Anayasa Platformu Girişimi'nin öncülüğünde 'Ulusal Çalıştay', TOBB Üniversitesi'nde düzenlendi.
'Sivil toplum' sivil bir anayasa için toplandı
TÜSİAD ve TOBB gibi kurumların da aralarında bulunduğu Anayasa Platformu Girişimi'nin öncülüğünde başlatılan 'Ulusal Çalıştay' sivil anayasa için bir araya geldi..
"Sivil Toplum", yeni anayasada bulunması gereken kriterleri, Ankara'da düzenlenen iki ayrı toplantıda tartıştı. TOBB, TİSK, Türk-İş, Hakİş, Kamu-Sen, TESK, TZOB ve TÜSİAD'dan oluşan Anayasa Platformu Girişimi'nin düzenlediği "Ulusal Çalıştay" TOBB Üniversitesi'nde başlarken, Türkiye Barolar Birliği de "İnsan Hakları, Adalet ve Anayasa" konulu sempozyum düzenledi. Yeni Şafak gazetesinin çarşaflı yazarı Emine Şenlikoğlu ile İnsanca Yaşam Platformu Başkanı travesti Okşan Öztok gibi farklı kesimlerden katılımcıların da yer aldığı ve basına kapalı yapılan çalıştayda yeni anayasa için hükümete sunulacak öneri paketi hazırlanacak.
İŞADAMLARINDAN ÖNERİLER
Toplantıda bildiri sunan Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) öncelikle tüm toplum kesimlerinin katılımın sağlandığı bir Anayasa Konseyi oluşturulmasını, bu konseyin hazırlayacakları taslak veya taslakları Meclis Başkanlığı'na sunması gerektiğini savundu. Bünyesinde, farklı illerdeki sanayici ve işadamlarının üye olduğu 9 federasyon ve 96 derneği barındıran TÜRKONFED, yeni anayasanın Meclis'te Uzlaşma Komisyonu'nda ele alınması, yeni anayasada yasama, yürütme, yargı güçleri arasındaki dengenin, özüyle de kurulması gerektiğini savundu. Seçim barajının düşürülmesini isteyen TÜRKONFED, siyasi partilerin kendi içinde de demokratik kuralların işletilmesinin vazgeçilmez olduğuna vurgu yaptı. Yeni anayasa yapılırken, "Anayasal yurttaşlık" statüsünü zedeleyen, etnik ve dinsel, her türlü kırılmanın aşılması gerektiği savunulan bildiride, din özgürlüğünün laiklik ilkesi zedelenmeden sağlanması gerektiği vurgulandı. Bildiride, milli eğitim ve din eğitimine ilişkin konuların da laiklik prensibinden bağımsız olarak düşünelemeyeceği belirtildi. "Kültürel ve dinsel çeşitliliğe saygı ilkesi esas alınarak Türkiye coğrafyasının birikimi ve mozaiğini yansıtan açılımlara yer vermekten çekinilmemelidir" denilen bildiride, kadınlar için potizif ayrımcılık istendi.
Yayın tarihi: 9 Aralık 2007, Pazar
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/12/09//haber,A7931713465745378889965E35CF0DEC.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.