kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Kasım 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Hindistan Mars'a uydu göndermeyi planlıyor

Yeni Haber
Uzay araştırmalarının hız kazandığı ve Hindistan ile Çin arasında gizli bir rekabetin yaşandığı bu dönemde, Yeni Delhi Mars'a uydu göndermeyi planlıyor.

Gelecek yıl Ay'a uydu fırlatacak Hindistan, bir sonraki hedef olarak Mars gezegeni üzerinde çalışmalara başlayacak. Hindistan Uzay Araştırmaları Kurumu'nun (ISRO) bu hafta yayınladığı 11. Yıl programı, Mars'a uydu gönderme projesini de kapsıyor.

Amerika Birleşik Devletleri, Rusya ve Avrupa Uzay Ajansı gibi öncülerin şimdiden üzerinde çalıştıkları Mars hedefine Çin ve Japonya'nın da katılmasının ardından, Hint uzay bilim adamları Mars hedefine kilitlendi. 2008 yılının Nisan ayında Ay'a uydu fırlatacak olan Hindistan, uzay bilimlerindeki iddiasını Mars'a göndereceği uyduyla ispatlamak istiyor.

Hindistan'ın Ay'a fırlatacağı ilk uydu "Candrayan-1" misyonunun başmüfettişi Profesör Jitendra Nat Goswami, Mars hedefinin 11.Yıl programına dâhil edildiğini doğrulayarak projenin onaylanması için hükümete sunulacağını bildirdi. Konuyla ilgili medyaya açıklama yapmaktan kaçınan ISRO'lu bir yetkili, "Mantık olarak Ay'dan sonra sırada tabii ki Mars olacak." ifadelerini kullandı.

Profesör Goswami, Mars'a gönderilecek uydunun keşif amaçlı olacağını, uydunun Mars gezegenindeki hava ve toprak yapısını ve çekim alanını inceleyeceğini ve aynı zamanda su arayacağını belirtti. Mars'a gönderilecek uydunun Hindistan'ın yerli yapım GSLV (Geo-Synchronous Satellite Launch Vehicle) aracıyla fırlatılacağı bildirildi.

CİHAN