kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Ocak 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Dondurma yemek doğurganlığı artırır mı?

Dr. Metin Okucu
03.01.2008
* Bir süredir hamile kalmaya çalışıyorum ama çok uzun sürdü. Hamile kalmamı kolaylaştıracak yollar nelerdir? Beslenme ile ilgili olduğunu okudum, bunlar gerçekten doğru mu? Zeliha K. Samsun.

Zeliha Hanım, sorduklarınızın kesin cevapları yok ama bu konuda etrafta öneri de çok! Aşağıda anlattıklarımın tıbbi nedenlerle çocuk sahibi olamayanlar yani kısırlık hastalığı için kesin olmadığını söylemeliyim. Sadece iyi beslenme gibi basit bir çabanın, doğurganlığı arttıracağı fikri binlerce çift için yeni bir umut kaynağı olabilir. Bu konu aslında hiç de yeni bir şey değil. Çocuk sahibi olamama sorunlarını düzeltmenin beslenme ile ilişkili olabileceği hakkında birçok kaynak ve habere rastlamışsınızdır. Ancak bu sefer kaynağımız biraz daha farklı bir yerden, ABD'nin en meşhur merkezlerinden biri olan Harvard Tıp Fakültesi'nden geliyor. Gıdalar ile doğurganlığın arttırılması veya iyileştirilmesi yanlış anlaşılmaması gereken bir konu. Zira bu yol her tür istemsiz çocuk sahibi olamayan kısır çift için geçerli değil. Yumurtlama sorunu olan, düzensiz adet ve yumurtlaması olan kadınlar için faydalı olabiliyor. Bu da önemli çünkü bu tür doğurganlık problemi de tüm vakaların üçte birini oluşturuyor. Sağlıklı beslenmek; her zaman faydalıdır ve bu yüzden denemekle bir şey kaybedilmez ama tüm çocuk sahibi olamayanların imdadına koşacaktır diye düşünmek de pek gerçekçi olmayacaktır!

ŞİŞMANLIK VE ZAYIFLIK
Bu kitapta birçok öneri yer almakta ama bunların hepsinin ispatlanmış faydaları olduğunu söylemek zor. Ancak iki konu artık kesin olarak kabul görmektedir. Düzensiz yumurtlama sorunu olan kadınlar için sağlıklı bir kiloda bulunmak, multivitamin ve folik asit desteği almak hamile kalma şansını arttırıyor. Fazla şişman veya zayıf olmak, kadınların hormonlarını bozarak yumurtlamalarını baskılıyor. Sağlıklı beslenme aynı zamanda insulin düzeylerini de etkiliyor. Vücutta insulinin fazla bulunması kadınlarda yumurtlamayı bozabiliyor. İyi beslenme ve iyi kilo bu durumu düzeltiyor. Burada yukarıda anlattıklarımı tekrarlamalıyım. Kötü alışkanlıkların çocuk sahibi olmayı zorlaştırdığını biliyoruz fakat bunları düzeltmenin ne kadar işe yaradığından henüz pek emin değiliz.

TAM YAĞLI SÜT İÇİN
Bunların yanında, sağlık beslenme ve istenilen kiloda olmanın başka faydaları da oluyor. Özellikle hamile kaldıktan sonra da, bu iyi alışkanlıklar hamilelik süresince sürdürülebilirse, gebelikte rastlanılan dahili hastalıkların riski de azalıyor. Örneğin gebelik tansiyonu ve gebelik şeker hastalığı daha az ortaya çıkıyor. Kitaptaki çok ilginç ama pek de kesin olmayan bir başka iddia da, dondurma ve tam yağlı süt ürünleri tüketmenin doğurganlığı arttıracağı yolunda. Ne dersiniz, pekala denenebilir. Özet olarak şunlar söylenebilir. Sağlıklı beslenmek, bazı farklı gıdalar almak ve gebelik öncesi için ideal kiloda bulunmak hamile kalmayı kolaylaştırabilir. Ama hiçbir zaman, istemeden çocuk sahibi olamayanların yani ciddi kısırlık hastalarının kesin tedavisi değildir. Günümüzde bu hastalığın tedavisi çiftlerin çoğunda, hem erkek hem de kadınlar için mümkün olmaktadır. Bir yıl denediğiniz halde çocuk sahibi olamadıysanız jinekolog desteği almanızı öneririm.