"İktisadın Duayeni"ne son veda
Hayatını eğitime adayan Prof. Dr. Sabahattin Zaim, Fatih Camii'nde çok sayıda seveni, talebesi ve aile yakınının katılımıyla kılınan cenaze namazının ardından son yolculuğunda uğurlandı.
Öğle namazına müteakip kılınan cenaze namazına; Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra, çok sayıda bakan, siyasetçi ve akademisyen katıldı. Zaim'in cenazesi daha sonra Edirnekapı'da bulunan aile kabristanlığına defnedildi.
Lenf kanseri tedavisi gördüğü Sema Hastanesi'nde önceki gün vefat eden hocaların hocası, iktisadın duayeni olarak bilinen Prof. Dr. Sabahattin Zaim, son yolculuğuna uğurlandı. Fatin Camii'nde kılınan cenaze namazı; siyaset, ekonomi ve eğitim dünyasının önde gelen şahsiyetlerini bir araya getirdi. Cenazenin kılınacağı Fatih Camii avlusu saatler öncesinden doldu.
Cenaze namazına; aynı zamanda Zaim'in talebeleri arasında yer alan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Saadet Partisi Genel Başkanı Recai Kutan, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Eski Bakanlardan Ali Coşkun, Sümer Oral, Hasan Celal Güzel, Korkut Özal, Saadettin Tantan, İsmail Kahraman, AK Parti Milletvekili Ömer Dinçer ve Sami Güçlü, eski Milletvekili Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş, İstanbul Valisi Muammer Güler, İBB Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, RTÜK Başkanı Zahid Akman, Dünya Ehli Beyt Vakfı Başkanı Fermani Altun, MÜSİAD Başkanı Ömer Bolat, İlahiyat Profesörü Hayrettin Karaman, Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Cumhurbaşkanığı Danışmanı Mustafa İsen, Gazeteci Yazar Ahmet Taşgetiren, Mehmet Şevket Eygi ve binlerce seveni katıldı.
Cenaze namazının kılınacağı Fatih Camii'ne ayrı olarak gelen Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan avluya birlite girdi. Gül ve Erdoğan daha sonra taziye için ayrılan bölüme giderek Zaim'in ailesine taziyelerini sundu. Cenaze namazını Emin Saraç Hocaefendi tarafından kıldırıldı. Zaim'in cenaze namazının kılınmasının ardından 97 yaşında hayatını kaybeden şair Cenap Şahabettin'in gelini Hatice Nimet Tümtürk'ün de canaze namazı kılındı. Ardından Hadis Profesörü Reşit Küçük, Zaim'i anlattıktan sonra avluyu dolduna sevenlerinden helallik istedi. Okunan duaların ardından Zaim'in Türk Bayrağı'na sarılı tabutu omuzlara alınarak cenaze aracına götürüldü. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Gül de kısa bir süre tabuta omuz verdiği gözlendi. Zaim'in cenazesi daha sonra Edirnekapı Mezarlığı'ndaki aile kabristanlığına defnedildi.
"KIYAMETE KADAR ÖRNEK ALINABİLECEK BİR İNSANDI"
Sabahattin Zaim'in damadının amcası olduğunu belirten Sanayi ve Ticaret eski Bakanı Ali Coşkun, Zaim'in milli ve manevi değerleri ayakta tutan mümtaz şahsiyetlerden olduğunu dile getirdi. Zaim Hoca'nın kıyamete kadar örnek alınabilecek bir insan olduğunu vurgulayan Coşkun, "Milli ve manevi değerleri ayakta tutan mümtaz bir şahsiyetti. Mütevazıydı. İslam ahlakına sahip bir insandı." dedi.
Cumhurbaşkanlığı Danışmanlarından Ahmet Davutoğlu ise, Prof. Dr. Sabahattin Zaim'in toplumun her çevresinden bir çok kişinin hocası olduğunu ifade ederek, "Hiç ders almayan insanlar bile ondan çok fazla şey öğrendi. Her tavrı ve hareketi ile insanlara ışık tuttu. Böyle şahsiyetler ülkenin ilmine ve gelişmesine büyük katkı sağlar. Örnek bilim adamı ve örnek bir şahsiyeti kaybettik." diye konuştu.
Sabahattin Zaim'in eski dostlarından Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş ise yaptığı açıklamada, Profesör Zaim'in eğitimci yönüne dikkat çekti. Zaim'in ''Ben fidanlık arıyorum'' dediğine atıfta bulunan Yalçıntaş, ''İdealist, çalışkan, vatanperver insanlar yetiştirdi. Abdullah Gül onlardan biridir.'' şeklinde konuştu. Zaim'in siyasi yönüne de işaret edn Yalçıntaş, fikirleri ile AK Parti'nin kurulmasına önemli katkılar yaptığına dikkat çekti. Doğrudan olmasa da bu yönde dolaylı olarak katkılarının bulunduğunu belirten Yalçıntaş, ''Onun yetiştirdikleri şu anda önemli görevleri yerine getiriyor.'' dedi.
"SABAHATTİN ZAİM KİMDİR"
Prof. Dr. Sabahattin Zaim, 1926 yılında Makedonya'nın İştip kasabasında dünyaya geldi. 1934 yılında ailesi ile birlikte İstanbul'a yerleşen Zaim, 1947 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi'nden mezun oldu. Çeşitli ilçelerde kaymakamlık görevinde bulunan Zaim, 1953 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nde asistanlık görevine başladı. İstanbul Üniversitesi'nde öğretim üyeliği ve bölüm başkanlığı yapan Zaim, 1998 yılında emekli oldu. Sabahattin Zaim, 1996-2000 yılları arasında YÖK üyeliğinde bulundu. Zaim, 2003 yılında Uluslararası Saraybosna Üniversitesi'nin kurucu rektörlüğü görevini yürüttü. Zaim, ayrıca 1990 yılında Türkiye Milli Kültür Vakfı tarafından Türk Milli Kültürüne Hizmet Şeref Ödülüne, aynı yıl İslam Kalkınma Bankası Dünya Ödülüne, 1996 yılında Lariba Banking Los Angeles Ödülüne, 2002 yılında MÜSİAD Üstün Hizmet Ödülüne, 2003 yılında da Türkiye Yazarlar Birliği Hizmet Ödülüne layık görüldü. Prof. Dr. Sabahattin Zaim, evli ve 5 çocuk babasıydı.
CİHAN
Yayın tarihi: 10 Aralık 2007, Pazartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/12/10//haber,B83EB9CA42D143BAB6E5162E5FB0D30D.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.