Kadınlar arasında sigara kullanımı artıyor
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Recep Akdur, Türkiye'de her sene 100 bin kişinin sigara nedeniyle hayatını kaybettiğini, bunun 25 bin kadarının kadınlardan oluştuğunu belirterek, ''Bu nedenle, Türkiye'de kadın ve sigara konusunda özel günler ilan edilerek, kadınların sigaraya karşı bilinçlendirilmesi çok yerinde olur'' dedi..
Tütünsüz Yaşam Derneği Yönetim Kurulu üyesi de olan Akdur, Dünya Sigarayı Bırakma Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, dünyada tütüne karşı yürütülen mücadele çerçevesinde gelişmiş ülkelerdeki sigara tiryakilerinin oranı hızla azalırken, Türkiye ve diğer gelişmekte olan ülkelerde özellikle genç kızlar ve kadınlar arasında sigara kullananların oranının giderek arttığını belirtti.
Sigara kullanımının kadınlar arasında hızla artması nedeniyle ''Tütün Kontrolü Çerçeve Anlaşması''nda cinsiyetle ilgili özel konuların da yer almasının kararlaştırıldığını kaydeden Akdur, şunlara dikkati çekti: ''Sigara, kadınlarda erkeklere göre daha fazla hasar yaptığı için kadınlar erkeklere göre daha ağır bedel ödüyor. Buna rağmen, Türkiye'de sigara salgını kadınlar arasında daha hızlı yayılıyor. Türkiye'de, her sene 100 bin insan sigara nedeniyle ölüyor, bunun 25 bin kadarı da kadınlardan oluşuyor. Bu nedenle Türkiye'de de kadın ve sigara konusunda özel günler ilan edilerek kadınlar sigaraya karşı bilinçlendirilmelidir.''
SİGARASIZ KADIN GÜNÜ
Akdur, 25 yıl boyunca içtiği sigara yüzünden akciğer kanserine yakalanan ve bu nedenle TEKEL aleyhine tazminat davası açan, ancak ilk duruşmasından 3 gün sonra hayatını kaybeden Yurdagül Tufan'ın ölüm tarihi olan 21 Kasımın ''Sigarasız Kadın Günü'' ilan edilmesi önerisini dile getirdi.
17 yaşında sigaraya başlayan Tufan'ın giriştiği hukuk mücadelesinin Türkiye'de açılan ilk tütün sorumluluk davası olduğunu belirten Akdur, ''Yurdagül Tufan'ın ölüm yıldönümü olan 21 Kasım Sigarasız Kadın Günü olarak ilan edilerek kadın ve genç kızlar sigara konusunda bilinçlendirilmelidir'' dedi.
SİGARAYI BIRAKMAK İÇİN ÖNERİLER
Her bir sigarada vücut için zehirli, tahriş edici, kanser yapıcı ya da kanserin ortaya çıkmasını kolaylaştırıcı 4 binden fazla kimyasal madde bulunduğunu kaydeden Akdur, bunların 50'sinin doğrudan kansere sebep olduğunun ispatlandığını bildirdi.
Sigaradaki nikotinin, güçlü bir bağımlılık yapıcı madde olduğunu; kokain, eroin ve alkol ile karşılaştırıldığında, tesadüfen deneyen kişilerde bile sigaranın bağımlılık yapma olasılığının daha fazla olduğunu anlatan Akdur, sigara içenlerde el ve ağız alışkanlıkları bulunduğunu, bu alışkanlığın günde içilen sigara sayısı arttıkça güçlendiğini kaydetti.
Sigaranın, kendi kendine veya etkinliği kanıtlanmış tıbbi tedaviyle bırakılabileceğini belirten Akdur, ''Kendi kendine bırakmakta zorlananlarda en etkili tedavi hekim gözetiminde bilimsel yöntemlerin kullanılmasıdır'' dedi.
Hipnoz, akupunktur, luksopunktur gibi yöntemlerin etkinliğinin bilimsel olarak tartışmalı olduğunu, etkinliklerinin kanıtlanmadığını da kaydeden Akdur, sigarayı bırakmak isteyenlere şu önerilerde bulundu:
-''Sigarayı bırakamayacağınızı düşünmeyin, karamsarlığa izin vermeyin,
-Bırakmak için kendinize bir gün belirleyin ve o gün bırakma konusunda
kararlılığınızı koruyun,
-Sigarayı bırakmayı isteme nedenlerinizi yazın ve her zaman görebileceğiniz yerlerde bulundurun,
-Bırakma kararınızı arkadaşlarınızla ve ailenizle paylaşın, destek isteyin,
-Evinizde ve iş yerinizde sigarayı hatırlatacak eşyalar bulundurmayın,
-Bıraktığınız zaman mücadelenizi kolaylaştıracak yeni günlük etkinlikler
geliştirin.''
AA
Yayın tarihi: 20 Kasım 2007, Salı
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/11/20/gny/haber,DB45B393E298435BBF64A6BFC3245060.html
Tüm hakları saklıdır.