Türk mutfağındaki çeşit zenginliğini göçebe kültürün etkisine, topraklardaki ürün bolluğuna ve tarih boyunca etkileştiği kültürlere borçluyuz. Türk mutfağını en gelişmiş mutfaklardan biri yapan etken, baharat yolunu uzun yıllar denetim altında tutmuş olması. Baharatın, etin ömrünü uzattığı da bilinen bir gerçek. Türk mutfağında ilginç olan, yemeklerle beslenme alışkanlıklarının yörelere göre büyük farklılık göstermesi. Akdeniz ve Ege'de sebze, ot, zeytinyağı ön plandayken; Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da et ve hamurişi başrolde.
ÇİLEK EŞLİĞİNDE KAHVALTI
İstanbul'da yaşayan Şenel ailesi bu konuda ilginç bir örnek teşkil ediyor; Murat Bey Bolulu, eşi Nimet Hanım ise Kayserili. Şenel ailesinin aylık ortalama mutfak gideri 500 YTL. Evde daha çok tencere yemekleri yapılıyor; yemeklerde zeytinyağını tercih ettiğini söyleyen Nimet Hanım, düdüklü tencerenin hayat kurtarıcı olduğunu vurguluyor. Akşam yemeklerini mutlaka biri zeytinyağlı olmak üzere iki çeşit yemek yiyen Şenel ailesi, hafta sonu kahvaltılarını Bolu'dan gelen mis kokulu tereyağ ve dağ çileği eşliğinde keyifle yapıyor. Kayserili bir hanıma sahip olmanın lüksü, Nimet Hanım'ın meşhur hamur işi becerisinde öne çıkıyor. Evlerinde kışın bakliyat ve çorba sofralarından eksik olmuyor. Yaz aylarında ise zeytinyağlı, ızgara balık, tavuk ve salata ağırlıklı besleniyorlar. Murat Bey, kışın çorbasız bir gün geçiremeyeceğinin altını önemle çiziyor! Pilavla makarnanın hiç eksik olmadığı evlerinde, sekiz yaşındaki kızları Pınar, pilavı babasının annesinden daha iyi yaptığını söylüyor. Bu da Bolulu bir eşe sahip olmanın dayanılmaz hafifliği olsa gerek. Ancak Pınar, annesinin spagettilerini de anlata anlata bitiremiyor.
Yayın tarihi: 9 Aralık 2007, Pazar
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/12/09/pz/haber,B900741AEF0B4D72893128212872EDC4.html
Tüm hakları saklıdır.