kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Kasım 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Kemal Derviş - Köksal Toptan

'Yüzde 5 büyüme yetmez 10 yıl yüzde 7 büyümeliyiz'

UNDP Başkanı Kemal Derviş, Türkiye'nin 10 yıl gibi uzun bir vadede yüzde 5'lik büyüme hızına razı olmaması gerektiğini en az yüzde 7-8'lik büyüme ihtiyacı olduğunu söyledi..
BM Kalkınma Programı Başkanı (UNDP), eski ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş, Türk ekonomisini övdü ancak uyarıda bulunmayı ihmal etmedi: "Türkiye, 10 yılda yıllık ortalama yüzde 5'lik büyüme hızına razı olmaması gerekiyor. Yüzde 7- 8 oranında bir ekonomik büyüme ihtiyacı var." Derviş, Türkiye'nin ekonomik bunalımda olduğu günleri "kabustu" diye niteledi. Ankara'da yapılan 'GAP Bölgesi İçin Rekabet Gündemi' konulu toplantıya Başbakan Yardımcısı Nazım Erken, Kemal Derviş katıldı. Derviş, burada yaptığı konuşmasında Türkiye'nin bazı makro hedeflerde başarılı olduğunu ve önemli iyileşmeler sağladığını vurgulayarak "Türkiye, 10 yıl öncesine göre makroekonomik alanda çok daha güçlü ve dengeli'' dedi. Bundan sonra Türkiye için önemli olan konunun; sürdürülebilir bir ekonomik büyüme olduğunun Doğu Asya ülkelerinin yıllık ortalama yüzde 8-9 oranında büyüdüğünü hatırlatan Derviş, hızlı kalkınan bir Türkiye'nin de, en az buna yakın bir büyüme göstermesi gerektiğini kaydetti. Derviş, bir yıl için yüzde 4, yüzde 5 ya da yüzde 6 oranlarında bir geçici büyüme olabileceğini, ancak uzun vadede en az yüzde 7'lik bir hedefin tutturulması gerektiğini ifade etti. Derviş, Türkiye'deki ekonomik büyüme dinamizmin küresel ve yerel dengeyi sağlayarak gerçekleştirilmesi gerektiğini de kaydetti.

UCUZ EMEKLE OLMAZ
Türkiye'nin küresel rekabette artık bir strateji değişikliğine ihtiyacı olduğunu belirten Derviş, "Dünya ve Türkiye hızla değişiyor, bugün artık Türkiye ucuz emeğe ve düşük ücrete dayalı bir rekabet modeliyle bir yere varamaz'' şeklinde konuştu. Türkiye'nin dünya ekonomisi içinde, orta gelirli ülkelerin en üstünde yer almaya çalıştığına dikkati çeken Derviş, bu çerçevede, Türkiye'nin kişi başına 10-15 bin dolarlık milli gelir yakalamak için önemli adımlar attığını vurguladı.