İLİŞKİLİ HABERLER
İş hayatındaki kısa süreli stres kalbinize ilaç olur
İş hayatındaki kısa süreli stres kalbinize ilaç olur
Prof. Dr. Servet Öztürk, sanılanın aksine kısa süreli stresin kalbe yararlı olduğunu söyledi ve ekledi: Kısa süreli stres insanın uyuşukluğunu alır. Kişiyi canlı kılarak ona problem çözme enerjisi verir..
Stresli kişilerin kalp hastalığına yakalanma riskleri, diğer insanlara göre 3 kat daha fazla. Kalp krizinden ölüm riski 5 kat artmış durumda. Zihinsel stres damar sertliğine de neden oluyor. Ancak Memorial Hastanesi Girişimsel Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Servet Öztürk'e göre, stresin kalp üzerinde olumlu etkileri de var. Öztürk, stres ve kalp sağlığı arasındaki ilişkiye dair sorularımızı yanıtladı...
- Aniden oluşan stres kalbi nasıl etkiler?
Kalp, çok farklı koşullara uyum gösterebilen bir organdır. Aşırı stres, normal bir kalbin her zamankinden hızlı çalışmasına ve daha güçlü kan pompalamasına neden olur. Kan basıncı yükselir. Kısa süreli gerginlikler ve stres, normal çalışan bir kalbi olumsuz etkilemez. Ancak kısa süreli bu streslerin sayısının artması, gelecek için risk faktörü oluşturur. Stres iki açıdan değerlendirilmelidir; birincisi problem çözme veya sorun giderme sırasında yaşanan gerginlikler, diğeri de ortaya çıkan herhangi bir sorunun çözüm aşamasında uzun süreli gerginliklerin oluşmasıdır. Tehlikeli olan stres türü; çözümsüzlükte yaşanan aşırı ve uzun süreli gerginliktir.
UYUŞUKLUKTAN KURTARIR
- Kısa süreli stres kalbe ne çeşit bir yarar sağlar? Kısa süreli stres kişiyi uyuşukluktan kurtararak canlı ve heyecanlı hale getirir. Bunu problem çözme enerjisi olarak tanımlayabiliriz. Kısa süreli stres sağlık için yararlıdır. Çünkü stresin sonunda gevşeme ve sorunun üstesinden gelmenin keyfi vardır.
- Bir insan stresten tamamen uzak kalarak yaşayabilir mi? Stresten tamamen uzak durmak ve stressiz bir yaşam sürmek çok az kişi için mümkündür. Bu durum sadece karmaşık ilişkilerden uzak, sorunsuz bir hayat sürenler için geçerlidir. Buna 'sedanter hayat' denir. Bu tür yaşam biçimini benimseyenlerin kalp hastalıklarına yakalanma riskleri daha yüksektir. Kısa süreli stres, sağlıklı bir yaşam için gereklidir.
İÇİNİZE ATMAK HATADIR!
- Stres açığa vurulmalı mı? Uzun süre stres altında olan kişilerde iki tip davranış biçimi ortaya çıkar. Bazıları stresi açığa çıkarır yani sinirli davranışlar gösterir ya da çevreye bağırıp çağırır. Bu tür davranışlar, stresin atlatılmasına ve zararlı etkilerinin yok edilmesine engel olur. Ancak bazı tip davranışlar vardır ki; kişiler aşırı stres altında olmalarına rağmen bir reaksiyon göstermez. Stresi içlerinde uzun süreli yaşadıklarından ve açığa vurmadıklarından kalp hastalıklarına yakalanma riskleri yüksektir. Çalışma hayatında daha karmaşık ilişkiler içinde olan, yüksek sorumluluk duygusuna sahip kişiler, kalp hastalıkları açısından yüksek risk grubunda yer alıyor.
- Kalp hastalıklarına yakalanmamak için stres nasıl kontrol altında tutulmalıdır? Öncelikle kişinin aşırı egoist olmaktan ve ben merkezli bir dünya oluşturmaktan kaçınması gerekir. Sabırlı olun. Derin stresi azaltmak için mutlaka spor yapın. Spor, hem beyni sıkıştığı çözümsüzlük kapanından kurtarır, hem stresin ardından yaşanan kas gerginliğini ortadan kaldırır, hem de gevşemenize yardımcı olur. Spor aynı zamanda beynin mutluluk hormonu salgılamasını da sağlayan bir aktivitedir. Spor sonrasında ortaya çıkan keyifli gevşeme hali kalbinize de, ruhunuza da iyi gelir. Stresli bir iş yaşamı ya da sosyal hayatı olan kişiler, mutlaka spor yapmalıdır. Sporun getirdiği gevşeme ve mutluluk, onların geceleri rahat uyumalarını sağlar. Bu sayede ertesi güne bir önceki günün iş stresi ile başlamaz, dinç olur ve daha sağlıklı kararlar verirler. Böylece boşa giden beyin enerjisinden de tasarruf edilir.
İLİŞKİLİ HABERLER
İş hayatındaki kısa süreli stres kalbinize ilaç olur
Yayın tarihi: 30 Aralık 2007, Pazar
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/12/30/gny/haber,A7D403CD9D7E4727BB11AC7679C87B0A.html
Tüm hakları saklıdır.