Kızartma, kanser riskini artırıyor
Yiyeceklerde pişirilme sırasında artan "akrilamid" adlı maddenin kadınlarda rahim ve yumurtalık kanseri riskini ikiye katladığı belirtildi. Hollanda'nın Maastricht Üniversitesi tarafından 120 bin kişi üzerinde yapılan araştırmada günde 40 mg. ve daha fazla akrilamid maddesi alan kadınların bu iki tip kansere yakalanma riskinin arttığı ortaya çıktı. Göğüs kanseri ile bu madde arasında ise bağlantı bulunamadı. Akrilamid'in nasıl ve niçin ortaya çıktığı tam olarak bilinmiyor. Ancak pişirme işlemi sırasında (kızartma, ızgara hatta fırın) kimyasal maddenin arttığı biliniyor. Çiğ ve haşlanmış gıdalarda bu madde çok az bulunuyor. İlk kez beş yıl önce bu maddenin kanserojen olabileceğine dair uyarı yapıldı. Ancak ilk kez bu kadar detaylı bir araştırmaya konu oluyor. Ve ilk kez yarattığı tehdit bu kadar net bir şekilde ortaya konuluyor. Araştırmada sağlık nedeniyle hiç pişirilmemiş yemekler yenmesi kesinlikle tavsiye edilmiyor. Ancak yemeklerin üst üste pişirilmemesi, yanıncaya kadar kızartılmaması öneriliyor. Ayrıca evde yapılan pişirme işlemlerinde restoran ve hazır yiyecek fabrikalarındaki pişirme işlemlerine oranla daha az akrilamid maddesi oluştuğu kaydediliyor. AB, tüketicilere tostlardan bile uzak durmaları uyarısında bulunuyor.
Yayın tarihi: 4 Aralık 2007, Salı
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/12/04//haber,7D2446CBEFAB41B3B0E492D92ECFC4A5.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.