kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Aralık 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

'Yunanlar bizim akrabamız olabilir'

Hande ŞARMAN / HABER MERKEZİ
Türk kültürü ve tarihi üstüne araştırmalar yaptığını söyleyen Orhan Gencebay, Roma'nın Türkler tarafından kurulduğunu iddia ediyor..
Küçük yaşında bağlama çalmaya başlayan, Klasik Batı Müziği, Türk Sanat Müziği ve Türk Halk Müziği eğitimleri alan Orhan Gencebay'ın en büyük ideali, dünya standartlarında bir Türk müziği belgeseli yapmak. Orhan Baba, bu yolda tarih okumaları yaparken Türk kültürü üzerine ciddi bir araştırma yapmış. Kafkasya ve Kırım kökenli olan, 20'li yaşlarında Kencebayoğulları soyadını Gencebay diye değiştiren büyük ustanın bir isyanı var: Kendi kültürümüzü bilmiyoruz. Gencebay'la yaptığımız sohbetin ana konusunu da bu nedenle kaçınılmaz olarak tarihimiz oluşturdu.

* Belgesel hazırlamak için yola çıkmışken tarihimizde sizi heyecanlandıran bulgulara mı rastladınız ? En büyük idealim dünya çapında bir Türk müziği belgeseli yapmak. Bu amaçla yola çıkınca tarihimizi daha iyi öğrendim. Konum ve önceliğim Türk müziği.

ALP DAĞLARI TÜRKÇE

* Türk kültürünün tarihi köklerine inerken ne gibi detaylar ilginizi çekti?
Avrupa'ya 4 bin yıl önce uygarlığı getiren Etrüsk devletini kuran proto-Türkler'dir. Daha sonra da Roma'yı kurmuşlar. Romus Romulus'u onlar da anlatır. Etrüsk'lerin Türk olduğu da 2004 yılında genetik olarak bilimsel olarak kanıtlandı. Alp Dağları da Türkçe mesela. Yunanlarla akraba bile olabiliriz! Tolgalı Pelask askeri resmi vardır, "Atamız" dedikleri kişi. Ama resimdeki yazıyı okuyamıyorlar. Çünkü Türkçe'dir.

* Müzikte nasıl bir esinlenme var? Geçenlerde İrlandalı genç bir rock grubu dinledim. Resmen Anadolu melodileri kullanıyorlardı. Melodi trafiği özenti değil, etnik. İrlanda'nın da kökeni Orta Asyalı Gaeliklere dayanıyor. İrlanda'da da varlar, Anadolu'da da. Baltık ülkelerinde binlerce Türkçe izler var. Bazı melodileri bizimkiyle aynı.

* Kendi müziğinizde Türk kültürünün kökenleri... Bazı bestelerim Orta Asya etkinliğini çağrıştırsa da armonize ettiğiniz zaman bunun adeta bir Alman bir Avusturya ya da bir Polonya "sound"u haline dönüştüğünü görünce bize de ilginç geliyor.