Onlara hayırseverlik miras kaldı
Büyük hayırsever Kadir Has'tan sonra çocukları da adeta hayırseverlik yarışına girdi. Müzayede işinden vazgeçen Can Has ve kardeşi Nuri Has kısa bir süre içinde 5 yeni okul daha yaptıracak..
İLİŞKİLİ HABERLER
Onlara hayırseverlik miras kaldı
Hayattaki en büyük tutkusu resimlerdi. O nedenle hobisini işe çevirmiş ve sanat galerisi ve müzayede şirketi kurmuştu ortaklarıyla birlikte. Ama bu yılın başında hisselerini ortaklarına devredip, işini tasfiye etti. Sebebi üniversite ve vakıf işlerinin zamanın çoğunu almaya başlamasıydı. Can Has'ın bu kararı almasından açık bir şekilde olmasa da büyük hayırsever Kadir Has memnun olmuştu. Ne de olsa bütün mirasını devredeceği nüfusuna aldığı beş çocuğunun en büyüğüydü Can Has. Çok geçmedi ki 86 yaşındaki Has, o çok sevdiği üniversitesinde gençlerle bir araya geldiği gün rahatsızlandı ve hayata gözlerini en sevdiği mekanda, Kadir Has Üniversitesi'nde yumdu. Aradan tam 7 ay geçti. Kadir Has'ın evlat edindiği yakın akrabalarının çocuklarından Can ve Nuri Has şu anda hem Kadir Has tarafından kendilerine miras olarak bırakılan büyük serveti hem de üniversite ve vakfı yönetiyor.
BIZE BILE GÜVENMEZDI!
"Kadir Bey size bile güvenmeyip sağlığındayken servetinden vakfa ayırdığı kısmı garantiye almıştı" diye söze giriyorum. Nuri Has, "Haklısın o konuda. Bize bile güvenmedi o konuda. O kadar hassastı" diyor. Kadir Has sahibi olduğu Kadir Has Vakfı'nın geleceğini ölümünden çok önce garantiye almıştı. Vakıf 1991 yılında kuruldu ve bugüne kadar sosyal tesisler, hastaneler ve sayıları 25'i bulan ilkokul, ortaokul ve lise yapıldı. Kadir Has Üniversitesi ise 1997 yılında faaliyete geçti. Üniversite Kadir Has'ın her zaman gözbebeği oldu. Merkezi Haliç kıyısındaki eski Tekel Tütün Fabrikası'nın olduğu yerde olan üniversitede Selim Paşa Kampüsü'yle birlikte 5 bin öğrenci öğrenim görüyor. Vakıf ve üniversitenin geleceği şöyle garanti altına alınmıştı. Türkiye Cumhuriyeti'nde ilk defa oluyordu. Akbank'ın kurucuları arasında yer alan Kadir Has, elinde bulundurduğu Akbank hisse senetlerinden bugün değeri 300 milyon doları bulan bir kısmını vakfa bağışlayıvermişti.
* Bu bağıştan dolayı vakfın kasasına her yıl giren para ne kadar? Can Has: Bu hisse senetlerinden ve diğer bazı gelirlerden dolayı vakfın her yıl yaklaşık 15 milyon YTL'lik bir geliri var.
* Bu paranın yasaya göre her yıl harcanması zorunlu diye biliyorum? Nuri Has: Öyle. Biz geçmiş yıllarda olduğu gibi sanata, kültüre ve eğitime para harcıyoruz. Kanuna göre bu paranın bir yıl içinde üniversiteye kaynak olarak aktarılması şart.
* Kadir Bey'den bir misyon devraldınız. Şimdi herkes size bakıyor acaba hayır işleri devam edecek mi ve neler olacak diye? Hali vakti yerinde her işadamı yaşı ilerledikten sonra bu tür faaliyetlerin içinde olmayı ister. Ama siz konumunuz gereği çok daha erken yaşlarda bu tarz düşünmeye ve hayır işlerine girişmiş oldunuz... Nuri Has: Bizim esas uğraşımız bundan sonra da hep vakıf ve üniversite olacak. Hiç unutmuyorum. Bir Kayseri ziyaretinde, yanımıza bir fabrikanın müdürü yaklaştı ve dedi ki Kayserililer'in içinde bir şüphe var. Acaba evlatları Kadir Bey gibi hayır işleri yapmaya devam edecek mi diye. Orada da söyledik. Şimdi de söylüyoruz. Bizim hedefimiz ve de arzumuz bu misyonu devam ettirmek.
İLİŞKİLİ HABERLER
Onlara hayırseverlik miras kaldı
Yayın tarihi: 25 Kasım 2007, Pazar
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/11/25//haber,6B5A0C2D2A224127BAFD13D880977AAD.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.