İLİŞKİLİ HABERLER
Diyarbakır bombası PKK'nın intiharıydı
Diyarbakır bombası PKK'nın intiharıydı
Kürt sorunu üzerindeki görüşleriyle dikkat çeken Öneş, son saldırıyı "Kürt kimliğini kullanan bölge halkının desteğini çekmesine karşı örgütün verdiği tepki" olarak yorumladı. Öndeş, "PKK korkuyla destek arıyor" dedi..
Sadece Güneydoğu halkı değil tüm Türkiye terörden bıktı. Halk bilinçlendi. Sorgulayan bir halk var artık
Bombayla PKK'nın siyasi hedefleri ortadan kalktı. Tipik bir terör örgütü görüntüsü. PKK tecrit ediliyor
Haftanın Sohbeti'nin bu haftaki konuğu emekli MİT Müsteşar Yardımcısı Cevat Öneş. Kürt sorunu konusunda Radikal gazetesindeki yazıları ve geçen yıl düzenlenen Kürt Konferansı'na katılmasıyla dikkatleri çeken Öneş ile PKK'nın bombalı saldırıyı neden Diyarbakır'da düzenlediğini, niçin çocukların da hedef alındığını, operasyonların örgütü nasıl etkilediğini ve en önemlisi de örgütün içinde bulunduğu psikolojiyi konuştuk. Geçen haftaki konuğumuz teröre karşı çıkışıyla bilinen Kürt şair Bejan Matur, önceki hafta ise terörün en yoğun olduğu 1990'lı yıllarda Başbakan Tansu Çiller'in danışmanlığını yapan, eski ülkücü, Prof. Mümtazer Türköne'ydi. Böylece farklı çizgilerdeki üç isimle Kürt sorununu masaya yatırdık. MİT'te tam 41 yıl görev yapan Cevat Öneş, Psikolojik İstihbarat Daire Başkanlığı da yaptı. Müsteşar Yardımcısı olarak 2005 yılında emekli olan Öneş'e göre PKK, Diyarbakır saldırısıyla Güneydoğu'da kaybettiği toplumsal desteği yeniden elde etme peşinde.
DİYARBAKIR BİLEREK SEÇİLDİ
* PKK'nın saldırıyı Diyarbakır'da gerçekleştirmesini nasıl okuyorsunuz? Sadece kendilerinin muhatap alınabileceği bir ortamı yeniden yaratma peşindeler. "Kürt kesimini sadece biz temsil ederiz, bizimle konuşulması durumunda adımlar atılabilir" mesajını vermeye çalışıyorlar. Amaç demokratik açılımları engellemek, barışçı yöntemlerin önüne set çekmek. Çünkü geçmişte silah zoruyla kurdukları yapı barışçıl arayışlarla zayıfladı. Tekrar otoriteyi toparlayabilmek için özellikle Diyarbakır'ı seçtiler. Baskı altına almak istedikleri kesim Diyarbakır'da Kürt kimliğini kullanan insanlarımız.
* Peki, çocukların hedef alınması? Zaten az sayıda çocuğumuzun ölmesi bir şans. Saldırı için Diyarbakır'ın en kalabalık caddelerinden biri seçiliyor. Korku ve dehşet yaratma, yeni çatışmalar ortaya çıkarma çabasındaki bu eylemin emrini veren grup dağda kazandıkları otoriter imkânları kaybetmemenin arayışında. PKK'NIN ETKİSİ AZALDI
* Bu saldırı bir kırılma noktası olabilir mi? Eskiden örgüt istediğinde esnaf kepenkleri indiriyordu, şimdi örgütün eylemlerine karşı kepenk indiriliyor... Olayları tarihsel süreç içinde değerlendirirsek eskiden terör örgütünün talimatlarının yaratılan korku içinde mutlak şekilde uygulandığını görürüz. Ama bu etki giderek azaldı. Örgütün silaha dayanan eylemleri artık toplum tarafından destek görmüyor. Son saldırıdan sonra meslek kuruluşlarının, Diyarbakır Belediye Başkanı'nın, DTP'lilerin açıklamaları teröre karşı tepkili olduklarını gösterdi. Ama bu açıklamalarda PKK'nın isminin anılmamasını eleştiriyorum. Özellikle demokratik Kürt siyasetinin hedeflerini arkasına alan kişi, kurum ve partilerin bugün için artık teröre karşı tavırlarını ortaya koymaları gerekir.
PKK MARJİNALLEŞTİ
* Bomba PKK'nın sıkışmışlığının ifadesi mi? Bu eylem kararını veren örgüt kadrosu, onların da bir bütünlük içinde olduğunu sanmıyorum, tamamen kendi geleceklerine ve çıkarlarına kilitlenen bir dünya içinde hareket ediyor. Ayrıca saldırı PKK'nın artık siyasi bir hedefinin olmadığını da gösterdi. Bu tipik bir terör örgütü görüntüsüdür. Çünkü silahlı mücadele belli siyasi amaçlarla yapılır. PKK'nın siyasi hedefleri ortadan kalkmış durumda. Bu saldırı yenilmişliğin, güç kaybetmenin ifadesi. PKK tecrit oluyor, marjinalleşiyor. Saldırı Kürt kimliğini kullanan bölge halkımızın örgüte verdiği desteği geri çekmesine duyulan tepkidir. Yeniden korku yaratarak toplumsal desteği kazanma arayışıdır. Ama saldırı sıkışan örgütün intiharı oldu.
İLİŞKİLİ HABERLER
Diyarbakır bombası PKK'nın intiharıydı
Yayın tarihi: 7 Ocak 2008, Pazartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/01/07//haber,4DAA3C32819B4A5CACEEAA137F38959F.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.