Bilim adamları araştırıyor, doktorlar tavsiye ediyor; sanatçılar, sporcular, yöneticiler uyguluyor. Hastanelerde, okullarda öğretiliyor, üniversiteler kredili ders olarak veriyor; milyonlarca insan pratiğini yapıyor. Neden? Çünkü işe yarıyor. Yogadan bahsediyorum. 5 bin yıllık geçmişi olan yoga şu aralar en popüler zamanını yaşıyor. Aceleci ve tahammülsüz A tipi kişiliği olanlar, B tipi rahatlığını ve sabrını yoga dersinde tecrübe edebiliyor. Derslere katılanlar yoganın kendilerini iyi hissettirdiğini söylüyor. 'Belki bu arada hastalığımı da tedavi eder' diye düşünüyor. Peki yoganın gerçekten iyileştirme etkisi var mı? Yani diyelim kanseri tedavi etmeye yardımcı oluyor mu? Kalp krizini önleyebiliyor mu? Yani yoga bir bilim mi?
HAYATIMIZA ETKİSİ
Doğu'nun vücudu enerji merkezleri ve yaşam gücü ile tanımlayan ve içten dışa tecrübe eden bütünsel yaklaşımı ile Batı'nın vücuda dışarıdan içeriye doğru bakan yaklaşımı artık entegre oluyor. Yani Doğu, insanı tedavi ederken; Batı, hastalığı tedavi ediyor. Son yıllarda bilim adamları yoganın ciddi tıbbi durumlardaki etkisini araştırıyor. Sonuçlar çok etkileyici... Araştırmacılar yoganın çok kısa zamanda standart tedavinin bir parçası olacağını düşünüyor. Yoga yaptığınızda derin nefes alıp, hareketlerle kaslardaki gerginliği azaltırken, vücuttaki stres anında tetiklenen 'savaş ve kaç' mekanizması kapanmaya başlıyor. Kalp atışı yavaşlıyor, kan basıncı düşüyor. Vücut bu şansı, iyileşme mekanizmasını devreye sokmak için kullanıyor. Sonuçların hayatımızı her an yoklayabilecek bazı rahatsızlıklardaki etkisini sizlerle paylaşmak istedim. İşte yoganın hayatınızı değiştirebilecek 5 nedeni:
* DEPRESYON: Depresyon yaşayan insanların beyninde GABA nörotransmiterlari (engelleyici sinir ileticileri) düşük seviyede bulunuyor. Boston Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapılan bir çalışmada bir saatlik yoga pratiğine katılanların GABA düzeyleri, sadece oturup, kitap okuyan bir grubunkine oranla yüzde 27 artmış. Benzer araştırmaları destekleyen bu araştırma da, yoganın, endişeli ve depresif ruh halini kayda değer ölçüde giderebildiğini ortaya çıkartıyor.
* KALP HASTALIĞI: Columbia University Integrative Medicine programında yapılan araştırmalar yoganın kan basıncı ve kolestrolü düşürüp, kalp atışını yavaşlattığını ortaya koyuyor. Egzersizin kalbe faydası kuşkusuz. Ancak uzmanlar yoganın rahatlatıcı yönünün 'endotel'i stabilize ettiğini düşünüyorlar. (Endotel; kan damarlarının iç yüzeyini döşeyen tabaka. Hasar gördüğünde kardiyovasküler hastalığa yol açabiliyor.) Bu tabaka strese karşı reaktif olduğundan stres hormonlarını düşüren yoga, kalp krizine basamak olabilecek pek çok sebebi engelliyor.
* MEME KANSERİ: Araştırmalar bu konuda çok net. Düke Üniversitesi'nde 8 haftalık bir yoga seansına katılan ve metastas meme kanseri olan kadınların tedavi sırasında ve sonrasında daha az fiziksel rahatsızlık ve stres yaşadıkları, kendilerini daha enerjik hissettikleri açıklanmıştı.
* MENOPOZ: University of Illinois'da yapılan 4 aylık bir çalışmada, menopoza giren ve restoratif (onarıcı) yoga yapan kadınlarda menopozun en büyük belirtilerinden hararet basması ve terlemenin yüzde 30 azaldığı açıklandı. Haftada iki kez yoga yapan kadınların enerjilerinin yükseldiği fiziksel ve seksüel rahatsızlıkların azaldığı, endişe ve stres seviyelerinin düştüğü görüldü.
* KRONİK BEL AĞRISI: Seattle'da 12 haftalık yoga terapisine katılanların kronik bel ağrılarında 14 haftayı aşan bir hafifleme görüldü.
Benim notum: Bel ağrısı için deneyimli bir eğitmenden ders almanızı tavsiye ederim, bazı hareketler ağrıyı tetikleyebilir.
Not: 21-25 Kasım tarihleri arası Türkiye'deyim. Katılacağım programları www.elvandemirkan. com'dan öğrenebilirsiniz.
Yayın tarihi: 17 Kasım 2007, Cumartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/11/17/gny/demirkan.html
Tüm hakları saklıdır.