kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Kasım 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Meriç ve Tunca nehirleri taştı

Yeni Haber
Edirne'de, sağanak yağış ve Bulgaristan'ın baraj kapaklarını açması sonucu Meriç ve Tunca nehirleri taştı.

Türkiye'nin en büyük, dünyanın ikinci büyük sınır kapısı olan Kapıkule Sınır Kapısı, Bulgaristan'ın Kapitan Andreove Sınır Kapısı yakınından geçen Tunca Nehri'nin taşması sonucunda ulaşıma kapatıldı.

Edirne Gümrükleri Başmüdürü Mehmet Hatipoğlu'ndan edinilen bilgiye göre, Bulgaristan'ın Kapitan Andreove Sınır Kapısı'nda sular 1 metreye ulaştı. Hatipoğlu, Bulgar yetkililerin Türk görevlilere durumu bildirmesi üzerine Kapıkule Sınır Kapısı'na gelen araçlar gümrük sahasına alınmayarak, sınır kapısının kapatıldığını bildirdi.

Bulgaristan'a gitmek isteyenlerin Hamzabeyli Sınır Kapısı'na, Yunanistan'a gitmek isteyenlerin ise İpsala Sınır Kapısı'na yönlendirildiğini belirten Hatipoğlu, ''Dün taşkın dolayısıyla yolların kapanması üzerine Yunanistan'a bağlantının sağlandığı Pazarkule Sınır Kapısı da ulaşıma kapanmıştı. Böylece Edirne Gümrükleri Başmüdürlüğüne bağlı iki sınır kapısından ulaşım yapılamıyor'' dedi.

''PAZARKULE SINIR KAPISI, ARAÇLA ULAŞIMA KAPANDI''

Edirne ile Yunanistan sınırındaki Karaağaç Mahallesi'ne araçla ulaşımın sağlandığı Süvari Köprüsü ile alternatif yolun su altında kaldığını
bildiren Vali Miroğlu, Yunanistan'a açılan Pazarkule Sınır Kapısı'na araçla ulaşımın da kapandığını belirtti.

Karaağaç Mahallesi'ne ulaşımın şimdilik yayalar için onarımda olan Tunca Nehri üzerindeki Tunca Köprüsü'nden sağlanabildiğini anlatan Miroğlu,
buradaki halkın mağdur olmaması için tüm tedbirleri aldıklarını ve Türk Silahlı Kuvvetleri'ne bağlı birliklerin de halka yardımcı olacağını
kaydetti.

''NEHİR YATAĞI TEMİZLENMELİ''

Edirne'de 2005 ve 2006 yılında yaşanan taşkınlarda bazı seddelerin yıkıldığını hatırlatan Miroğlu, şunları kaydetti:''Bu nedenle seddelerde iyileştirme yapıldı. Yıkılma olursa sıkıntı olur. Bu sıkıntıyı geçen yıl İpsala ve Kapıkule yaşadık. Kendi topraklarımızdaki Meriç Nehri'nde DSİ temizleme yaptı. Nehir taşkınlarını artık her yıl yaşamaya başladık. Bu nehrin Yunanistan'la yapılacak bir protokol çerçevesinde temizlenmesi gerekiyor.''

Bu arada Karaağaç Mahallesi'nde mide kanaması geçiren Ö.Y. isimli bir hasta ambulansla onarımda olan Tunca Köprüsü'ne getirildi. Hasta buradan sağlık ekipleri tarafından karşı kıyıda bekleyen ambulansa götürülerek, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırıldı.


MERİÇ, TUNCA VE ARDA NEHİRLERİNİN DEBİLERİNDEKİ ARTIŞ SÜRÜYOR

Bulgaristan'ın, Arda Nehri üzerindeki 3 barajın kapaklarını açması ve sağanak yağış nedeniyle Meriç, Tunca ve Arda nehirlerinin debilerindeki artış sürüyor.

Karaağaç Mahallesi'ne ulaşımı sağlayan iki yolun da sular altında olması nedeniyle mahalleye ulaşım askeri araçlarla sağlanıyor.

DSİ 11. Bölge Müdürlüğü yetkililerinden edinilen bilgiye göre, dün yapılan ölçümlere göre debisi 727 metreküp/saniye olan Meriç Nehri'nin debisi 1205 metreküp/saniyeye, Tunca Nehri'nin 71 metreküp/saniye olan debisi de 136 metreküp/saniyeye yükseldi. Bu arada, Arda Nehri'nde, istasyonun arızalanması nedeniyle ölçüm yapılamıyor. Bulgaristan'dan alınan bilgiye göre, Arda'ya 600 metreküp/saniye su bırakılıyor.

DSİ yetkilileri, suların halen taşkın sahasında bulunduğunu belirterek, yaz boyunca yaptıkları sedde onarımları nedeniyle şimdilik sorun yaşamadıklarını söylediler.

Seddelerin patlaması gibi sorunlara karşı ekiplerin 24 saat hazır bekletildiğini ifade eden yetkililer, ''Nehir debilerinin biraz daha
artmasıyla suyun taşkın sahasını aşacağını düşünüyoruz. Temennimiz nehirlerdeki su miktarının daha fazla artmaması'' dedi.

Meriç Nehri'nde 800 metreküp/saniyeden sonra suyun yatağından çıkarak taşkın sahasına dolduğunu kaydeden yetkililer, Bulgaristan'ın Arda
Nehri'nin üzerindeki Kırcaali, Soğuk Pınar ve İvoylovgrad (Ortaköy) barajlarının kapaklarını açmasıyla Arda, Tunca ve Meriç nehirlerinin
birleştiği Kirişhane semtindeki nehirde debinin 1205 metreküp/saniyeye ulaştığını belirttiler.

Bulgaristan'da Meriç Nehri'nin ana yatağına bağlı baraj bulunmadığını ifade eden yetkililer, yan kollara bağlı 15 irili ufaklı baraj bulunduğunu, bu barajların kapaklarının açılıp açılmadığı konusunda kendilerine bilgi iletilmediğini söylediler.

Edirne Kriz Merkezi yetkilileri ise yaşanacak olumsuzluklara karşı ekiplerin hazır bekletildiğini bildirdiler.Taşkın sahasında bulunan Bosnaköy'de büyükbaş ve küçükbaş hayvanların tahliye edildiğini ifade eden yetkililer, vatandaşların da yakınlarının yanlarına gittiğini belirttiler.

Edirne Meteoroloji Müdürlüğü yetkilileri, hava sıcaklığı 9 derece olan kente son 24 saatte metrekareye 13,9 kilogram yağış düştüğünü bildirdiler. Sağanak yağışın bugün süreceği, yarın ise yağış beklenmediği belirtildi.

Bu arada, Edirne Arama Kurtarma Derneği ile jandarma ekipleri, yaşanabilecek olumsuzluklara karşı Tunca Nehri'nin kenarında bekletiyor.Karaağaç Mahallesi'ne ulaşımı sağlayan iki yolun da sular altında kalması nedeniyle ulaşım askeri araçlarla sağlanıyor.Tunca Nehri'nin taşması üzerine onarımda olduğu için yayalara açık olan Yalnızgöz Köprüsü, Sarayiçi Er Meydanı'nda bulunan Fatih ve Kanuni köprüleri de araç ve yaya trafiğine kapatıldı.

Sarayiçi'ndeki Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin yapıldığı Er Meydanı, Adalet Kasrı, Balkan Şehitliği ile bölgedeki bazı tarım alanları ve Tunca Nehri kenarındaki balıkçı barınaklarıyla Mehmetçik Gazinosu da su altında bulunuyor.

AJANSLAR