İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi bünyesinde uzman bir ekip tarafından yürütülen çalışmalar sonucunda Türkiye'deki ilk klonlama gerçekleştirildi.
Oyalı'nın resimleri için tıklayınızİki adet koyun üzerinde yapılan genetik çalışmalar sonrası koyunlardan biri sezeryanla ilk klonlanmış yavruyu doğurdu. Devlet Planlama Teşkilatı ve TÜBİTAK tarafından desteklenen proje Türkiye'nin ilk klon projesi olarak bilim tarihine geçti.
İstanbul Üniversitesi Veterirelik Fakültesi'ne yaşklaşık 3 yıldırı yürütülüne çalışmalar netice verdi. Prof.Dr.Sema Birler yönetimindeki uzman ekip 69 klon embriyoyu 8 koyuna transfer etti. Süreç ilerledikçe 5 koyunda gebelik tespit edildi. Daha sonra bu sayı 2 koyuna kadar düştü. Bu iki koyundan biri dün sezeryanla ilk klonlanmış kuzuyu doğurdu. 5 kilogram 600 gram doğan kopya koyunu "Oyalı" adı verildi. Sağlık durumunun iyi oludğu açıklanan Oyalı isimli kuzu bugün basın mensuplarına gösterildi. Kopya koyun tanıtımına basın mensupyarının da yoğun ilgi gösterdiği görüldü.
Klonlama projesinin başındaki Prof.Dr.Sema Birler yaptığı açıklamada, daha önce binin üzerinde hücre toplama işlemi gerçekleştirdiklerini, buunn ardından hücrelerin transferini gerçekleştirdiklerini dile getirdi. Klonlmanın bir sonuç değil bir başlangıç olduğunu açıklayan Birler, hayvanlardaki kök hücre çalışmalarnın devam edeceğini bildirdi. Birler, "Klonlama çalışmalarımız insan sağlığı ve havancılık sektöründeki gelişmelere ivme kazandıracağını düşünüyoruz." dedi.
Koyun için bir cins aramadıklarını belirten Birler, mezbahalarda kesilen koyunlardan bu hücreleri aldıklarını blirtt.i Normal doğum beklediklerini söyleyen Birler "Ancak gecikme oldu. Ekip olarak biz de biraz sabırsızlandık koyun da huzusuzlandı. Çeşitli görüşmeler sonrası sezeryanla doğumu yaptırdık. Dün sağlıklı bir doğum gerçekleştirildi. İkinci koyunun da bir hafta içinde doğum yapmasını bekliyoruz.İlk doğan kopya koyun Oyalı tek yavru bundan sonrakinde 3 yavrunun doğmasını bekliyoruz." ifadelerini kullandı.
Oyalı'nın bakımı konusunda bilgi veren Birler, beklenenin üzerinde bir kiloda doğduğunu die getirdi. Normalde yarısı kadar doğması gerektiğini anlatan Bİrler, "Hassas bir yavru. Özel bir bakım istiyor. Çeşitli bitkisel gıdalar ve vitaminler veriliyor. Annesinin emmisini sağlıyoruz. Kilolu oludğu için emmede zorlanıyor." dedi. Birler klonlama çalışmalarının devm edeceğini bundan sonra keçi ya da inek klonlaması yapmayı planladıklarını dile getirdi.
Hazır olan altyapıya rağmen bir klonlama işleminin 250 bin YTL'ye mal olduğunu söyleyen Birler, "Bu hayvan dünyada klonlanan ilk hayvan olan Dolly ile karşılaştırıldıından çeşitli gelişmeler olduğu gözleniyor. Aradan 11 yıl geçti. Teknikler değişti. Klonlanan hayvanların erken yaşlandığı belirtiliyor. Biz de bu konuda çalışmalar yapacağız." şeklinde konuştu.
Basın açıklamasının ardından ilk kopya koyun Oyalı, annesi ile birlikte basın mensuplarına gösterildi. Kameramanlar kapalı bir ortamda bulunan Oyalı'yı cam paravanın önünden çekebildi.
Koyun Üreticileri Bırliği de Türkiye'nin klonlama projesine imza atan ekibi tebrik ederek plaket verdi.
CİHAN
Yayın tarihi: 22 Kasım 2007, Perşembe
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/11/22//haber,5819AB583DCC479988D6BDB74AB5BC2B.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.