kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Kasım 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Meyve diyeti sanıldığı kadar masum değil!

16.11.2007
Zayıflamak isteyenlerin can simidi haline gelen meyveler sanıldığı kadar masum mu? Memorial Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Seçil Kenar, diyette özel bir yeri olsa da meyve tüketiminin abartılmaması gerektiğini söyledi.

MİKTARA DİKKAT

Muz, incir, hurma, kavun ve üzümün miktarlarına dikkat edilerek yenilmesini öneren Kenar şöyle konuştu: "Meyve bir karbonhidrattır. İçerisinde fruktoz denilen meyve şekeri vardır. Sukroza göre vücutta daha az insülin salgılanmasına sebep olur. Fruktoz, bir günde fazla miktarda tüketilirse karaciğerde trigliseride dönüşür. Trigliserid, kanda bulunan bir çeşit yağdır. Trigliseridin fazla tüketilmesi damar serliği ve karaciğer yağlanmasına sebep olur. Sonuçta meyveler kalorisiz değildir. Fazla tüketildiğinde vücudun o enerjiye ihtiyacı yoksa yağ olarak depolanacaktır."

ZARARLI OLABİLİR
Meyve diyetlerinin, düşük kalorili, karbonhidrat içeriği yüksek, protein ve yağ içeriği düşük olduğuna dikkat çeken Kenar, diyette olanlara ve meyve diyeti yapmayı düşünenlere şu önerilerde bulundu: "Meyve diyetleri, tüketmeniz gereken günlük aminoasitlerden ve gerekli yağ asitlerinden yoksundur. B grubu vitaminleri bu diyette eksiktir. Uzun süreli uygulandığında enzim faaliyetlerinin zarar görmesine, sinir ve beyin fonksiyonlarında hasara, tansiyon düşüklüğü, kalp hastalığı gibi birçok sağlık problemine yol açabilir. Bu tür diyetler 7 günde 4 kilo verilebileceğini vaat etmektedir. Bu kadar kısa sürede kaybedilen ağırlığın çok azı yağdan olmakta, çoğu kas ve sudan olduğu için diyet bittikten sonra verilen kilolar hemen geri alınmaktadır. Bu tür diyetler, bazal metabolizma hızını bozup, daha sonrası için ağırlık kaybetme hızını yavaşlatır."
Haberin fotoğrafları