Kutsal topraklarda adım adım
Hz. İbrahim'in 4000 yıl önce Harran'dan El Halil'e yürüdüğü 1200 kilometrelik yol, 'İbrahim Yolu' adıyla yeniden dünyaya tanıtılıyor. Yolun Türkiye sınırları içerisindeki 15 kilometrelik kısmında tanık olduklarımız, Harran'ın yalnızca tarihin değil, pek çok insani değerin de serpilip geliştiği bir yer olduğunu gösteriyor..
İLİŞKİLİ HABERLER
Kutsal topraklarda adım adım
Buğdaytepe'de su almak için girdiğim bakkalı bekleyen İbrahim Amca'nın, "Olsun, bir daha geldiğinizde verirsiniz," demesinin nedeni, cüzdanımı 15 saniye kadar çantamın içinde aramamdı. Çantada para aramak, buralarda ya paranızın çok az ya da hiç olmadığı anlamına geliyor. Yolun henüz başlarındaydım ama buralara bir daha geleceğimden emindim. Medeniyetlerin doğum yeri Şanlıurfa ve Harran Ovası çevresinde yaşayanlar, 'inceliğin ve nezaketin' gerektirdiği her şeyi de üzerlerinde taşıyorlar. İklime sabreden, unutulmaya sabreden, zamana sabreden ve daha pek çok duruma sabreden halk, 'Peygamberler Şehri' diye anılmanın hakkını da böylelikle veriyor.
YOLLAR BİRLEŞEBİLİR Mİ?
Yerli ve yabancı basından 100'e yakın gazeteciyi bu yürüyüşe getiren neden ise, Hazreti İbrahim'in kutsal yolculuğuna buradan başlamış olmasıydı. Şanlıurfa'nın Hazreti İbrahim'le ilgisi ise Eski Ahit'ten geliyor. Hz. İbrahim'in çivi yazılı tabletlerde adı 'yola çıkmak' anlamındaki Harranu olarak geçen bu topraklarda doğduğuna inanılıyor. Bu nedenle bugün hâlâ birçok Yahudi, Urfa'ya geliyor ve burada ibadet ediyor. Yalnız İbrahim için değil, Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan'dan Emevi Halifesi İkinci Mervan'a kadar pek çok dini ve siyasi lider, kendini güvende hissetmek için buraya sığınmış. Antik kaynaklarda Harran için 'Yakındoğu'nun kadim kenti' denmesi de, ona sığınanları koruyup kollaması yüzünden... İnanışa göre, Hz. İbrahim'in bundan 4000 yıl önce, Harran'dan El Halil'e yürüdü. Türkiye'nin Güneydoğusu'ndan Ortadoğu'ya yaptığı bu 1200 kimometrelik yolculuğun nedeni, Tanrı'nın bu yolculuğu ona fısıldamış olmasıydı. 'Sesi' dinlemişti ve Tanrı ona, "Git," demişti. İbrahim de iyi bir evlat gibi, onun sözünü dinledi ve Harran'daki Parapara'dan yürümeye başladı. Bugün hâlâ, bazı inanışlara göre dünya üzerinde 3 milyardan fazla insanın onun soyundan geldiği düşünülüyor. Harran'dan başlayıp, Suriye, Ürdün, Lübnan, İsrail ve Filistin'e uzanan bu kutsal yolun bu ülkelerdeki duraklarını birleştirip tek bir yol haline getirmekse şimdilik bir hayal. Bugünkü siyasi koşullar Ortadoğu'da böyle bir ortak yapıya izin vermiyor. Harvard Üniversitesi'nden Hukuk Profesörü ve Müzakere Uzmanı William Ury, daha önce Kuzey İrlanda'da IRA (İrlanda Cumhuriyet Ordusu) ile müzakerelerde bulunarak onlara silahlarını bırakmaları konusunda "Evet," dedirtmiş. Benzer bir müzakerenin İbrahim Yolu için gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini sorduğumuzda ise, "Zaman alacaktır, büyük zaman," diyor.
YAŞLI ÇOCUKLAR...
Yaklaşık 15 kilometrelik yol boyunca, güneşte kalmaktan yüzleri erkenden yaşlanmış çocukların yoksulluğuna, kadınların doktorsuzluğuna, yaşlıların yalnızlığına tanık oluyorsunuz. Ama belki de en çok da erkeklerin, bütün bunları çözemedikleri için yüzlerine yerleşmiş durgun ifadeye... İbrahim Yolu, neredeyse her üç kişiden birinin adının İbrahim olduğu Şanlıurfa'da birkaç kişinin hayatını değiştirirse bile, bir amaca hizmet etmiş olacak. Aksi takdirde, bu coğrafyada yaşayanlar, o yolu yokluktan ötürü her gün katetmeye devam edecekler.
İLİŞKİLİ HABERLER
Kutsal topraklarda adım adım
Yayın tarihi: 29 Aralık 2007, Cumartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/12/29//haber,36C3FA28ACDB445680A601EA31025975.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.