduğu düşünülen pek çok destek var. Bunların başında Multivitamin tabletleri geliyor. Ayrıca folik asit veya B vitamini kompleksi, C vitamini, karnitin, balık yağı, koenzim Q10, Ginseng, Kromium Picolinat ve Magnezyum'un da yararlı olduğu belirtiliyor. Bu destekleri sabah saatlerinde kahvaltı ile birlikte almanızın size gün boyu süren bir enerji sağlayacağını hatırlatalım. Besin desteklerinin etkisini birkaç gün ile birkaç hafta arasında gösterdiğini, bu nedenle sonuçlar için biraz sabırlı olmanız gerektiğini de belirtelim. Burada önemli olan nokta bu desteklerin mutlaka uzman bir hekimin kontrolünde ve altta yatan herhangi bir sağlık sorununun mevcut olup olmadığı anlaşıldıktan sonra kullanılması gerektiğidir. Eş-dost-komşu tavsiyesi ile başlayacağınız desteklerin size faydadan çok zarar getirebileceğini unutmamanız gerekiyor.

HAYAT TARZI ÖNEMLİ

Bence yorgunlukla mücadele etmek istiyorsanız işe önce hayat tarzınızı gözden geçirerek başlamalısınız. Beslenme tarzınız enerji düzeylerinizi zannettiğinizden çok daha fazla etkiler. Dengeli bir beslenme planı oluşturmanız, kahvaltıyı atlamamanız, büyük porsiyonlar yerine az az ve sık beslenmeniz, aşırı yağlı ve şekerli yiyeceklerden kaçınmanız, sağlıklı bir kilo aralığında kalmanız çok önemlidir. Cips, gofret, bisküvi gibi paketlenmiş yiyecekler, fast food gıdalar, pastanelik ürünler yorucu yiyeceklerdir. Glisemik yükü yüksek yiyeceklerden kaçınmanız, tam tahıllara yönelmeniz enerji seviyelerini koruyacaktır. Alkol, sigara, kafein tüketiminizi de gözden geçirmelisiniz. Ayrıca düzenli egzersiz alışkanlığı edinmeniz, günde yarım saatlik yürüyüşler yapmanız faydalıdır. Bu yürüyüşleri gün içine 10 dakikalık süreler halinde yayabilir ve yoğun iş temponuza bile kolayca adapte edebilirsiniz. Yorgunluğu yenmek istiyorsanız güne sizi mutlu ve motive eden şeyleri düşünerek başlayın. Çalışma düzeninizi ve sizi üzen, sinirlendiren, endişelendiren durumları gözden geçirin. Depresyon, anksiyete, stres gibi sorunlarınız için mutlaka yardım alın. Gevşeme ve nefes egzersizleri, masaj ve stres yönetimi tekniklerinden yararlanın. Yorgunluğun bir sağlık sorununun habercisi olabileceğini, iki haftadan uzun süren yorgunluklarda mutlaka bir doktora başvurmanız gerektiğini de unutmayın.