Straw: Terörist saldırıları kınıyoruz
İngiltere Adalet Bakanı Jack Straw, ''Bizler, hiç şüphe yok ki, PKK'nın terörist saldırılarını kınıyoruz. Bu terör saldırılarında hayatını kaybedenlere ve ailelerine karşı son derece yakın duygular besliyoruz'' dedi.
Straw, Boğaziçi Üniversitesinde, ''Türkiye ve AB: Güvenlik ve Refah İçin Ortaklık'' konulu konferansta yaptığı konuşmada, Türkiye'nin AB'nin bir parçası olduğunu belirterek, ''Bu gerçekten böyledir'' diye konuştu.
Türkiye'nin, Batının geri kalanıyla olan bağlarının tarihten geldiğini anlatan Straw, aynı zamanda savaş sonrası dönemde ilişkilerin birbirinin içine geçtiğini söyledi.
Straw, Türkiye'nin Avrupa Konseyinin de kurucu üyelerinden biri olduğunu belirterek, ''Son derece sağlam, her zaman yanımızdan olmuş bir müttefiktir. Türkiye, NATO'ya, 1952'de ABD, Birleşik Krallık, Fransa ve diğerleri tarafından davet edilmiştir. Bu dönemden itibaren Türkiye, soğuk savaş döneminde Sovyet Rusya'ya sınırı olan iki NATO ülkesinden biri olmuştur'' dedi.
Türkiye'nin her zaman anahtar rol oynamaya devam ettiğini anlatan Straw, barışın korunmasıyla ilgiyi operasyonda da o günden bugüne kadar özellikle Afganistan'da çok önemli bir rol oynadığını dile getirdi.
Straw, ''Türkiye'nin geleceğinden ziyade, Avrupa'nın geleceğinin, Türkiye'nin AB'ye üyeliğine bağlı olduğunu'' ifade ederek, ''Bunun ötesinde bütün uluslararası camianın geleceği Türkiye'nin AB üyeliğine bağlıdır. Biliyoruz ki, uygar ülkelere karşı en büyük tehdit, uluslararası terörün yarattığı barbarlıktan kaynaklanmaktadır. Sizin başbakanınızın da söylediği gibi, Hristiyan Avrupa fikri Ortaçağa aittir ve orada bırakılmalıdır'' şeklinde konuştu.
İstikrarlı ve refah içinde bir Türkiye'nin yerinin AB olduğuna işaret eden Straw, şunları kaydetti:
''Biliyoruz ki sadece kültürler arasında değil, aynı zamanda ortak değerlerimizi, inançlarımızı, bizi bir arada tutan değer ve inançları ortadan kaldırmaya yönelik teröre karşı da biz birbirimize bağlıyız. Bizler, Türkiye'yi AB'ye davet ederek, kendi içimize alarak, sadece iki kültürün beraber olabileceğini göstermeyeceğiz, aynı zamanda modern dünyada da partner olarak istediğimiz idealler için beraber çalışacağız.''
Straw, Türkiye'nin, nüfusunun büyük bir çoğunluğu Müslüman olan laik bir ülke olduğunu belirterek, AB'ye katılımının aslında çoğulculuktan, hoşgörüden başka, daha kapsayıcı, daha katılımcı bir Avrupa demek olduğunu söyledi.
TERÖRLE MÜCADELE
Türkiye'nin terörle mücadelesine de değinen Straw, uluslararası camianın, PKK'nın ortaya koyduğu tehdidin son derece farkında olduğunu belirterek, ''Tıpkı bizim bunu fark ettiğimiz gibi, kamuoyu baskısı da son derece anlaşılır. Bizim bu çerçevede PKK'yı terörist örgüt kabul etmemiz gibi... Bizler, hiç şüphe yok ki, PKK'nın terörist saldırılarını kınıyoruz. Bu terör saldırılarında hayatını kaybedenlere ve ailelerine karşı son derece yakın duygular besliyoruz'' diye konuştu.
El Kaide tarafından İstanbul'da 4 yıl önce gerçekleştirilen, 59 kişinin hayatını kaybettiği ve 700'den fazla kişinin yaralandığı saldırılarda PKK'nın oluşturduğu tehdidin ne kadar büyük olduğunun bir kez daha fark edildiğine değinen Straw, ''O dönemde beraber yas tuttuk. Şu anda çözüm bulmak için de hiç birbirimizden kopmadan çalışmaya devam etmeliyiz'' dedi.
PKK ile mücadele konusunda da Straw, artık Irak'ın toprak bütünlüğünün desteklenmesi, Irak'ın istikrara kavuşmasının sağlanması ve uluslararası camianın bu meseleyi bir çözüme ulaştırması için her türlü ortak menfaatin mevcut olduğunu ifade ederek, bu çerçevede Türkiye'nin diyalog aracılığıyla Irak hükümetiyle ve diğer bütün ülkelerle temaslar kurarak, diplomasiye gerekli zamanı verdiğini anlattı.
Straw, İngiltere'nin de ABD ile beraber AB içerisinde Irak'a gerekli baskıları uygulayıp, PKK'ya karşı somut adımların ortaya çıkması için çaba gösterdiğini belirterek, sınır güvenliğinin sağlanması ve Irak topraklarının bundan önce olduğu gibi Türkiye'ye karşı saldırıların üssü olmaması için elinden gelen çabayı gösterdiğini dile getirdi.
Avrupa genelinde, PKK ile beraber çalışan ana alt grupların Avrupa toprağı üzerinde yarattıkları mali gelir ya da maddi desteğin bir şekilde önünün kesilmesi gerektiğine dikkati çeken Straw, ''Ben, İçişleri Bakanı olduğum dönemde 2000 yılında PKK'yı İngiltere'de yasakladım. Şu anda AB genelinde de yasaklanmış vaziyette. Bütün milletler kendilerine karşı ortaya konan şiddet eylemlerini en kısa zamanda barışı ve sükuneti tesis edecek şekilde karşılamak isterler'' diye konuştu.
Yayın tarihi: 23 Kasım 2007, Cuma
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/11/23//haber,57442A09BC624DF1AA095084ABB8307F.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.