kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Kasım 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Türbin ihtiyacını gören 'yatırım' hayali kuruyor

HACER GEMİCİ
EPDK'ya yapılan 78 bin mw'lik rüzgâr santrali talebinin 10 bin mw'lik bölümü gerçekleşse 4 bin türbine ihtiyaç var. Aksa, Sanko, Polat ve Demirer türbin fabrikası kurma peşinde..
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na (EPDK) yapılan 78 bin megavatlık(mw) rüzgar santrali başvurusu, 'türbin üreticilerinin' iştahını kabarttı. Söz konusu başvurulardan sadece 10 bin megavatına izin çıkması durumunda Türkiye'nin yaklaşık 4 bin türbine ihtiyacı olacağı anlamına geliyor. Ortaya çıkabilecek bu pazar Türk şirketlerini de harekete geçirdi. Edinilen bilgiye Sanko, Aksa, Polat ve Demirer Grubu 'türbin fabrikası' kurmak üzere lisansların ne kadarlık bölümünün kabul edileceğini gözlüyor. Türkiye'de halen faaliyette bulunan rüzgâr santrallerinin mevcut kurulu gücü 146 megavat düzeyinde. Daha çok Balıkesir, İzmir, Manisa ve Çanakkale'de faaliyette olan rüzgar santralleri için dikilen türbin sayısı ise 161 adet. Konuyla ilgili görüştüğümüz uzmanlar, Türkiye'de 1998 yılında devreye giren rüzgâr santrallerinde türbinlerin kapasitesinin 600 kw olduğuna işaret ederek, "1 Kasım günü yapılan tekliflerde türbinlerin gücünün 5 bin kw'lere çıktığını gördük. 10 bin mw'lik rüzgâr santralinin kurulması durumuna ortaya çıkacak türbin talebi 4 bini bulacaktır" dedi.

2-3 YIL SONRAYA GÜN
Sadece Türkiye'de değil dünyada yenilenebilir kaynaklara olan talep, özellikle türbin üreticisi şirketlerin önünde uzun kuyruklar oluşturmuş durumda. Bu da tabii türbin fiyatlarını bir anda yukarılara fırlattı. Dünyada Dewind, Neg-Micon, Vestas, Nordex, Bonus Energy, Made Technologies, Ecotecnia, Enercon, GE gibi rüzgâr türbini üreten büyük firmalar bulunuyor. Yoğun talep nedeniyle özellikle Avrupalı firmaların türbin fiyatlarını 1 milyon 100 bin Euro'ya çıkardıkları ifade edilirken talebin yaklaşık 1 milyon dolardan piyasada türbin satan Hindistan ve Çin gibi ülkelere yöneldiği dile getiriliyor. EPDK'ya yaklaşık 2 bin mw'lük rüzgâr santrali projesi sunan Polat Holding'in Genel Müdürü Zeki Eriş, türbin şirketlerinin iki-üç yıl sonranın türbinlerini sattıklarını dile getirirken, "Eğer santrallerin önü açılırsa biz de Polat olarak türbin fabrikası kurmayı düşünürüz" diye konuştu.
Haberin fotoğrafları