kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Aralık 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

İnsanlık suçunun faili marketçi çıktı

Fatih ŞENDİL İZMİR SABAH
İzmir'de alabora olan ve 50 kişinin ölümüne, 30 kişinin kaybına yol açan mülteci teknesinin, havanın lodos olacağını bile bile denize çıkması emrini veren organizatörler yakalandı..
İzmir'in Seferihisar ilçesinde, Dünya İnsan Hakları Günü'nde alabora olan mülteci teknesinde 50 kişinin ölümüne, yaklaşık 30 kişinin de kaybolmasına neden olan insan tacirleri "Söğüt" kod adlı operasyonla yakalandı. Batan teknede ölen 17 suçtan sabıkalı yardımcı kaptan Hüseyin Güzelcan'ın son bir aydaki 176 telefon görüşmesini inceleyen polis, çetenin lideri olduğunu belirledikleri Mardinli Metin Altundağ ve ortaklarını Basmane ve Kadifekale'de eşzamanlı operasyonla yakaladı. Çete lideri Metin Altundağ (41) yardımcıları Muammer Gökçeoğlu (39) ve Muharrem Baştaş (25), ortakları Halil Acun (36) ve Mehmet Oral (24) ile kamyon şoförü Abdülkadir Karakış (41) ve otel görevlisi Mehmet Durgay (41) gözaltına alındı.

LODOS UYARISI VARDI
Çetenin kasası da olduğu belirtilen Altundağ'ın, binlerce mültecinin kaldığı Basmane'deki Metin Gıda adlı marketi işlettiği ortaya çıktı. Zanlıların ev ve işyerlerinde yapılan aramalarda 95 mülteciye ait sahte geçici ikametgah belgesi, 35 pasaport, İzmir Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şube Müdürlüğü mührü, 2 can yeleği, olay gününü de kapsayan 3 günlük detaylı hava tahmini raporu ile bir miktar döviz bulundu. Hava durumu raporlarında lodos ikazının yer aldığı, ikaza rağmen teknenin denize çıkarıldığı belirlendi. Yakalanan zanlılardan otel görevlisi Mehmet Durgay'ın da kaçak geçiş için müşteri bulup, barındırdığı ifade edilirken, Metin Altundağ ve diğer çete üyeleri ile bağlantılı olduğu anlaşılan 34 yaşındaki Filistinli Muammed Seyidi'nin de arandığı öğrenildi. Sorgulamaları için ek gözaltı süresi alınan zanlılar, önümüzdeki günlerde adliyeye sevk edilecek. Metin Altundağ
Haberin fotoğrafları